12.700 de doritori și doar 5.000 de locuri disponibile pentru programul național de studiere a limbii române în Moldova
05-03-2024 756
Timp de citire: 3 min.

12.700 de doritori și doar 5.000 de locuri disponibile pentru programul național de studiere a limbii române în Moldova

Peste 12.700 de persoane „vânează” cele 5000 de locuri disponibile în cadrul Programului național de studiere a limbii române, ediția 2024, lansat de Ministerul Educației și Cercetării. Inițiativa este destinată persoanelor care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero. Cursurile vor fi organizate atât cu prezență fizică, cât și online, în mai multe regiuni din Republica Moldova, care vor fi stabilite conform cererilor depuse de doritorii de a studia limba română.

Fiecare al cincilea solicitant este din Găgăuzia și Tiraspol

Potrivit ministerului Educației, numărul doritorilor este cu 7.700 mai mare decât cel al locurilor disponibile. Cele mai multe cereri au fost depuse de persoane care locuiesc în Chișinău - 6911, urmat de UTA Găgăuzia - 1586, Bălți - 682, Tiraspol - 622. Restul celor 2971 cereri parvin de la persoane din celelalte raioane ale țării. Din numărul total de solicitanți, peste 9000 au cerut să studieze nivelul începător (A1) sau nivelul elementar (A2).

...

Valentina Olaru

Secretar de stat la ministerul Educației și Cercetării

„Programul de formare se va plia pe necesitățile participanților în privința orei și formatului (online sau fizic). Orele de instruire se pot desfășura într-o instituție care se află cât mai aproape de localitatea sau reședința solicitantului. Programul este construit pe nivelul cadrului european de studiere a limbilor, iar atunci când participantul va absolvi un nivel, poate avansa la altul”, declară  Valentina Olaru, Secretar de stat la ministerul Educației și Cercetării.  

Cele mai multe dintre persoanele înscrise activează în educație (3284), economie (2244), medicină (867), administrație publică centrală și locală (759), arte (682), justiției (446) și alte sectoare ale economiei. Mai mult de jumătate dintre solicitanți, adică 56 %, au cerut să facă lecții online, iar restul (44 %)  cu prezență fizică.

„Fiecare persoană care s-a înscris la curs are un obiectiv, iar formatorul responsabil de programul de studiu se va plia, în primul rând, pe necesitățile grupului său, știind obiectivele pe care le urmăresc participanții. Aspectele legate de formarea vocabularului, componentele de comunicare pot și trebuie să fie pliate pe necesitățile grupului”, mai adaugă Valentina Olaru, Secretar de stat la ministerul Educației și Cercetării.  

Cursurile vor fi organizate în patru regiuni ale țării. În zona de Nord vor fi instruiți 1.000 de adulți, în zona de Centru - 1.700, în cea de Sud - 1.800, iar în zona de Est, orașele din stânga Nistrului, vor fi instruiți 500 de adulți alolingvi.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Durata unui curs - 120 de ore

Cursurile de limba română sunt gratuite și vor fi organizate în perioada martie - decembrie, 2024. Durata unui curs va fi în medie de 120 de ore, în funcție de nivelul de competență lingvistică, dublu față de anul trecut, atunci când programul avea 60 de ore. La final, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

...

Valentina Olaru

Secretar de stat la ministerul Educației și Cercetării

„Acest program este destinat, în primul rând, persoanelor adulte. Orice persoană din Republica Moldova, inclusiv persoanele refugiate, cetățenii altor țări, care sunt rezidenți ai Republicii Moldova, se pot înscrie la acest program, oferit gratuit, în conformitate cu o metodologie elaborată special pentru adulți. Cursul este livrat de către formatori competenți și pregătiți pentru acest domeniu”, precizează Valentina Olaru, secretar de stat la ministerul Educației și Cercetării.  

Pentru ediția din anul curent a Programului Național de Limbă Română, Ministerul Educației și Cercetării a alocat 10 milioane de lei.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?