Cum îți cauți CORECT de lucru online. Anume CORECT.
01-03-2021 4078
Timp de citire: 3 min.

Cum îți cauți CORECT de lucru online. Anume CORECT.

Ai la dispoziție trei metode principale de căutare online a unui job:

  1. Intri pe site-uri de recrutare unde sunt plasate locuri de muncă, cum ar fi delucru.md
  2. Intri în grupuri specializate, create pe rețelele de socializare precum Facebook și vezi dacă sunt angajatori care caută angajați.
  3. Intri pe site-ul companiei sau companiilor care te interesează și vezi dacă sunt posturi vacante și trimiți CV, scrisoare de intenție și tot ce se mai cere, la adresa exactă;

Azi ne ocupăm în special de punctele 1 și 2. Cu al treilea, totul e clar – ai intrat, ai văzut, ai trimis, iar ceea ce trimiți ajunge exact la angajator.

Marile erori se fac la punctele 1 și 2, în mare parte din motiv că nu toți înțeleg cum funcționează sistemul cu intermedierea recrutării.

Așadar!

Atunci când intri pe delucru.md, de exemplu, și vezi că o companie angajează, să știi că s-a produs următorul lucru:

COMPANIA a trimis oferta SITE-ului DELUCRU.MD. Cum ar veni, COMPANIA anunță DELUCRU.MD că au posturi vacante și vor să angajeze.
DELUCRU.MD face ca informația asta să ajungă la TINE, fără ca tu să fii nevoit să umbli pe paginile companiilor și să încerci să ghicești – „angajează sau nu angajează?”. Informația îți este pusă pe tavă, că da, COMPANIA vrea să angajeze.
De postat însă, postează DELUCRU.MD, astfel că, atunci când comentezi la postare, comentariul este văzut de cei de la DELUCRU.MD, nu de cei de la COMPANIE.

În acest caz, tu trebuie să accesezi postarea, să vezi despre ce companie este vorba, să vezi dacă postul vacant corespunde pregătirii tale, specializării tale, experienței tale și, dacă într-adevăr corespunde, atunci trimiți un email COMPANIEI care angajează, unde afli toate DETALIILE ofertei, dacă acestea nu figurează în anunțul propriu-zis.

...

Pe Facebook, în grupurile care postează anunțuri de angajare, sistemul e același, cu o mică dar importantă nuanță, însă: dacă pe site-urile specializate precum delucru.md  toate anunțurile de angajare sunt filtrate și verificate, deci autentice și adevărate, în grupurile de Facebook pot apărea anunțuri tare dubioase, dacă nu sunt verificate atent de administratorii grupului, ceea ce nu mereu se întâmplă.

În principiu, anunțurile sunt dubioase dacă:

  • Promit salariu mare și lucru puțin;
  • Anunță că absolut oricine e binevenit, fără să fie nevoie de specializare sau experiență;
  • Ți se cere o sumă de bani, o taxă pentru vreun training sau curs, ca o condiție pentru angajare;

De obicei, anunțurile dubioase lasă un număr de contact la care ești invitat să telefonezi. Dacă ești totuși optimist și vrei să încerci, pune, când ți se răspunde, următoarele întrebări:

  • Numele companiei care angajează?
  • Unde este amplasată?
  • Care este site-ul companiei sau pagina de Facebook?
  • Despre ce post este vorba?

Dacă e vorba de joburi particulare (Angajez bonă sau Angajez menajeră) și nu există vreo companie sau vreun site, atunci cel puțin cere profilul de Facebook sau Instagram al persoanei, s-o vezi cum arată, să discutați și acolo ca să-și confirme identitatea.

Dacă vezi reticență la vreuna din întrebările sau cerințele de mai sus, dacă răspunsurile sunt evazive sau nu-s deloc, încheie convorbirea fără niciun regret.

Mai există o posibilitate de a-ți căuta job – faci tu primul pas și anunți că ești în căutare de job. Perfect!
În acest caz, în mesajul pe care îl postezi în grupul de Facebook sau pe site-ul de joburi, oferi următoarele informații:

  • Nume, prenume;
  • Domeniu de activitate;
  • Domeniul de interes (unde cauți job, în ce sferă);
  • Specializare și experiență;
  • Număr de contact și adresă de email.

Nu-ți recomandăm să scrii „CAUT JOB ÎN ORICE DOMENIU”. Asta, în primul rând, înseamnă că nu ai nicio specializare și ești automat considerat mână ieftină și necalificată de muncă.
În al doilea rând, tu n-ai cum să fii bun și potrivit pentru orice anunț de angajare în aceste condiții, astfel că cei de la site sau de pe grup, efectiv n-o să aibă idee cum pot să te ajute. Fii, deci, mai specific si mai exact – măcar aproximativ, măcar un pic.

Site-urile cu oferte de joburi și grupurile de pe rețelele de socializare deja îți ușurează cu mult viața și procesul de căutare și găsire a jobului. Cu mult.
E nevoie, totuși, și de puțin efort din partea ta.

Curaj!

Caută un loc de muncă după:
Catalin Ungureanu
Publicat de către
Catalin Ungureanu
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?