Facilități fiscale pentru angajatorii antreprenori care vor dona alimente
03-07-2024 1656
Timp de citire: 1 min.

Facilități fiscale pentru angajatorii antreprenori care vor dona alimente

Angajatorii antreprenori, care vor dona alimente pentru a reduce risipa alimentară, vor fi scutiți de unele impozite. Legea care prevede acest aspect, dar și Decretul de promulgare au fost publicate în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.

Potrivit Legii nr. 299/2022, vor putea fi donate o serie de produse alimentare care sunt sigure pentru consumul uman. Este vorba despre:

  • alimentele care și-au pierdut aspectul comercial din cauza deteriorării ambalajului secundar, 
  • produsele care nu întrunesc specificațiile producătorului privind variațiile de culoare, dimensiune sau formă, 
  • produsele cu erori de etichetare,
  • existența unui excedent de alimente preconizate pentru un anumit sezon de vacanță sau sărbători specifice.

Operatorii din domeniul alimentar, inclusiv unitățile de alimentație publică au dreptul să doneze zilnic până la cinci unități de orice produs alimentar fiecărui consumator final solicitant, iar în cazul produselor culinare, volumul donației este stabilit de fiecare operator în parte. În cazul alimentelor cu termenul de valabilitate mai mic de 48 de ore, operatorii din domeniul alimentar le pot dona doar consumatorilor finali.

Atenție! Nu pot fi donate băuturile alcoolice și alimentele care au fost declarate/clasificate ca improprii consumului uman sau animal, de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și/sau de către operatorul din domeniul alimentar.

Astfel, operatorul economic care va dona alimente va beneficia de aceleași facilități și deduceri fiscale ca și în cazul reziduurilor, deșeurilor și perisabilității naturale. În medie, un locuitor al țării noastre aruncă anual la gunoi circa 76 kg de mâncare.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?