„Nu căutăm oameni care să știe meserie, căutăm oameni care vor s-o învețe.” Interviu cu Oleg Nastas, director AIRON
06-09-2021 3350
Timp de citire: 5 min.

„Nu căutăm oameni care să știe meserie, căutăm oameni care vor s-o învețe.” Interviu cu Oleg Nastas, director AIRON

Industria energetică suferă tot mai mult din cauza lipsei de resurse umane, chiar dacă salariile pieței sunt destul de promițătoare. Cauzele acestui fenomen sunt diverse, soluțiile însă, sunt individuale. Iată de ce ne-am propus să discutăm cu Oleg Nastas, fondatorul AIRON - o companie din sectorul energetic care se ocupă cu instalațiile de încălzire, ventilație și aer condiționat cu sediul în Londra. Oleg ne-a povestit despre facilitățile pe care le oferă compania, despre atitudinea față de fiecare angajat în parte, despre beneficii și proiecte, dar și despre planurile de extindere a afacerii în următorii doi ani.

...

 

Oleg, AIRON este o companie care-și îndreaptă focusul spre instalațiile de încălzire, ventilație și aer condiționat cu sediul la Londra. Pentru început aș vrea să ne familiarizezi cu obiectivele și scopul primar al organizației?

AIRON este o companie internațională care a fost inițiată în industrie în Republica Moldova, după care s-a extins în România și la Londra. Pentru că am avut multe solicitări și un volum mare de lucru, acum, AIRON este o companie cu sediul la Londra. Deci, este o companie britanică care are back office-ul la Chișinău și departamentul de design (echipa de engineering) în România. Pentru următorii doi ani focusul este pentru Londra și Chișinău. Următoarea piață în care dorim sa ne extindem este SUA, planificată pentru 2023.

Echipa  AIRON lucrează conform standardelor europene, de asemenea aveți un set de proiecte interesante, dar ce studii/abilități trebuie să aibă un potențial angajator angajat al companiei?

AIRON este o echipa care execută sisteme de încălzire, ventilare și condiționare la cheie – adică proiectare, montaj și service.  Proiectele din Marea Britanie se execută după standardele engleze, proiectele europene se proiectează după standarde europene, ca și concluzie, se muncește conform standardelor pieței în care livrăm.

La capitolul studii și abilități, nu este ceva bine definit, deoarece noi construim echipele pe principiul „omul potrivit în echipă”. Sigur, sunt binevenite aptitudinile inginerești și de comunicare, dar preferăm să-i ajutăm să crească. Noi nu avem o abordare standard în această industrie, de aceea e mai ușor să transmitem misiunea companiei unei personae care nu a interacționat cu misiunea altor companii.

...

...

Care sunt atribuțiile membrilor echipei și care sunt acele facilități pe care le vor avea lucrând în această companie?

În primul rând angajatul trebuie să respecte fișa postului, care diferă de la o poziție la alta. Pe lângă asta, pentru noi e foarte important ca acesta să se identifice cu misiunea companiei și cu pasiune să contribuie la realizarea obiectivelor stabilite. Mereu am respectat un principiu – dacă angajatul nu simte că aduce impact la locul de muncă, înseamnă că nu este nici compania și nici echipa lui. O altă atribuție la fel de importantă este grija față de ceilalți membri din echipă. Angajatul trebuie să înțeleagă că, toate scopurile mari se ating atunci când echipa este unită, când membrii acesteia se ajută și se încurajează reciproc.

Dacă e să vorbim despre facilități, la moment (zic la moment pentru că ele cresc odată cu firma) avem de propus următoarele: 

  • la nivel de oficiu: tehnica, snacks-uri, aparat de cafea.
  • Financiare – bonusuri de performanță.
  • Profesionale – oportunitatea de a deveni șef de departament sau lider de proiect (suntem la început). Vizite în România și UK pentru executarea diferitor sarcini legate de proiectele locale. Instruire pentru lucrători din UK, asigurarea de viață inclusă în pachet, echipament de protecție, posibilitatea de a face traininguri și cursuri de perfecționare.

Un potențial angajat va trebui să se mute în Marea Britanie, sau compania oferă alternative de muncă?

Depinde de rolul în echipa și atribuțiile pe care le are. Noua strategie e să muncim remote,  la distanța, dar pentru început dorim mult să formăm o echipă puternică și pentru asta este nevoie de prezența fizică în oficiu, care va contribui la crearea culturii corporative bazată pe valorile liderilor și misiunea companiei. Comunicarea e foarte importantă, mai ales la început, iar după ce echipa e formată se poate de muncit și remotely.

Pentru instalatori sigur că nu sunt alternative - trebuie să îi avem în șantiere - pe prima linie. 

În ultima perioadă auzim tot mai mult despre faptul că domeniul acesta industrial suferă din cauza lipsei de resurse umane, cum compania AIRON ar putea explica acest moment și cu ce soluții/idei ar veni ca lucrurile să meargă în alte direcții?

Deci, acest domeniu industrial are două departamente specifice industriei – departamentul de design și departamentul de instalații. În departamentul de instalații avem nevoie de lucrători calificați, de multe ori, însă,  ne putem permite angajarea juniorilor în care să investim timp și resurse ca într-un final să devină oameni cu experiență. 

Ce ține de departamentul de design – nu căutăm oameni care să știe meserie, căutăm oameni care sunt gata să învețe de la zero..

Majoritatea angajaților sunt moldoveni, deci dacă vorbim de piața forței de muncă din Moldova, este o problema și cauza ar fi atitudinea față de sistemul de învățământ dual - un sistem orientat spre a elibera hârtii, nu spre adevăratul impact al sistemelor HVAC (Sistemele de ventilare, conditionare si incalzire)  asupra economiei, industriilor, modului și stilului de viață. 

În Moldova lipsește cultura de a accepta cine ești și ce îți place să faci. Oamenii de multe ori își aleg profesii care sunt la modă, pe care le cere piața și sunt gata să renunțe la ceea ce le este aproape sufletului.

În general, facultățile trebuie să fie un instrument care să te ajute să-ți atingi unele scopuri, nu o practică obligatorie. Iar o soluție ar fi sa vorbim cât mai mult despre importanța sistemelor de ventilare și condiționare și despre misiunea noastră. Ideal ar fi să ne reușească să stabilim parteneriate cu facultățile locale.

Cum motivăm oamenii ca să devină curioși în raport cu industria energetică?

Să vorbim despre impactul acestei industrii asupra caselor noastre și asupra planetei. Acum suntem în era „impactului”, dar lumea nu știe adevăratul impact pe care poate să-l facă fiind specialist(ă) în această industrie.

...

Hai să vorbim despre salariile de la AIRON. Ce remunerare financiară poate avea un membru de echipă?

Noi mereu punem în discuție 3 cifre: „care este salariul  te-ar face să începi a munci cu noi, ce salariu ți-ar asigura confortul și ce sumă te-ar ajuta să-ți atingi scopurile?” Pornind de la asta, noi mereu ne-am străduit să asigurăm salarii decente, ca angajații noștri să fie focusați pe misiune, nu pe grijile cotidiene - facturi, chirie, servicii medicale etc..

Care este acel lucru pe care nu-l știm despre AIRON, dar care odată aflându-l, cineva va dori să trimită un CV companiei?

Mișcarea AIRON a falimentat deja de cinci ori, dar de fiecare dată s-a ridicat mai repede și mai sus. Noi suntem în Moldova, în România și în UK, iar în 2023 ne lansăm pe piața din USA, după care expansiune globală. Dezvoltăm în cadrul companiei viitori parteneri ai companiei. Cine înțelege – știe.

Clienții noștri sunt: ARRIVAL, CHARGE, HAPPY ELECTRON - unicorni în industria de construcție a automobilelor electrice.

AICI puteți face cunoștință mai detaliat cu pagina oficială a echipei AIRON!

AICI puteți vedea toate locurile de muncă.

Acest material este creat cu scopul de a susține tinerii care vor să-și aleagă o meserie în domeniul industriei energetice și valorificării tehnologiilor energetice, încurajându-i să-și dezvolte abilitățile pentru a putea activa în orice colț al lumii

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?