Ne așteaptă salarii mai mari: din 1 ianuarie 2023 crește salariul minim pe economie
23-09-2022 37084
Timp de citire: 1 min.

Ne așteaptă salarii mai mari: din 1 ianuarie 2023 crește salariul minim pe economie

Începând cu 1 ianuarie 2023 ar putea crește cu cel puțin 500 de lei salariul minim pe economie. O decizie în acest sens urmează să fie adoptată de către Guvernul Republicii Moldova, care negociază această mărire cu sindicatele și patronatele. Astfel, salariul minim în Moldova ar putea constitui de la anul viitor 4.000 de lei sau chiar mai mult, transmite infotag.md.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, a declarat pentru unul din posturile private de televiziune că sindicatele susțin pe deplin intenția guvernului de a majora salariul minim în țară. 

Ministerul consideră că majorarea salariului minim va fi un obstacol important în calea schemelor de evaziune fiscală la care recurg unii angajatori - mai exact, e vorba de plata salariilor în plic, când o parte a salariului se achită oficial și alta - neoficial, de regulă cash sau în alt mod netransparent din punct de vedere legal. 

Iată ce spune ministrul la acest capitol: „Dacă, de exemplu, salariul total al unui angajat este de 5.000 de lei, atunci cu un nivel minim al salariului în sectorul real al economiei de 4.500 de lei, nu are sens ca angajatorul să plătească o parte din salarii în plicuri”.

Amintim că, de la 1 aprilie 2022, salariul minim pe economie este de 3.500 de lei pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore pe lună. Dacă propunerea de majorare a salariului minim pe economie de anul acesta va fi aprobată, asta ar însemna o creștere de minim 10%. 

Care ar trebui să fie suma salariului minim în Moldova în opinia voastră? Scrieți-ne în comentarii. 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?