Ministerul Sănătății introduce modificări tarifare și servicii noi acoperite de polița medicală
04-03-2024 4451

Ministerul Sănătății introduce modificări tarifare și servicii noi acoperite de polița medicală

Numărul persoanelor care se asigură în mod individual este în creștere. În primele două luni ale anului, peste 58 de mii de persoane au achitat prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, cu aproape 3 mii de cetățeni mai mult, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, tarifele serviciilor medicale vor fi majorate și vor fi introduse altele noi, acoperite de polița medicală.

Servicii medicale mai scumpe, din 1 iulie

Tarifele serviciilor medicale vor fi ajustate și vor fi introduse altele noi, acoperite de polița medicală. Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Sănătății și a fost aprobată de Cabinetul de miniștri.

Conform documentului, o consultație la stomatolog va varia între 253 și 383 de lei. O consultație la medicul de familie din policlinică va costa 200 de lei, iar o testare auditivă - 18 lei. Pentru puncția glandei tiroide este prevăzut un tarif de 63 de lei, iar pentru extragerea ADN-ului - 134 lei. Protezarea oculară va costa aproximativ 4200 lei, iar polisomnografia computerizată - 2.596 lei. Cele mai costisitoare sunt serviciile de planificare a familiei. Unele proceduri depășesc 46.000 lei (pregătirea și efectuarea fecundării extracorporale).

...

Ala Nemerenco

Ministrul Sănătății

„Acțiunile au drept scop sporirea accesibilității pacienților la metode moderne de diagnostic și tratament. Modificările au loc în contextul în care o bună parte din tarifele pentru serviciile medicale nu reflectă cheltuielile reale suportate de prestatorii publici de servicii medicale și nu au fost revizuite încă din anul 2011. Recalcularea tarifelor este necesară pentru implementarea metodelor avansate de diagnostic și tratament, prin intermediul utilajelor medicale performante, care implică utilizarea unor consumabile costisitoare”, precizează Ala Nemerenco, ministrul Sănătății.

Important! Noile tarife nu vor avea impact asupra persoanelor asigurate și vizează, în special, relațiile contractuale ale Companiei Naționale de Asigurări în Medicină cu instituțiile medicale.

...

Dorin Recean

Prim-ministrul Republicii Moldova

„În esență, acest proiect era necesar, pentru că dispunem de noi metode de tratament, noi utilaje care sunt implicate în procesul de asigurare a sănătății și de creștere a calității serviciilor medicale. Această măsură legislativă trebuie să îmbunătățească semnificativ serviciile medicale”, a punctat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.

Potrivit ministerului Sănătății, tarifele actuale pentru serviciile medicale nu corespund cheltuielilor reale suportate de prestatorii de servicii medicale, fapt ce nu asigură o bună desfăşurare a activităţii instituţiilor pentru prestarea serviciilor medicale. Proiectul urmează să intre în vigoare la data de 1 iulie 2024, deoarece instituțiile medicale și Compania Naţională de Asigurări în Medicină necesită timp pentru ajustarea sistemelor informaționale proprii la noile tarife aprobate. În total, în Republica Moldova, de asigurare medicală beneficiază 2,5 milioane de cetățeni.

Cei care nu se vor asigura în termenul stabilit de lege, vor plăti penalități, nu și amenzi

Până la 31 martie prima de asigurare poate fi achitată cu reduceri esențiale. Persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază, în primele trei luni ale anului, de facilități la achitarea primei de asigurare în sumă fixă. Mărimea acesteia variază de la 1014 până la 4056 de lei, în funcție de categoria din care face parte persoana.

„Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de Compania Națională de Asigurări în Medicină din data achitării primei în sumă fixă şi e valabil până pe 31 ianuarie 2025. CNAM îndeamnă cetăţenii, care au obligația de a achita prima în sumă fixă, să-și asigure din timp riscul financiar în caz de boală. Persoanele care au întrebări legate de achitarea primei de asigurare în sumă fixă pot apela Serviciul telefonic CNAM – 0 800 99999 (apel gratuit atât de pe telefon fix, cât și mobil)”, se precizează într-un comunicat de presă, remis de instituție.

După 31 martie, cetățenii care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație vor plăti prima de asigurare în mărime integrală - 12.636 de lei, precum şi penalități pentru fiecare zi de întârziere.

Important! Conform unor modificări legislative, au fost excluse amenzile pentru neachitarea în termenul legal, până pe 31 martie, a primelor de asigurare în sumă fixă, pentru a evita presiunea financiară asupra persoanelor care nu s-au asigurat în mod individual. Atenție! Doar amenzile, nu și penalitățile!

În ce constau penalitățile?

În conformitate cu prevederile art. 28 din Legea nr. 489/1999, neplata în termen a contribuţiei de asigurări sociale de stat obligatorii atrage calcularea unei majorări de întârziere din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere, până la data plăţii efective a sumei datorate, inclusiv.

Cuantumul majorărilor de întârziere pentru anul 2024, potrivit art. 4 din Legea nr. 419/2023 bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, este stabilit în mărime de 0.1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere. Calcularea majorării de întârziere se efectuează de către Casa Naţională de Asigurări Sociale, lunar, fără emiterea unei decizii speciale.

Pentru plătitorii, care au obligaţia declarării şi achitării lunare a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, majorările de întârziere se calculează de Casa Naţională de Asigurări Sociale lunar. În cazul în care plătitorii au obligaţia declarării contribuţiilor anual (persoanele fizice care exercită activităţi în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, fondatorii întreprinderilor individuale, inclusiv gospodăriilor ţărăneşti, care nu au persoane angajate) şi achitării acestora lunar, majorările de întârziere se calculează o dată pe an pentru perioada întregului an şi lunar pentru restanţele formate la începutul anului 2024 până la achitarea acestora. Pentru angajatorii din agricultură specificaţi în anexa nr.1 la Legii nr. 419/2023, indiferent de tipul de proprietate şi de forma juridică de organizare, majorarea de întârziere pentru neplata în termen a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate pentru anul 2024 se aplică cu începere de la 1 noiembrie 2024, iar pentru restanţele înregistrate la situaţia de 1 ianuarie 2024, se calculează lunar pe parcursul întregului an până la achitarea acestora.

Pentru angajatorii din agricultură specificaţi în anexa nr.1 la Legii nr. 419/2023, indiferent de tipul de proprietate şi de forma juridică de organizare, majorarea de întârziere pentru neplata în termen a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate pentru anul 2024 se aplică cu începere de la 1 noiembrie 2024, iar pentru restanţele înregistrate la situaţia de 1 ianuarie 2024, se calculează lunar pe parcursul întregului an până la achitarea acestora.

Potrivit art. 28 din Legea nr. 489/1999, neplata contribuției de asigurări sociale în termenul stabilit atrage după sine plata unei majorări de întârziere, adică penalități, stabilită în conformitate cu alin. (2) din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere,  până la data plății efective a sumei datorate, inclusiv. De penalități vor fi scutiți plătitorii de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat în cazul în care:

  • aceștia au depus documentele pentru transferul, de pe un cont pe altul, al sumelor plătite în cadrul bugetului asigurărilor sociale de stat pentru perioada cuprinsă între data achitării și data transferului efectiv, în limitele sumei achitate;
  • aceștia au depus la Serviciul Fiscal de Stat cerere pentru compensarea datoriilor față de bugetul asigurărilor sociale de stat din contul restituirii TVA sau al accizelor pentru perioada cuprinsă între data înregistrării cererii și data transferului efectiv;
  • sumele obligațiilor față de bugetul asigurărilor sociale de stat au fost stinse prin scădere și luate la evidență specială în baza deciziei Serviciului Fiscal de Stat;
  • aceștia au depus documentele pentru transferul sumelor plătite din contul unui buget (bugetul de stat, bugetul local și fondurile obligatorii de asistență medicală) la contul bugetului asigurărilor sociale de stat pentru perioada cuprinsă între data intrării documentelor la autoritatea respectivă și data transferului efectiv.

Pentru angajatorii din agricultură, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, majorarea de penalitatea pentru neplata, în termenele stabilite, a contribuțiilor de asigurări sociale calculate pentru anul de gestiune se  aplică cu începere de la 1 noiembrie al anului de gestiune. Cuantumul majorărilor de întârziere se stabileşte prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul respectiv. Calculul penalităților se efectuează de către Casa Națională, fără emiterea unei decizii speciale. Calculul majorărilor de întârziere (penalităților) pentru contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii calculate ca urmare a controlului fiscal se efectuează de către Serviciul Fiscal de Stat.

Plătitorii la bugetul asigurărilor sociale de stat care au calculate și neachitate majorări de întârziere (penalități) pentru neplata în termen a contribuției de asigurări sociale de stat obligatorii și nu au datorii la plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat și a amenzilor pot beneficia, la solicitare, de eșalonarea stingerii datoriilor pe parcursul anului bugetar în curs, cu condiția că transferă integral și în termen suma obligațiilor curente la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Stabilirea termenului de stingere a datoriilor la penalități se efectuează în baza acordului încheiat între Casa Națională și plătitor. Procedura de încheiere, de intrare în vigoare, de acțiune și de rezoluțiune a acordului de eșalonare a stingerii datoriilor la majorările de întârziere (penalități) față de bugetul asigurărilor sociale de stat se stipulează în regulamentul aprobat de Casa Națională. În cazul în care plătitorul de contribuții nu îndeplinește condițiile acordului, Casa Națională are dreptul de a rezolvi acordul înainte de expirarea termenului.

Când se aplică măsurile de executare silită?

În cazul neplăţii, în termenele stabilite la art. 26, a contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor sociale de stat, Serviciului Fiscal de Stat procedează la aplicarea măsurilor de executare silită, conform legislaţiei fiscale. Amânarea şi eşalonarea stingerii obligaţiei fiscale faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat se efectuează în condiţiile şi în modul stabilite de lege. Contestarea deciziei Serviciul Fiscal de Stat  sau acţiunii funcţionarului fiscal privind stingerea obligaţiei faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat se face în modul şi în termenele stabilite de legislaţia fiscală.

Rezilierea contractului de asigurare

Contractul de asigurare poate fi reziliat din iniţiativa ambelor părţi, conform clauzelor lui. În cazul rezilierii contractului de asigurare, contribuţiile de asigurări sociale achitate nu se restituie, iar stagiul de cotizare realizat se valorifică la stabilirea dreptului de pensie. Calitatea de asigurat se redobândește după încheierea unui nou contract de asigurare. După redobândirea calităţii de asigurat, dreptul la prestaţii de asigurări sociale, altele decât pensiile, se reia după realizarea unui nou stagiu de cotizare prevăzut de lege pentru aceste prestaţii.

Drepturi și obligații

Persoana asigurată are dreptul:

  • să-și aleagă medicul de familie;
  • să i se acorde asistenţă medicală şi farmaceutică pe întreg teritoriul Republicii Moldova;
  • să beneficieze de servicii medicale şi farmaceutice în volumul și de calitatea prevăzute de Programul unic, indiferent de mărimea primelor de asigurare achitate;
  • să intenteze acțiuni asiguratului, asiguratorului, prestatorului de servicii medicale şi farmaceutice inclusiv pentru a obține compensarea materială a prejudiciului cauzat din culpa acestora.

Persoana asigurată este obligată:

  • să prezinte actul de identitate conform prevederilor actelor normative în vigoare, la momentul adresării către prestatorul de servicii medicale şi farmaceutice;
  • să achite direct prestatorului de servicii medicale, la momentul acordării asistenței medicale, costul serviciilor medicale care i-au fost acordate peste volumul și condițiile prevăzute de Programul unic;
  • să achite contribuția personală a diferenței dintre prețul de vânzare cu amănuntul al medicamentului compensat și suma compensată de asigurător;
  • să fie înregistrată la un medic de familie.

Venituri de 100 de milioane de lei

Astfel, din numărul total de 58 mii de plătitori, peste 32 de mii au achitat prima în mărime de 2028 de lei. Este vorba despre fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nici asiguraţi de Guvern, cetăţenii străini cu drept de şedere provizorie în Republica Moldova.

Alte circa 23 de mii de persoane, proprietari de teren agricol, au plătit prima în valoare de 1014 lei, cu peste cinci mii mai mulți față de perioada similară a anului trecut. În acelaşi timp, în jur de trei mii de cetăţeni, care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, au achitat prima de asigurare în mărime de 1622 de lei, iar 900 de persoane au plătit pentru asigurarea medicală câte 4056 de lei.

...

Ion Dodon

Directorul Companiei Naționale de Asigurări Sociale

„Avem peste 58.000 de persoane care au achitat prima de asigurare în sumă fixă. Este foarte important pentru siguranța fiecărei persoane, cât și din punct de vedere al solidarității sociale, ca fiecare cetățean să fie asigurat. Vom depune tot efortul pentru a spori accesul persoanelor asigurate la asistență medicală, medicamente și dispozitive medicale”, a declarat Ion Dodon, directorul Companiei Naționale de Asigurări Sociale.

Volumul total al mijloacelor financiare acumulate în perioada ianuarie - februarie 2024 în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală din achitarea primei în sumă fixă a depășit 100 de milioane de lei, în creștere cu două milioane, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Absoluta majoritate a celor care achită prima de asigurare medicală după 31 martie nimerește pe patul de spital. Ar fi corect și echitabil față de ceilalți participanți la sistemul de asigurări, ca toți să își îndeplinească obligațiile din timp, conform legii. Asistența medicală costă. Medicamentele costă, iar dacă statul nu va dispune de venituri, nu va avea cum să asigure aceste servicii, indispensabile pentru viața omenească. Ideea generală în sistemul de asigurări este următoarea: Toți pentru unul și unul pentru toți. 

Încheiem articolul cu o ultimă noutate medicală: din 1 aprilie, prescripțiile medicale vor fi eliberate în format electronic.  Sistemul E-rețeta va facilita munca atât a medicilor, cât și a farmaciștilor, iar cetățenii nu vor mai fi nevoiți să piardă timpul pe la ușile medicilor pentru a prelua rețeta.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?