Cum pot fi angajați refugiații din Ucraina de către companiile din Moldova
01-03-2022 17704
Timp de citire: 4 min.

Cum pot fi angajați refugiații din Ucraina de către companiile din Moldova

Știrile din ultimele zile despre conflictul militar care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei ne-a aruncat din ritmul vieții obișnuite. Situația în care se află acum Ucraina e una fără precedent, fluxul de refugiați ucraineni care vin sau tranzitează Republica Moldova fiind extrem de mare. Datele de azi, 1 martie, arată că la moment în Moldova se află peste 41 000 de refugiați ucraineni. Solidaritatea și spiritul comunitar de care dau dovadă concetățenii noștri sunt demne de toată admirația și e important ca în aceste zile să încercăm fiecare dintre noi să contribuim cu ce putem.

Având în vedere că printre cei care au găsit refugiu în țara noastră sunt mulți cu vârsta aptă de muncă, angajatorii din Republica Moldova au plasat mai multe oferte de muncă pe care le pot oferi refugiaților.

Cum pot ajuta companiile și instituțiile din Moldova refugiații din Ucraina? Îi pot lua, oare, la lucru și care ar fi condițiile unei eventuale angajări? Ce spune legislația și care ar fi criteriile legale și etice care ar trebui luate în calcul? Despre asta - în articolul de mai jos.

Cadrul legal la moment

În mod normal, cetățenii străini pot obține dreptul la muncă odată cu obținerea permisului de ședere în RM, în acest scop adresându-se la  Biroul Migrație și Azil al Ministerului Afacerilor Interne. Dar pentru că situația în prezent este un excepțională, astăzi Membrii Comisiei Situații Excepționale au luat o decizia că în perioada stării de urgență, refugiații ucraineni care vor dori să se angajeze în câmpul muncii în Republica Moldova, o vor putea face fără a merge la Biroul de migrație și azil. Mai exact, vor trebui doar să semneze un contract individual de muncă. 

Ca să recapitulăm - autoritățile din Moldova PERMIT intrarea în țară pentru cetățenii ucraineni:

  • Cu act de identitate intern și fără certificat covid;
  • Minorilor - doar cu certificatul de naștere și fără pașaport;
  • Cetățenilor cu autoturisme - fără carte verde, cu condiția procurării acesteia în 24 de ore;
  • Primăria mun. Chișinău a anunțat că copiii refugiaților vor putea merge la grădinițe și școli, continuând astfel școlarizarea - lista instituțiilor disponibile va fi publicată ulterior;
  • Ministerul Economiei a anunțat azi despre simplificare procedurilor de deschidere a conturilor bancare și a operațiunilor financiare pentru refugiați.

Ce trebuie să știe angajatorii

Agenții economici care vor angaja cetățeni ucraineni (refugiați) vor semna un contract de muncă direct cu salariații ucraineni, iar în termen de 5 zile agentul economic trebuie să notifice Biroul de migrație și azil că are un astfel de angajat.

Această decizie urmărește scopul de a reduce riscul muncii nedeclarate și de a asigura dreptul la muncă cetățenilor apți de muncă.

Ne bucură inițiativa angajatorilor din Moldova de a veni în ajutor și de a oferi un loc de muncă refugiaților ucraineni, însă avem câteva recomandări și atenționări în acest sens:

  • Munca la negru (fără contract individual de muncă) este sancționată, potrivit art. 551 din Codul Contravențional. Sancțiunea, în cazul persoanelor fizice, este de 250 până la 350 unități convenționale, iar în cazul persoanelor cu funcții de răspundere - de la 350 până la 500 unități convenționale (1 unitate convențională = 50 MDL). 
  • E important ca angajatorii să-și asume că angajarea va fi, în cele mai multe cazuri, de scurtă durată, până statutul refugiaților va fi unul stabil;
  • Majoritatea absolută a refugiaților din Ucraina nu vorbesc limba română, dar pot fi vorbitori ai limbii ruse, cunoscători de engleză, deci e important ca un eventual job să fie adaptat la această particularitate;
  • Orice contract de muncă presupune și asigurarea obligatorie a asistenței medicale - acest aspect încă nu a fost abordat de către autoritățile noastre în raport cu refugiații ucraineni. Aceștia pot beneficia de asistența medicală necesară - însă doar la moment. 
  • O locuință (relativ) permanentă și dotată cu un nivel minim de confort este foarte importantă, mai ales pentru a putea desfășura nestingherit o activitate profesională - angajatorii ar trebui să faciliteze procesul de găsire a unei locuințe pentru un angajat refugiat. Fiecare om are dreptul la o viață decentă, la un loc unde să doarmă, să-și poată găti mâncare, să se îngrijească de igiena personală. 

Acomodarea refugiaților este un proces amplu și foarte complex - deocamdată nu se știe cât va dura acest conflict, dacă refugiații vor avea posibilitatea ulterioară de a se întoarce la reședințele lor din Ucraina, dacă vor solicita statut de rezident în Moldova sau se vor reloca în altă țară a UE. Angajarea acestora trebuie abordată cu toată seriozitatea și asumarea necesare într-o asemenea situație. 

Unele companii din Moldova oferă suport propriilor angajați moldoveni în această perioadă: cetățenii din Moldova sunt îngrijorați de conflictul militar care are loc în imediată apropiere de granițele Moldovei și de eventualele complicații ale acestuia în viitor. Una din companiile de la noi a venit din primele zile ale conflictului cu un plan de susținere a angajaților din Moldova: aceștia rambursează o anumită sumă de bani din contul companiei dacă angajatul dorește (din motive de siguranță) să-și schimbe locul de trai și să se mute - fie în altă locație a Moldovei (în afara Chișinăului), fie în altă țară. 

Platforma delucru.md continuă să-și desfășoare activitatea în regim normal, publicând cele mai actuale locuri de muncă de pe piața din Moldova. Site-ul nostru este disponibil în 3 limbi diferite pentru ca fiecare să-și poate găsi locul de muncă potrivit - dreptul la muncă și la un trai decent sunt stipulate în Declarația Universală a Drepturilor Omului și sunt inviolabile. 

Între timp sperăm să fie PACE.

 
Caută un loc de muncă după:
Patricia Mihailă
Publicat de către
Patricia Mihailă
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?