Care este diferența dintre cardurile pentru tichete de masă și cardurile bancare?
02-02-2020 8187
Timp de citire: 2 min.

Care este diferența dintre cardurile pentru tichete de masă și cardurile bancare?

Legea tichetelor de masă a fost promulgată în luna octombrie a anului 2017, iar conform acesteia, tichetele de masă pot fi eliberate pe suport de hârtie sau pe suport electronic, sub formă de card.

Care sunt diferențele între un card bancar și cardurile pe care vor fi încărcate tichetele de masă, ne informează Monitorul Fiscal într-un articol informativ.

 

Cardurile pentru tichete de masă reprezintă suportul electronic pe care se încarcă tichetele de masă acordate de către angajatori salariaților angajați legal în câmpul muncii, conform Legii tichetelor de masă.

Cardurile pentru tichete de masă pot fi emise prin sistemele Mastercard sau VISA și sunt dotate cu tehnologii moderne: chip și contactless, iar autorizarea tranzacțiilor se face prin introducerea codului PIN.

Spre deosebire de cardurile bancare, cele pentru tichete de masă nu permit retrageri de numerar sau transfer de fonduri și nici nu percep taxe sau comisioane de la salariați, conform prevederilor legale.

Salariații le pot utiliza pentru a achita masa de prânz sau pentru a cumpăra produse alimentare din rețeaua de magazine partenere a operatorului, iar sumele aferente tichetelor de masă sunt scutite integral de taxe și impozite.

Acestea vor fi încărcate lunar cu valoarea alocației de hrană sub forma tichetelor de masă: câte un tichet de masă în valoare de până la 45 lei pentru fiecare zi lucrată

La plata pentru cumpărături de produse alimentare sau prânzuri se pot face tranzacții de orice valoare în limita fondurilor disponibile. Spre exemplu, dacă un salariat  achită pentru cumpărătură 25 lei, ceea ce constituie o parte din valoarea unui tichet de masă, atunci valoarea rămasă poate fi utilizată pentru alte tranzacții ulterioare. 

În contrast, tichetele de masă pe suport de hârtie nu permit acordarea unui rest de bani în cazul în care valoarea produselor alimentare solicitate este mai mică decât valoarea nominală a unui tichet. 

Menționăm că practica acordării tichetelor de masă este facultativă, iar odată adoptată de către angajatori, acestora le este interzis să reducă salariul celor care beneficiază de tichete de masă.

Totuși, pentru implementarea efectivă a Legii, cadrul de reglementare trebuie definitivat. Guvernul este așteptat să aprobe atât condițiile și procedurile de emitere și circulație a tichetelor de masă, cât și procedura de autorizare a operatorilor.

 

Sursa: Monitorul Fiscal

Sursă foto: facebook/EdenredMD (una dintre companiile care oferă servicii de tichete de masă preplătite pe piața din Moldova)
Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?