Cele mai bănoase meserii pentru care nu ai nevoie de studii superioare
05-04-2020 21010
Timp de citire: 3 min.

Cele mai bănoase meserii pentru care nu ai nevoie de studii superioare

Suntem obișnuiți cu ideea că o facultate sau chiar un masterat, incluse în CV, sunt atuuri ferme, ba chiar necesare pentru angajare. Totuși, apun timpurile în care un grad universitar era un must pentru a accede la o poziție de muncă bine plătită sau la o firmă „prestigioasă”. 
 
Sunt multiple cauzele pentru care importanța unei facultăți în spate scade: scăderea exigenței în procesul de aplicare la universitate și a profesorilor de la cursuri, lipsa frecventă a informației practice, a formării hard-skillurilor, neracordarea multor universități la piața muncii și la tendințele economice, informația și utilajele învechite, etc. Cert e că există tot mai multe profesii bine plătite și decente - ca să nu sperim părinții sau oamenii de modă veche, care îți pot oferi un venit consistent. Iată care-s ele:

Tattoo-artist, cosmetician, make-up artist și hairstylist sunt printre cele mai bănoase meserii din Moldova, fiind bine plătite și locurile de muncă  peste hotare din această industrie. De aici și abundența de școli de pregătire, cursuri în domeniu, work-shopuri și, implicit, doritori de a profesa în aceste domenii. Dar și aceste profesii cer dedicare, talent și multă muncă. Dar hai să le luăm pe rând.

Una din cele mai bănoase meserii este tattoo artist. Cu un curs de calificare în tatuare, un talent la desen și multă pasiune pentru artă, un tânăr fără studii superioare poate câștiga zeci de mii de lei pe lună. Depinde, evident, și de experiența și portofoliul maestrului, care poate cere pentru o lucrare și mii de euro. 

Următoarea în top este meseria de cosmetician, un job tot mai căutat în ultima perioadă. Cursurile durează câteva luni, iar specialiștii spun că investiția în etapa de formare se amortizează în primele 2 luni de la angajare.

O cosmeticiană începătoare poate câștiga și peste 10 000 de lei, la care se adaugă și bonusuri din partea clientelor, în vreme ce salariul mediu în Moldova e 8716 de lei.

Fotografii și operatorii, mai ales la evenimente, fac și ei destul de mulți bani. Cuplurile de însurăței sunt gata să scoată la nuntă și peste 500 de euro pentru o sesiune foto, iar dacă lucrezi cu agenții de modelling, de publicitate sau cu diverse localuri care au nevoie de poze reușite cu mâncarea sau cu petrecerile lor, poți să ai un venit foarte consistent. 

Profit fac și make-up artiștii sau hairstyliștii (de curând, și bărbierii). Femeile, dar și bărbații, acordă o tot mai mare importanță aspectului fizic, iar atunci când vine vorba despre hairstyle, cu siguranță sunt dispuși să investească sume mari pentru a obține un look în tendințe. Iar dacă activezi în industria nunților, unde machiajul și coafura de seară costă și câteva mii de lei, poți deveni un specialist foarte bine plătit. 

Topul joburilor cu salarii atractive este completat de instructorii de fitness și bucătari

Fără îndoială, e îmbucurător faptul că poți să ai o meserie bine plătită și să faci ce-ți place, fără să fie nevoie să stai 3-4 ani (sau chiar mai mult) la o facultate unde înveți lucruri de umplutură, fără să fii sigur că se merită și că vei lucra în domeniu.

Dar una din cele mai mari probleme ale acestor meserii e că unii specialiști în domeniile de mai sus nu lucrează oficial, nu au acte care confirmă venitul încasat sau, de multe ori, specializarea primită. Sumele sunt achitate uneori cash, fără un contract încheiat și fără bon fiscal: doar în 2018 FISC-ul a amendat frizerii și cosmeticienii cu amenzi de 400 000 de lei.  O altă problemă e că apar cazuri de tratament incorect sau neglijent, utilizându-se materiale de calitate inferioară, produse cu termen expirat, instrumente nesterilizate, cosmetice necalitative, foarte greu de demonstrat ulterior. 

 

Caută un loc de muncă după:
Cristina Capațîna
Publicat de către
Cristina Capațîna
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?