Cum negociezi salariul la primul job: 4 recomandări de notat în carnețel
18-11-2023 2784
Timp de citire: 4 min.

Cum negociezi salariul la primul job: 4 recomandări de notat în carnețel

Primul loc de muncă marchează începutul vieții tale profesionale, iar acel prim salariu - mic, dar tare prețios, pe care ți l-ai imaginat săptămâni în șir cheltuindu-l pe tot ce vrei tu - nu se uită niciodată. Cum ar fi, însă, dacă acel prim salariu ar fi mai mare decât sperai? 

Când suntem fără experiență, ne mulțumim cu puțin și ne entuziasmăm mai mult de la ideea că am obținut un job decât de la  rezultatul financiar al muncii noastre. Angajații începători se sfiază și chiar detestă să ceară mai mulți bani sau să întrebe dacă salariul va fi crește cu timpul - o fi de vină teama de a fi respinși? Ține minte - chiar dacă nu ai experiență și ești la primul job, te încurajăm să discuți și să negociezi cu încredere primul tău salariu. Iată de ce:

  • Faptul că negociezi arată că ai inițiativă, îți valorifici munca și propria persoană;
  • Demonstrezi că ești un om curios și dispus să lupte pentru ce-și dorește;
  • Statistica arată că mai mult de 50% din angajatori sunt dispuși să negocieze salariul - chiar și cu cei aflați la primul job.

Evident, negocierea salariului trebuie făcută întotdeauna pe baze solide: o remunerare bună trebuie meritată prin abilități prețioase, cunoștințe temeinice, curiozitate, profesionalism, sârguință și deschidere. Un angajator bun nu va refuza un om valoros doar pentru că acesta a negociat, în limite rezonabile, viitorul salariu. Așadar, înarmează-te cu dârzenie și notează aceste 4 idei utile de negociere a salariului la primul job:

Informează-te bine despre domeniu și salariile de pe piață. Ca să ceri mai mult trebuie întâi să cunoști și să înțelegi pe dinafară cerințele jobului. Fii bine informat despre domeniul din care face parte compania și, mai ales, despre salariile medii care se dau pentru funcția ta (sau în joburi asemănătoare de entry-level). Poți întreba cunoscuții, dar informează-te din statistici, articole de specialitate și de la profesioniști: pentru fiecare om un „salariu decent” înseamnă ceva diferit, iar mama, sora sau cineva care e mai sfios poate să ceară pentru un job cu totul alt salariu decât tine.

Că tot veni vorba, delucru.md are grijă să fii mereu informat despre salarii, angajatori și tot ce-i mai nou pe piață, cu articole și postări mereu actuale. 

Rămâi în limita de maximum 10-20% mai mult decât oferta inițială. A negocia nu înseamnă a inventa din pod o cifră care ți se pare că ar fi de ajuns pentru cheltuielile tale - ci de a asculta cu răbdare oferta financiară, a înțelege dacă ea corespunde cerințelor și competențelor tale și a veni cu o contraofertă rezonabilă, pe care s-o argumentezi. Ia în considerare dacă: oferta depășește sau nu salariul minim sau mediu pe economie, care e procentul din vânzări sau bonusuri, ce creștere e prevăzută după perioada de probă sau după 3/6/12 luni, care e bugetul prevăzut pentru funcția ta. 

Scoate-ți în evidență competențele, mai ales pe cele unice. Dacă ai în spate: voluntariat, muncă de coordonare, activitate academică; ai trăit peste hotare și cunoști clienții din țara respectivă; știi o limbă mai deosebită și o poți utiliza în munca ta; ești tare bun la calculator - vorbește despre asta. O greșeală pe care o vedem frecvent e că unii candidați nu știu să vorbească despre abilitățile lor de bază, cu atât mai mult despre competențele și skillurile extra. Fă un mic experiment înainte de interviu și scrie pe foaie ce abilități crezi că ai, ca să fii pregătit când vei fi întrebat. Unele abilități te pot poziționa pe un nivel salarial superior față de ceilalți candidați.

Fii îndrăzneț, dar cu bun simț, și pregătește-ți argumentele din timp. Îndrăzneala nu e echivalentă cu tupeul sau aroganța, ci e curajul care alimentează din interior comunicabilitatea și capacitatea de negociere. Negocierea se „alimentează” și cu argumente bune:

  • cunoașterea industriei (M-am informat și am aflat că salariile medii pe piață sunt X sau rata de conversie/comisionul la alte firme/în domeniu este Y…);
  • cunoașterea contextului economic (În acest an inflația a depășit 20%, respectiv salariul ar fi bine să fie adaptat la o asemenea creștere sau Salariul mediu în țară este 9900 de lei, iar un salariu decent nu poate fi sub medie)
  • studierea cu atenție a cerințelor (Din câte înțeleg, poziția dvs presupune munca peste program sau poate solicita și competențe adăugătoare, care merită remunerate corespunzător).

Unii recruiteri ne-au povestit că au avut candidați care se plângeau de cât de scumpă e benzina sau că au credit la casă sau „un anumit nivel de confort„ - acestea nu sunt, sub nicio formă, argumente întemeiate pentru care un angajator ar trebui să-ți ofere un salariu mai mare. 

Iar la final ținem să menționăm

  • Dacă oferta e într-adevăr generoasă sau salariul a fost indicat cu exactitate în anunț, nu e cazul să negociezi doar de dragul negociatului;
  • Există posibilitatea că angajatorul chiar nu poate să-ți ofere mai mult la moment, dar va aprecia inițiativa ta;
  • Există și riscul ca angajatorul să nu dorească să te angajeze după interviu- și ne-am asumat asta când am avut ideea acestui articol. Dacă motivul este că ți-ai negociat cu tact și diplomație salariul - atunci chiar e spre bine. Un angajator serios nu ar trebui să se simtă intimidat de așa ceva. 

Iar dacă încă te afli la etapa de căutare a unui loc de muncă și încă nu ai un CV pregătit, poți apela cu încredere la creatorul nostru online de CV-uri gratuit și crea unul de zero. Îți dorim mult succes!

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?