Kaufland Moldova, sprijin pentru persoanele cu dizabilități. Integrarea noilor angajați și adaptarea spațiilor de lucru
13-12-2023 1323

Kaufland Moldova, sprijin pentru persoanele cu dizabilități. Integrarea noilor angajați și adaptarea spațiilor de lucru

Cea mai importantă și valoroasă resursă care asigură succesul și buna funcționare a companiei o reprezintă o echipă motivată, dedicată și profesionistă. În același timp,  devine tot mai important ca mediul de afaceri din Republica Moldova să pună accent la angajare pe promovarea diversității, egalității de șanse și incluziune, acestea fiind principii care transformă o societate în care toată lumea este egală, unde forța de muncă este diversificată și orice talent este valorificat. 

Tatiana Filimon, Vladimir Lașco și Ion Bargan sunt persoane cu dizabilități care și-au găsit un loc de muncă în magazinele Kaufland din Republica Moldova. Compania este bine cunoscută ca fiind un pionier care se angajează să creeze un mediu de lucru pozitiv în care diferențele sunt tratate ca un prilej de învățare, punând pe primul loc abilitățile și potențialul membrilor echipei. 

...

Estera Anghelescu

Recruiting & Employer Branding Director, Kaufland România și Republica Moldova

„Angajarea și includerea persoanelor cu dizabilități în companie reprezintă un aspect ce face parte din strategia noastră de resurse umane. Astfel, ușile Kaufland Moldova sunt deschise pentru oricine își dorește să se bucure de un loc de muncă stabil și de sprijinul necondiționat al tuturor colegilor în procesul de adaptare, de învățare și de dezvoltare. În acest fel, încurajăm incluziunea socială și respectăm dreptul la muncă pentru toate persoanele”.

În acest scop, a fost creat proiectul ACCES, un program de angajare și integrare în echipa Kaufland, dedicat persoanelor cu dizabilități. Compania și-a adaptat programele de muncă și spațiile de lucru pentru a mări capacitatea de incluziune a persoanelor cu dizabilități. Unele magazine au fost deja echipate cu case de marcat special gândite pentru angajații în scaun rulant. Mai multe detalii despre program aici

Tatiana Filimon, lucrător comercial: „Kaufland m-a învățat să am încredere în mine”

...

Tatiana are o experiență vastă, fiind inspirată de mama sa care a activat în acest domeniu. În primăvara anului 2019, a decis să plece la muncă peste hotare, în Germania, dar durerile de picioare au făcut-o să se întoarcă înapoi după mai puțin de patru luni. Acesta a fost, de fapt, primul indiciu care îi prevestea nenorocirea cu care urma să se confrunte. Tatiana a fost diagnosticată cu coxartroză de gradul doi, o boală care afectează articulaţiile şoldului. După ani întregi de recuperări și tratamente, Tatiana a decis să se încadreze în câmpul muncii. Așa a accesat oportunitatea de angajare la Kaufland în cadrul programului ACCES.

„Până a mă angaja la Kaufland eram deja disperată. Mă gândeam chiar să renunț la pensia și gradul de dizabilitate, deoarece mă împiedica să-mi găsesc un job. Nu reușeam să mă întrețin din alocație. Așa am văzut numărul de telefon pe bannerele din preajma magazinului care urma să se deschidă și mi-am făcut curaj să sun. Mi-au spus să depun CV-ul, după care am fost contactată și invitată la interviu. La scurt timp, am fost anunțată că sunt angajată. Nu-mi venea să cred, i-am întrebat repetat dacă sunt siguri de alegerea făcută și m-au asigurat că pot începe munca de săptămâna viitoare”, își amintește tânăra. 

...

Pentru Tatiana a fost o schimbare majoră atât profesională, cât și personală. „În primul rând, mă simt utilă, iar acesta este un sentiment de nedescris. Dacă stai acasă, începi să te simți deprimat și nu mai găsești nicio ieșire din situație. Te simți izolat de comunitate. Nu trebuie să judecăm oamenii dacă se confruntă cu o problemă de sănătate, dar e important să-i înțelegem și să le oferim o șansă. ”, afirmă Tatiana. 

Inițial, tânăra avea un program de patru ore, dar la scurt timp a trecut la altul de șase ore de muncă. „Pe mine Kaufland m-a ajutat să mă accept așa cum sunt și să nu-mi fie rușine de mine. M-a învățat să vorbesc mai deschis cu oamenii și să-i ajut. Îmi place echipa mea. Sunt niște oameni minunați”, precizează Tatiana. 

Vladimir Lașco, lucrător comercial: „Dacă eu pot munci, de ce să stau cu mâna întinsă și să cerșesc?”

Viața lui Vladimir nu a fost deloc ușoară. Din cauza unei erori medicale, după doar o lună de la naștere, i-a fost amputată talpa de la piciorul drept. Câțiva ani mai târziu, acesta împreună cu fratele și sora sa, au ajuns în orfelinate, din cauza că părinții nu aveau grijă de ei. 

„Mai întâi, mama a plecat în Ucraina, iar ulterior tata s-a apucat de băut. Eu și frații mei hoinăream prin Ștefan Vodă, acolo unde ne era casa, ne hrăneam cu tot ce găseam prin tomberoanele de gunoi. Atunci, statul a decis să-i lipsească pe părinții mei de drepturile părintești. Aveam 11 ani când am fost dus la școala internat pentru copiii cu dizabilități fizice”, spune bărbatul.

Încă de mic, Vladimir a înțeles că trebuie să muncească pentru a obține ceva în viață, chiar dacă trebuie să depună efort pentru a face un pas șchiopătat. „Primul meu job a fost în calitate de paznic, la piața din orășelul Ștefan-Vodă. Ulterior, m-am angajat la un magazin de construcții. Acolo descărcam și încărcam marfa. La 22 de ani am decis să-mi caut mama și am plecat în Ucraina. După ce am găsit-o, am locuit cu ea o perioadă. Tot atunci m-am angajat la lemnărie și în procesul de muncă, din neatenție, mi-au fost tăiate patru degete. Dar, am învățat să mă descurc cu o singură mână”, afirmă angajatul.

...

Lui Vladimir nu-i place să stea cu mâna întinsă pe la marginea drumului. Pentru el este foarte important să câștige decent fiecare bănuț. Viața l-a învățat că trebuie să fie corect, chiar și atunci când are de înfruntat multe piedici. Așadar, când a văzut oportunitatea de angajare la Kaufland nu a stat mult pe gânduri. În prezent, acesta activează în calitate de lucrător comercial la magazinul de pe strada Testemițanu din Capitală. 

...

De obicei, la Kaufland Vladimir lucrează în tura de după prânz, deoarece în prima parte a zilei are grijă ca cei doi copii pe care-i are împreună cu Nadejda, soția sa diagnosticată cu paralizie cerebrală infantilă. Bărbatul spune că munca pe care o îndeplinește la Kaufland nu doar îi aduce satisfacție, dar și îl ajută să-și întrețină familia. Vladimir spune că știe pe propria piele ce înseamnă să ai lipsuri și cât de greu este să-ți formezi și menții o familie, de aceea depune tot efortul pentru ca fiul și fiica sa să crească în iubire și armonie.

„Noi, persoanele cu dizabilități, nu cerem nimic altceva decât o șansă de a demonstra că suntem responsabili și că vrem să muncim. Kaufland mi-a oferit această șansă și sunt bucuros că sunt remunerat pe măsură. Pentru prima dată-n viață, nu trebuie să mai muncesc suplimentar în altă parte pentru a-mi întreține familia. Mă bucur că am posibilitatea și să lucrez, dar și să petrec timp prețios cu familia mea”, punctează Vladimir. 

Ion Bargan, lucrător comercial: „De când lucrez la Kaufland sunt împlinit și simt că sunt parte a societății”

Pe Ion Bargan mereu îl găsești la casa de marcat nr. 5 din magazinul Kaufland din orașul Ungheni. Spațiul a fost adaptat special nevoilor sale. Banda transportoare de la casa de marcat a fost adaptată la înălțimea scaunului său rulant, iar zona de lucru este foarte încăpătoare. Pentru el, visul de a se angaja la Kaufland a devenit realitate în toamna acestui an. 

...

„Simt că întregul magazin a fost adaptat pentru mine. Casa de marcat a fost amenajată astfel încât să poată încăpea și căruțul, să am suficient spațiu de manevră. Niciun disconfort, niciun prag, niciun obstacol care să împiedice accesul scaunului rulant în și prin magazin. Este o raritate pentru Moldova. Ce poți să-ți dorești mai mult decât atât?” se întreabă lucrătorul.

Ion Bargan a ajuns în scaunul cu rotile în toamna anului 2006. Avea pe atunci 26 de ani, era căsătorit și avea o fetiță. Nenorocirea s-a întâmplat în timp ce dărâma o casă veche. Un perete a căzut peste el și i-a fracturat coloana vertebrală în zona lombară, iar de atunci, nu-și mai simte ambele picioare deloc.

...

A urmat o perioadă lungă de adaptare și abia peste cinci ani de la accident, a reușit să se accepte așa cum e. Ion a numărat zece refuzuri pe care le-a primit de la companii. Acestea l-au și determinat să studieze contabilitatea timp de patru ani la colegiul agroindustrial din Ungheni. Dar, lui Ion mereu i-a lipsit comunicarea și socializarea cu cei din jur. Ceea ce a căutat atâta timp cu ardoare, a găsit cu ușurință la Kaufland.

 „Mă simt om. Vin acasă împlinit și dorm cu plăcere, pentru că am făcut ceva, pentru că am fost util. Pe lângă toate, mă simt împlinit, mă simt o parte din societate. Lumea trebuie să se obișnuiască că noi existăm și trebuie să reacționeze adecvat atunci când ne văd, deoarece nu noi am ales să fim așa”, spune angajatul.

Toate abilitățile sunt apreciate, iar fiecare rol din cadrul companiei Kaufland este cu adevărat important. Tocmai de aceea, compania își propune să continue să ofere locuri de muncă cât mai accesibile pentru persoanele cu dizabilități, în care acestea să se simtă integrate și apreciate. Descoperă toate joburile pe cariere.kaufland.md. 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?