Cum poți începe o carieră în IT fără experiență anterioară, dar cu multă dorință de învățare
14-02-2023 11946
Timp de citire: 4 min.

Cum poți începe o carieră în IT fără experiență anterioară, dar cu multă dorință de învățare

Dacă aveți impresia că o carieră de succes în domeniul IT poate fi atinsă doar în străinătate, veți fi plăcut surprinși să aflați că în Chișinău, industria IT se află într-o perioadă de expansiune, oferind oportunități nenumărate și transformând astfel imposibilul în posibil.

Vă aducem poveştile a doi profesionişti în IT, Liliana Blid și Nicolae Mursa, Support Engineers la Stefanini, care au discutat cu noi despre experiențele lor de la începutul carierei pentru beneficiul celor care își doresc să pătrundă în domeniul IT.

Descoperă cum poţi începe o carieră în IT fără experienţă anterioară, dacă ai dorinţă de învăţare, eşti comunicativ şi îţi place să lucrezi în echipă.

Liliana a început să lucreze la Stefanini în urmă cu peste un an, fără experiență anterioară în IT - „Nu regret, am venit dintr-un alt domeniu de business și a fost o provocare pentru mine IT-ul, dar a meritat.”

Nicolae, pe de altă parte, a fost mai întâi intrigat de IT datorită dorinței sale de a rezolva provocări diverse. Deși nu a considerat niciodată IT-ul ca pe o carieră, Nicolae a fost plăcut surprins să descopere că cunoștințele sale anterioare despre computere erau un avantaj util - „Căutam ceva interesant și challenging,  toată experiența din copilărie cu calculatorul a dat roade.”

Cum a fost inceputul in IT?

Liliana: „La început, mi s-a părut intimidant să mă gândesc că pot rezolva cererile clienților, însă această temere a trecut rapid, am devenit sigură pe mine și abilitățile mele.”

Liliana consideră că un lucru foarte important a fost cultura corporativă, care este mai prietenoasă și mai puțin stresantă la Stefanini - ”Mă simt susținută și înțeleasă de colegii mei atunci când am întrebări sau nelămuriri, chiar dacă uneori avem un volum mare de muncă.”

Nicolae: „Mi-a luat câteva săptămâni până m-am obișnuit cu ritmul, dar mi s-a părut simplu odată ce le prinzi, lucrurile au devenit mult mai rapide și mai ușoare. Procedurile sunt foarte la îndemână.”

Nicolae s-a adaptat ușor la mediul din Stefanini, și apreciază șansa de a rezolva nu numai probleme tehnice pentru clienți, ci și de a conversa cu aceștia în discuţii amicale.

De ce ar dori cineva să lucreze în IT?

Liliana subliniază importanța și atractivitatea muncii în IT, descriindu-l ca un loc de muncă pentru prezent și viitor, cu multe oportunităţi de dezvoltare. „Există o oportunitate de creștere personală în domenii precum hardware, software, digital transformation. Dacă cineva vrea să crească și să se dezvolte profesional și personal, să vină în IT.”

Nicolae, care este în companie de aproape 2 ani, caută activ moduri de a dezvoltare. Este încântat de oportunitățile interne de creștere și de perspectiva unor noi provocări. „Aspectul tehnic al jobului, care continuă să fie o sursă de curiozitate și dezvoltare, chiar și acum, e ceea ce mă atrage la cariera în IT.”

Cum este echipa Stefanini pentru tine?

Liliana: „Îmi place echipa, e o echipă prietenoasă, strânsă, dacă avem întrebări ni se acordă răspuns, nu te simți presat sau stresat în echipă. Nu simt presiunea ierarhică regăsită în alte domenii.”

Liliana consideră că există trei factori cheie pentru bunăstarea și satisfacția generală la serviciu - echilibrul psiho-emoțional, financiar și spiritual, și admite că aici, la Stefanini, sunt îndeplinite aceste valori.

Nicolae: „Experiența mea a fost și este una pozitivă, am fost sprijinit la început și am primit ajutorul necesar de la Team Leader. Apoi, acest sprijin mi-a permis să pot ajuta la rândul meu alți colegi.”

Sprijinul echipei i-a permis să se adapteze rapid noului său rol și să se simtă confortabil, chiar și lucrând de acasă. Nicolae menționează și rolul său de mentor, ajutându-i pe noii colegi, răspunzând la întrebările lor și găsind puncte comune cu ei.

Liliana și Nicolae apreciază entuziasmul colegilor de a învăța și de a se îmbunătăți continuu. Dăruirea și implicarea lor este ceea ce prețuiesc cel mai mult. „Îmi face plăcere să-i văd venind la muncă cu mintea deschisă, dornici să studieze și să pună întrebări, chiar dacă subiectul nu este direct legat de domeniul lor.” 

Daca ar fi să dați un sfat celor care isi doresc să construiască o carieră în IT, ce le-ați spune?

Liliana: „Să nu se teamă să învețe și să intre în domeniu, fiind un domeniu cu un viitor strălucit și bine plătit. Domeniul IT cuprinde multe sfere din care poți alege și este crucial în era digitală în care trăim. În plus, oportunitățile de avansare și dezvoltare sunt multe.  Nu e de pierdut timpul, e de mers pe calea IT-ului!”  Liliana subliniază importanța de a fi deschis la învățare, de a investi în formarea ta și de importanța motivației invocată în fața oricărui eșec.

Nicolae: „ Nu te panica din prima zi, nu te da bătut și oferă-ți răgaz să te dezvolți. E important să ai răbdare.” Nicolae consideră de asemenea că domeniul IT este un domeniu interesant și promițător, cu multe oportunități de creștere.

Așadar, dacă ești pasionat de tehnologie și îți dorești să faci parte dintr-un mediu profesional în plină evoluție, unde îți poți îmbunătăți constant abilitățile și să poți fi recunoscut pentru contribuția ta, atunci o cariera în domeniul IT din Chișinău începe la Stefanini.

Aplică pentru rolul de Support Engineer dacă ai cunoştinţe de limba engleză şi dorinţă să te dezvolţi.

 

 

 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Despre Stefanini Moldova 

Stefanini Group este o companie multinațională de origine braziliană, iar subsidiara Stefanini Moldova este specializată în livrarea de servicii de suport IT si dezvoltare software, activând în domeniul IT de peste 34 de ani, cu o prezență în peste 40 de țări. Din centrul din Chișinău, deservim sectoare precum E-comerț, Sănătate, Telecomunicații și Automotive, pentru clienți de top din întreaga lume. 

„Suntem suficient de mari pentru a avea un mediu internațional, dar ne bucurăm și de specificul local, având management local în Chișinău.”

Oportunitățile noastre se adresează specialiștilor din toate etapele ale seniorității profesionale. În prezent ne mărim echipa cu oportunități entry-level in IT: Support Engineer, Application development internship, dar totodată, suntem în căutarea expertilor pe diverse tehnologii precum: Java, PHP, Software testing pentru a se alătura echipei.  

Vizitaţi pagina noastra de cariere sau daţi de veste pe adresa RecruitmentEMEA@stefanini.com.

Vezi aici joburile STEFANINI MOLDOVA

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?