Când să refuzi o ofertă de angajare: 7 semnale de alarmă
25-04-2024 9496
Timp de citire: 3 min.

Când să refuzi o ofertă de angajare: 7 semnale de alarmă

După multe căutări și expedieri ale CV-ului în sfârșit ai fost contactat de o companie. Bucuria e mare mai ales când căutarea unui loc de muncă a durat săptămâni ori luni întregi sau dacă ești într-o situație financiară nefavorabilă și ai nevoie de un venit stabil. 

Îți recomandăm neapărat să-ți iei puțin timp să analizezi compania care ți-a făcut oferta de muncă și să nu te arunci la prima ofertă de muncă. Iată 7 semne că-i mai bine să refuzi oferta de angajare:

Angajatorul nu vrea să te angajeze oficial.

Orice raport de muncă se face în baza unui contract. Există mai multe forme de a colabora: patentă de întreprinzător, contract de prestare servicii, contract cu drepturi de autor, etc. Dacă jobul la care aplici va fi locul de muncă de bază și sursa principală de venit, este obligatoriu să fie în baza unui contract individual de muncă. Refuzul sau ezitarea angajatorului de a încheia un contract de muncă cu tine trebuie să te pună în gardă. Mulți tineri aleg să facă acest „compromis”, dar asta presupune lipsa oricăror garanții, inclusiv de plată a salariului. Crede-ne pe cuvânt: pe piață există suficienți angajatori care sunt gata să te angajeze oficial chiar și fără experiență

Cerințele de muncă nu sunt clare. Se întâmplă ca anunțurile de angajare să nu fie foarte clar formulate. Aplici în speranța că, pe parcurs, angajatorul va clarifica acest aspect. Dacă și după interviul de angajare cerințele față de tine nu sunt clare sau angajatorul nu știe ce așteptări are de la funcția ta, nu e un semn bun. Atât în contract, cât și în fișa postului trebuie indicate amănunțit cerințele jobului. Pe lângă asta, angajatorul trebuie să știe care este rolul fiecărui angajat, unde încep și se termină atribuțiile acestuia. În caz contrar, riști să faci mai mult decât ești plătit sau să-ți fie reproșat că nu faci ce trebuie. 

Cerințele jobului depășesc calificarea funcției.

Unii angajatori încearcă să „concentreze” o gamă largă de abilități într-un singur job. Asta înseamnă un volum mai mare de lucru și mai multă presiune pe angajat - ca să nu pomenim că nu e etic față de acesta. Consultă-te cu oamenii din domeniu dacă ai îndoieli că cerințele jobului nu se încadrează în calificarea normală pentru acea funcție. Dacă știi din proprie experiență că cerințele sunt exagerate și salariul nu corespunde acestora, ai toate motivele să eviți oferta de muncă.

Reputația angajatorului lasă de dorit.

Înainte de a accepta o ofertă de muncă, fă un research și vezi: recenzii despre angajator (inclusiv de la clienți), ce s-a scris în presă și pe internet, ce părere au foștii angajați. Da, unii foști angajați pot bârfi despre foștii angajatori pe nedrept, dar dacă părerile se repetă, ceva chiar nu e-n regulă. Dacă imaginea companiei pare dubioasă după ce te-ai informat din mai multe surse, gândește-te bine dacă vrei să accepți oferta. 

Angajatorul nu-ți respectă timpul.

Nu e semn bun dacă specialistul HR sau persoana care coordonează procesul de angajare brusc nu mai răspunde, nu-ți respectă timpul și disponibilitatea, nu e punctual și transparent. Iată la ce să fii atent: 

  • Dacă angajatorul reprogramează deseori interviurile;
  • Dacă angajatorul nu apare la timp pentru discuții;
  • Dacă angajatorul nu e receptiv la emailuri și nu răspunde zile întregi;
  • Dacă interviul nu e bine organizat sau intervievatorul e nepregătit;
  • Dacă nu-ți comunică în cât timp vor reveni cu un răspuns.

Dacă un angajator e nerespectuos la etapa inițială de recrutare, atunci cum te-ar trata ca angajat? 

Lipsa de transparență privind salarizarea.

E un semnal de alarmă dacă angajatorul nu poate explica transparent cum se formează salariul, ce impozite achiți, cum se plătesc bonusurile, etc. Fii atent la sistemul de penalizări: roagă să fii informat amănunțit despre penalizările finaciare pe care compania le aplică angajaților în caz de nerespectare a disciplinei muncii sau alte încălcări, ca să nu fii surprins că salariul nu e ceea ce ai sperat. În general, îți recomandăm să eviți companiile unde ți se iau bani din salariu pentru fel de fel de încălcări. 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Simți că nu te vei integra în cultura companiei.

Mediul intern al companiei contează mai mult decât crezi. Dacă ești un om deschis și progresist, dar angajatorul e mai conservator, asta ar putea crea în timp anumite dificultăți de comunicare. Procesul de muncă ar putea deveni greoi și starea ta de spiriti va fi afectată dacă valorile tale, modul tău de comunicare și felul în care vezi munca nu sunt compatibile cu cele ale companiei. Informează-te bine despre angajator și valorile sale înainte de a accepta un loc în echipă. 

Poți fi tentat să accepți primul job la care ești chemat, dar noi îți recomandăm să nu te grăbești. Pe delucru.md găsești mii de oferte de muncă și sute de angajatori de încredere, de unde poți alege jobul potrivit pentru tine. 

Iar dacă nu ai un CV pregătit, îl poți crea de la zero tot la noi pe site. Succes!

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?