Trendul care ia amploare: CV-ul video. 5 idei faine cum să-l creezi de la zero
13-12-2022 2624
Timp de citire: 4 min.

Trendul care ia amploare: CV-ul video. 5 idei faine cum să-l creezi de la zero

Frecvent scriem despre cum să-ți faci un CV actual și interesant, îți oferim recomandări, venim cu exemple - iar de curând am lansat pe delucru.md și un creator de CV-uri gratuit, unde poți crea un CV de la zero în câțiva pași simpli. 

Și pentru că ne place să fim mereu cu un pas înainte și să te informăm primii despre schimbările care apar pe piața muncii, în acest articol vom vorbi despre un nou trend - CV-ul în format video. Bine, e un trend nou mai degrabă pentru țara noastră, pentru că în SUA și Europa se practică de mult expedierea acestui tip de CV. Pentru că mulți dintre voi au Tiktok și nu se tem de cameră, privesc Reels și sunt familiari cu formatul expunerii într-un video scurt a unei informații interesante, ne-am gândit că ar fi fain să scriem mai multe despre asta. 

Dar hai s-o luăm pe rând. 

Ce este un CV video

Un CV video este un videoclip scurt, pe care îl expediezi angajatorului sau celui care recrutează. Acesta sintetizează într-o formă interactivă cele mai importante aspecte ale tale ca profesionist sau candidat la un job (sau la studii, de exemplu). 

Primul și cel mai mare avantaj al unui CV video e că te scoate în evidență. Spre deosebire de CV-ul clasic, cel video oferă o perspectivă mai autentică a personalității tale și poate fi de mare folos mai ales în joburile care au la bază skilluri bune de comunicare sau creativitate.

Pe lângă asta, un CV video economisește timp - recruiterul primește zilnic zeci de CV-uri și dedică fiecăruia nu mai mult de 15 secunde. Așadar, pe lângă faptul că CV-ul video „sare în ochi” prin creativitate și ingeniozitate, va economisi din timpul recruiterului, care-ți va fi recunoscător pentru asta. 

Cum creezi un CV în format video: 5 recomandări prețioase

Scrie un scenariu pentru CV și învață-l pe de rost. Dacă ai avut experiența de a înregistra un filmuleț pe Tiktok sau chiar un clip mai lung, știi deja că trebuie să-ți notezi din timp frazele pe care-o să le spui, ca să nu te bâlbâi sau să nu uiți ce ai avut de spus. În cazul unui CV video, adaptezi informația din CV-ul clasic sub forma unei povestiri (Exemplu: Am absolvit în 2019 Facultatea de Istorie a USM și am dedicat următoarea perioadă studierii limbii spaniole, de care eram pasionat de mult timp). Un CV în format video trebuie să sune mai degrabă ca o conversație, un monolog în care te adresezi unor interlocutori - nu ca o poezie învățată pe de rost. Cu cât mai bine știi ce ai de zis, cu atât mai multă încredere vei transmite în video-ul tău. 

Vorbește ferm și fă câteva exerciții de dicție înainte.

Pe internet sunt disponibile multe tutoriale și recomandări de încălzire a vocii, de antrenare a vorbirii, de pronunție, la care poți apela pentru a fi sigur că vocea ta sună bine. Chiar și vechile frământări de limbă sunt de folos pentru a-ți antrena puțin vorbirea. Până la urmă, scopul acestor exerciții e să-ți ofere confidența necesară ca să te simți bine în pielea ta, știind că vocea ta sună bine și că te exprimi clar și precis. 

Alege setting-ul potrivit.

Cine a filmat un video vreodată știe că e dificil să alegi un fundal potrivit. Recomandarea noastră e să fii atent în primul rând la iluminare, iar decorul din spatele tău să fie minimalist. Același sfat se referă și la îmbrăcăminte: nu e neapărat să-ți cumperi o cravată, dar un CV video nu trebuie nici să arate de parcă ar fi un selfie pentru Instagram. Alege o cameră statică și îmbrăcăminte comodă, dar ordonată.

Trebuie să arate profesionist.

Majoritatea dintre noi suntem dotați doar cu camera de la smartphone - și nu e nevoie de mai mult. Din fericire, camerele contemporane filmează calitativ în HD, iar diverse aplicații pentru telefon îți permit lejer să editezi, tai, montezi un video de 5-10 minute. Video-ul trebuie să arate calitativ, să fie într-un format accesibil și să aibă o dimensiune care poate fi expediată într-un email (Gmail suportă o cantitate de până la 25 MB, iar pentru file-urile mai mari se folosesc link-uri spre dropbox.com sau wetransfer.com).

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Scurt, clar și cuprinzător.

Un studiu recent arată că, pentru a capta și menține atenția și interesul celui care privește, lungimea ideală a unui video trebuie să fie de circa 90 de secunde. De regulă, recruterii nu dispun de foarte mult timp pentru a vizualiza minute în șir CV-urile care le vin pe email. Iar dacă un CV clasic e analizat doar câteva secunde, cât timp crezi că ar dedica un angajator unui video? De aceea, încearcă să nu lungești excesiv CV-ul tău (valabil și pentru forma scrisă) și să-l faci de aproximativ 2 minute. 

De menționat: recomandăm expedierea CV-ului video împreună cu CV-ul clasic (și cu scrisoarea de intenție dacă angajatul o cere). Angajatorii din Moldova sunt mai tradiționali în această privință, dar vor fi plăcut surprinși de creativitatea și inițiativa de care dă dovadă cel care-și poate sintetiza experiența și activitatea sub forma unui video creativ. 

Ai încredere în tine și aptitudinile tale și nu te teme să fii inventiv. Baftă mare la aplicare! 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?