Avantaje și dezavantaje reale în munca de FREELANCER (de acasă)
01-02-2025 8974
Timp de citire: 3 min.

Avantaje și dezavantaje reale în munca de FREELANCER (de acasă)

Freelancing-ul devine tot mai popular printre mileniali, ba chiar și printre cei din generațiile mai mari - și nu e de mirare. Munca de acasă, prin însăși denumirea ei, sună promițător și interesant. Dar a fi freelancer nu presupune doar avantaje. 

De aceea, am decis să scoatem în evidență atât părțile bune, cât și părțile proaste ale muncii de acasă:

Avantaje

  • Bani – se pot face mai mulți bani din asta decât unii își imaginează, totul depinde de câte proiecte ești gata să faci și cât de rentabile sunt ele. 
  • Regim flexibil – poate, cel mai mare avantaj. Practic, poți să alegi când să lucrezi și când nu. Poți să îți iei o vacanță când vrei tu și poți munci exact în intervalul în care ești cel mai productiv, fie că e dimineața, seara sau noaptea.
  • Nu ai un șef – nu mai ai în fața cui să răspunzi: faci munca pentru client și îți iei banii. Pentru multă lume relațiile tensionate cu superiorii sunt una din cele mai stresante chestii la muncă, iar freelancing-ul te scapă de asta. 
  • Lucrezi unde vrei – nu trebuie să te duci la birou și nici nu trebuie să stai acasă. Ai nevoie doar de un laptop și de conexiune la internet, iar uneori, nici chiar de ea n-ai nevoie. Cred că deja ai văzut prin cafenele și la terase o grămadă de oameni care vin să-și bea cafeaua și stau toată ziua cu laptopul, lucrând de acolo. 
  • Profitul e doar al tău – nu trebuie împarți cu nimeni banii din proiectele realizate. 

Dezavantaje

  • Venit variabil – vei avea perioade în care nu vei câștiga nimic, dar vei avea și perioade în care vei câștiga foarte mult. Volumul de muncă nu este constant, proiectele variază, au și ele un termen. La un job obișnuit știi exact cât primești și când vin banii.
  • Prea multă autonomie – te poți trezi că nu mai faci diferența între timpul dedicat muncii și cel oferit vieții personale. Din cauză că poți lucra când vrei și încontinuu, te poți trezi că nu prea mai ai o viață în afara muncii.
  • Uneori poți să nu fii plătit – orice client o să te asigure că vei fi răsplătit pentru munca ta. Din nefericire, foarte mulți freelanceri se trezesc în situația nedorită în care nu sunt plătiți, mai ales dacă nu există nicio dovadă juridică că ți se cuvin bani pentru munca ta.
  • Nu ai asigurare de sănătate, carnet de muncă și alte beneficii – când ești tânăr nu-ți pasă dacă vei avea sau nu pensie sau cât de mare va fi indemnizația pentru creșterea copilului, dar astea sunt lucruri serioase. Dacă lucrezi ca freelancer, este bine să îți faci o asigurare privată.
  • Lipsa motivației – de multe ori te poți trezi că nu știi ce faci și de ce faci asta. Vor fi momente în care vei tot amâna munca pentru că ai mereu impresia că timpul e de partea tot și oricum vei reuși, dar nu e chiar așa. 
Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Ce poți face?

Deși pare interesantă și avantajoasă, munca de freelancer nu e pentru oricine - sunt foarte mulți oameni cărora le place să aibă un regim constant de muncă, să facă parte dintr-o companie sau echipă ori care pur și simplu au o specializare incompatibilă cu acest regim. 

Totuși, merită să încerci, dar numai fiind bine informat. Nu te lăsa amăgit de imaginile idealiste despre freelanceri și nu lăsa totul baltă doar pentru asta. Găsește ceea ce-ți place ție și fă-o cu plăcere și dedicație! 

Cauți un loc de muncă în Chișinău sau în alt oraș din Moldova? Pe delucru.md găsești oferte verificate de la angajatori de încredere. Iar dacă vrei să fii mereu la curent cu noutăți despre piața muncii, informații despre carieră și webinarele pe care le organizăm – abonează-te la canalul nostru de Telegram! Fii la curent cu tot ce contează pentru cariera ta!

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?