Ce scrii în CV dacă nu ai experiență de muncă
18-07-2019 6166
Timp de citire: 3 min.

Ce scrii în CV dacă nu ai experiență de muncă

Școala și universitatea nu te învață, din păcate, foarte multe lucruri de ordin practic, iar de aspectele ce țin de redactarea unui CV atractiv, de cum să te prezinți la un interviu sau cum să te integrezi eficient la un job nou nici nu se pune problema. 

Știi și tu, probabil, de veșnica dilemă: ca să te angajezi, ai nevoie de experiență, iar ca să capeți experiență, trebuie să te angajezi. Acest cerc vicios dă mari bătăi de cap mai ales când n-ai practică de muncă și nu prea ai ce băga în CV. Dar avem o veste bună: foarte mulți angajatori găsesc atractive și alte atuuri, pe lângă experiența ta profesională. Hai să vedem care-s alea și cum te faci văzut de recruiteri și chemat la interviu, chiar dacă n-ai ani lucrați în câmpul muncii: 

Fă-ți un CV atractiv: Pare de bun simț să alcătuiești un CV bun, dar nu e așa de simplu - uită de banalul Europass, de listele interminabile unde precizezi și grădinița în care-ai învățat și de copiile la olimpiadele raionale. Vezi ce aplicații poți folosi pentru a crea un CV de nota 10 - cartea ta de vizită (și nu o carte cu povestea vieții tale).  

# Limbi străine cunoscute

Să nu știi cel puțin o limbă străină în era tehnologizării rapide e curată ignoranță! Dacă nu știi una, fuguța la cursuri, traininguri pentru că o să ai nevoie oricum. Dacă deja știi una sau mai multe și dacă ele se află printre cele mai căutate limbi străine de către angajatori, include-le în CV fără ezitare și nu uita să precizezi nivelul de cunoaștere. Dacă ai și un test de recunoaștere internațională ca TOEFL, cu atât mai bine. 

# Activitățile de voluntariat

Mulți se apucă de voluntariat și pentru că e un avantaj considerabil atunci când aplică la un job. Dacă ai fost voluntar, oriunde, oricând, la concerte sau traininguri, la proiecte, tabere de vară sau organizații non-guvernamentale, include asta în CV-ul tău . Angajatorilor le place să vadă proactivitatea în rândul candidaților, ca să nu mai menționăm că, dintre doi candidați aparent pe picior de egalitate, i se va da preferință celui cu mai multe activități de voluntariat. 

# Ateliere/workshop-uri 

Dacă ai participat la un atelier sau două, cât de cât relevante pentru domeniul în care vrei să intri, trece-le cu încredere. Workshopurile dau bine în CV pentru că îți oferă atât cunoștințe teoretice, cât și abilități practice. Dacă atelierul frecventat nu are treabă cu jobul la care aplici, trebuie inclus oricum: astfel, ai ocazia să arăți că ai încercat mai multe domenii și nu te temi de necunoscut.

# Stagiile de practică și internship-urile

Astea tot sunt un fel de experiență profesională, mai ales dacă compania în care le-ai făcut are greutate pe piața muncii. De ce merită să aplici la un internship am mai scris, iar stagiile de practică sunt și ele o experiență de muncă și, de multe ori, de viață.

# Soft Skills & Hard Skills

Aici vrem să ne oprim un pic: așa cum cerințele angajatorilor despre "punctualitate, angajatori energici și competenți" sunt răsuflate, așa și epitetele seci nu-și au locul într-un CV bun. Ca să înțelegi mai bine despre ce e vorba, trebuie să știi că hard skills-urile sunt abilități de ordin tehnic, practic, cuantificabile, căpătate în procesul de studiu sau la un job. Soft skills-urile, importante și ele, sunt abilități dificil de cuantificat, destul de subiective, care se referă mai ales la capacitatea de comunicare interpersonală, organizare, responsabilitate, time management, etc.  Scrie cât mai exact la ce anume ești bun. 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

# Hobby-urile

Încearcă să ieși din tradiționalele „îmi place să călătoresc și să citesc” și alege să treci niște pasiuni care rezonează oarecum cu jobul la care vrei să aplici și care sunt, în mod ideal, cât de cât originale. Dacă cânți la tobe, ești fan Star Wars sau ești pasionat de graffiti, nu ezita să adaugi asta în CV-ul  tău. La urma urmei, nimeni nu te va pune să cânți la interviu sau să desenezi, pentru că e timpul tău liber și faci ce vrei cu el, dar vei oferi o idee cât mai clară despre ce fel de om ești.

Nu-ți fie frică să aplici la un job care-ți place și ți se pare interesant doar pentru că nu te crezi suficient de bun sau experimentat, pentru că toată lumea începe de undeva. Prin platforma delucru.md încercăm să te aducem mai aproape de angajatori și să-ți oferim toată susținerea necesară în procesul de angajare, dar și să-ți redăm încrederea de sine pe drumul către locul de muncă dorit.

Succes! 

Caută un loc de muncă după:
Patricia Mihailă
Publicat de către
Patricia Mihailă
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?