Cât câștigă și pe ce cheltuie banii moldovenii?
05-04-2024 658
Timp de citire: 5 min.

Cât câștigă și pe ce cheltuie banii moldovenii?

Salariul este principala sursă de venit a moldovenilor. O demonstrează datele oficiale, făcute publice de Biroul Național de Statistică. În 2023, populația Republicii Moldova a cheltuit, în medie, cu 1,9% mai mult decât în 2022. Cheltuielile medii lunare de consum pentru o persoană au constituit 4.248 lei.

Venituri mai mari cu 15,6% sau cu 1,9%?

În 2023, veniturile medii lunare ale moldovenilor au constituit 4.915 lei, fiind în creștere cu 15,6% față de anul precedent. În termeni reali, cu ajustarea la indicele mediu anual al prețurilor de consum, veniturile au înregistrat o majorare de 1,9%. Câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit a oamenilor din țara noastră, cu o pondere de 52,5% în veniturile totale, înregistrând o creștere cu 1,8 puncte procentuale față de 2022.

De asemenea, o pondere importantă în veniturile disponibile medii lunare ale populației o dețin, în continuare, prestațiile sociale, care au constituit 20,7%. Activitățile pe cont propriu au contribuit la formarea veniturilor, cu o pondere de 12,7%. Veniturile din activitatea individuală agricolă reprezintă 6,4%, iar 6,3% revin veniturilor obținute din activitatea individuală non-agricolă. Transferurile bănești din afara țării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, în anul 2023 acestea au reprezentat 11,1% în veniturile totale sau cu 1,0 punct procentual mai puțin comparativ cu anul 2022.

...

sursa: BNS

Oamenii din orașe câștigă mai bine decât cei de la sate

Se constată că veniturile oamenilor din mediul urban au fost, în medie, cu 2299 lei mai mari decât ale populației din mediul rural. Principalele surse de venit pentru oamenii din orașe au fost activitatea salarială, care a asigurat veniturile populației în proporție de 61,9% și prestațiile sociale - în proporție de 16,5%. Pentru gospodăriile din mediul rural, la fel ca și în cel urban, cea mai importantă sursă de venit este activitatea salarială - 41,3% din totalul veniturilor, dar ponderea acesteia este cu 20,6 puncte procentuale mai mică în mediul rural decât în urban. Totodată, veniturile obținute din activitatea individuală agricolă au asigurat 13,6% din totalul veniturilor disponibile.

Gospodăriile din mediul rural sunt mai dependente de transferurile din afara țării, în comparație cu cele urbane, ponderea acestora fiind de 12,6% în rural și, respectiv, 9,8% în cazul populației din mediul urban. În afară de aceasta, pentru populația rurală este caracteristică și o contribuție mai mare a prestațiilor sociale - 25,6% din total venituri, sau cu 9,1 puncte procentuale mai mult decât în mediul urban.

Bani sau „venituri în natură”?

Veniturile disponibile ale populației în proporție de 94,4% sunt constituite din surse bănești, iar 5,6% reprezintă veniturile în natură. În valori absolute, veniturile bănești au însumat 4.638 lei lunar, iar cele în natură - 277 lei. Ponderea veniturilor bănești este mai semnificativă pentru mediul urban (97,5%), iar în cazul populației rurale contribuția acestora este de 90,6%.

Evoluția trimestrială a veniturilor populației a înregistrat tendințe de creștere pe parcursul anului 2023. Astfel, cele mai mici venituri au fost înregistrate în trimestrul I - 4.440 lei, iar cele mai mari în trimestrul IV - 5.189 lei. Dacă considerăm nivelul inflației pe parcursul anului, constatăm că, în termeni reali, veniturile în trimestrul IV au crescut față de trimestrul I cu 13,4%. Contribuția activităților salariale a înregistrat un trend fluctuant pe parcursul anului, cea mai mare valoare fiind înregistrată în trimestrul II - 54,5%, iar cea mai mică în trimestrul III - 50,2%.

Pe ce cheltuie moldovenii banii?

O persoană a cheltuit lunar, în medie, 4.248 lei anul trecut, cu 14,5% mai mult decât anul precedent. În termeni reali (cu ajustarea la indicele mediu anual al prețurilor de consum), populația a cheltuit în medie cu 0,9% mai mult comparativ cu 2022.

Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt:

  • consumul de produse alimentare - 39,7%;
  • plățile pentru locuință, apă, electricitate și gaze - 17,6%;
  • procurarea de îmbrăcăminte și încălțăminte - 7,8%. 

Celelalte cheltuieli au fost direcționate pentru achitarea serviciilor de transport (7,0%), mobilier, dotarea și întreținerea locuinței (5,3%), sănătate (4,4%), telecomunicație (4,3%), etc. Comparativ cu anul 2022, ponderea cheltuielilor pentru locuință, apă, electricitate și gaze s-a majorat cu 1,3 puncte procentuale, iar ponderea cheltuielilor pentru restaurante și hoteluri - cu 1,0 punct procentual. În același timp, s-a diminuat ponderea cheltuielilor pentru produse alimentare și băuturi nealcoolice - cu 1,4 puncte procentuale, sănătate - cu 0,7 puncte procentuale, îmbrăcăminte și încălțăminte - cu 0,6 puncte procentuale.

...

sursa: BNS

Cheltuieli: urban vs rural

Cheltuielile de consum ale gospodăriilor casnice din orașe constituie 5.391 lei și sunt cu 2003 lei (sau de 1,6 ori) mai mari față de cheltuielile oamenilor de la sate. Pentru produse alimentare, populația din mediul urban a cheltuit 34,9% din cheltuielile lunare de consum, iar populația din mediul rural - 45,4%. Gospodăriile din urbe au cheltuit mai mult pentru: transport (8,5% față de 5,1% în mediul rural), serviciile restaurantelor și hotelurilor (5,4% față de 0,7%), sănătate (5,1% față de 3,6%), recreere și cultură (4,4% față de 1,2%), educație (1,8% față de 0,5%). Totodată, comparativ cu populația din mediul urban, pentru populația rurală o pondere mai mare în structură o dețin cheltuielile pentru: locuință, apă, electricitate și gaze (19,7% față de 15,9% în mediul urban), îmbrăcăminte și încălțăminte (8,0% față de 7,6%), mobilier, dotarea și întreținerea locuinței (5,7% față de 5,0%).

...

sursa: BNS

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Cheltuielile de consum ale gospodăriilor sunt puternic marcate și de mărimea acestora, îndeosebi în cazul gospodăriilor numeroase. Dacă în gospodăriile cu o singură persoană cheltuielile medii lunare au însumat 5.051 lei, atunci pentru cele constituite din 5 persoane și mai mult aceste cheltuieli sunt de 1,6 ori mai mici (3.116 lei). Aceeași situație se observă și în cazul gospodăriilor cu copii: o gospodărie cu numai un copil în întreținere cheltuie, în medie, de 1,4 ori mai mult decât o gospodărie cu 3 copii și mai mult. 

...

sursa: BNS

Evoluţia trimestrială a cheltuielilor de consum este determinată de evoluţia veniturilor populaţiei. Astfel, moldovenii a cheltuit cel mai puţin în trimestrul I din 2023 - 3.963 lei, iar cel mai mult în trimestrul IV - 4.493 lei. Ponderea cheltuielilor pentru produse alimentare a înregistrat tendinţe descendente pe parcursul anului: de la 41,1% în trimestrul I, până la 37,4% în trimestrul IV.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?