Ai depus cerere de demisie, dar te-ai răzgândit. Ce poți face?
22-03-2024 3228

Ai depus cerere de demisie, dar te-ai răzgândit. Ce poți face?

Cred că pentru fiecare dintre noi schimbările în carieră sunt bine gândite și analizate, dar, de multe ori, alegerea de a pleca sau rămâne nu este deloc ușoară, chiar dacă ne-am dori un suflu nou pe plan profesional. Dar, ce facem în cazul în care avem regrete după ce am depus cererea de demisie, noua ofertă nu ni se mai pare atât de atractivă și vrem să rămânem la jobul actual? Ei bine, nu te panica. Codul Muncii a prevăzut soluții și pentru astfel de situații. Despre ce este vorba, află din acest articol.

Între DA și BA

Să admitem că ai depus o cerere de demisie prin care ai anunțat angajatorul că vrei să-ți încetezi munca, însă, din anumite motive te-ai răzgândit. Pentru început nu trebuie să te panichezi. Legea e de partea ta și îți mai dă o șansă. 

Dar, înainte de toate, nu trebuie să confunzi concedierea cu demisia. Ești sigur că știi care și ce înseamnă? Demisia este desfacerea contractului individual de muncă pe o durată nedeterminată sau determinată, din propriea inițiativă a angajatului, în timp ce concedierea are loc din inițiativa angajatorului.

Acum că ai înțeles exact diferențele, îți spunem și despre soluția salvatoare. Astfel, în termen de 7 zile calendaristice, de la data depunerii cererii inițiale, de demisie, ai dreptul să depui o nouă cerere prin care să o anulezi pe prima. Da, da, ai citit bine. Este vorba despre art. 85 din Codul Muncii, mai exact, alineatul 4, care spune foarte clar că „timp de 7 zile calendaristice de la data depunerii cererii de demisie, salariatul are dreptul să-şi retragă cererea sau să depună o nouă cerere, prin care să o anuleze pe prima”. Într-un astfel de caz, angajatorul este obligat să-ți accepte cererea de retragere a demisiei, cu excepția unui singur caz - atunci când a reușit deja să încheie un contract individual de muncă cu o altă persoană, care va exercita munca pe care ai deținut-o în cadrul unității. 

După cum vezi, legea e de partea ta, dar trebuie să mai ai și un strop de noroc. Așa că, cel mai bine, analizează profund orice decizie, înainte de a face acest pas.

Când nu-ți pierzi jobul chiar și după ce angajatorul ți-a acceptat cererea de demisie?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să înțelegi că demisia, la fel ca și angajarea și concedierea, este un proces care implică timp și obligații, inclusiv din partea ta. Codul Muncii spune că salariatul are dreptul la demisie, adică desfacerea contractului individual de muncă, din proprie iniţiativă, anunțând despre aceasta angajatorul, prin cerere scrisă, cu 14 zile calendaristice înainte. Toți angajații trebuie să respecte acest termen de 14 zile? Mai mult ca atât. În cazul conducătorului unităţii/filialei, adjuncţilor lui şi contabilului - șef, anunțul trebuie să vină prin cerere scrisă, cu o lună înainte. Vezi? Poate fi și mai rău de atât :))) Glumim, desigur. Dar, trebuie să recunoaștem că legea permite desfacerea contractului individual de muncă, prin acordul scris al părţilor, înainte de expirarea acestor două termene.

Atenție! Dacă, după expirarea termenelor indicate mai sus, salariatul nu a fost de fapt eliberat din funcţie şi el îşi continuă activitatea de muncă, fără să-şi reafirme, în scris, dorinţa de a desface contractul individual de muncă, eliberarea acestuia nu se admite.

Dar, în care situații angajatorul este obligat să accepte demisia salariatului în termen redus?

Art. 85 (2) din Codul Muncii precizează că în caz de demisie a salariatului în legătură cu:

  • pensionarea,
  • stabilirea gradului de dizabilitate,
  • concediul pentru îngrijirea copilului,
  • înmatricularea într-o instituţie de învăţământ,
  • trecerea cu traiul în altă localitate,
  • îngrijirea copilului până la vârsta de 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi,
  • alegerea într-o funcţie electivă,
  • angajarea prin concurs la o altă unitate, 
  • încălcarea de către angajator a contractului individual şi/sau colectiv de muncă, a legislaţiei muncii în vigoare,

Angajatorul este obligat să accepte demisia în termenul redus indicat în cererea depusă şi înregistrată, la care se anexează documentul ce confirmă acest drept. După expirarea termenelor indicate mai sus, salariatul are dreptul să înceteze lucrul, iar angajatorul este obligat să efectueze achitarea deplină a drepturilor salariale ce i se cuvin salariatului, în termenele prevăzute la art. 143 și să-i elibereze documentele legate de activitatea lui în unitate. 

Codul Muncii reglementează și alte cazuri. Potrivit  art. 278, salariatul, care a încheiat un contract individual de muncă pe un termen de până la două luni, are dreptul la desfacerea acestuia înainte de termen, prevenind în scris angajatorul despre aceasta cu cel puţin 3 zile calendaristice înainte. Iar, salariatul angajat la lucrări sezoniere este obligat să prevină, în scris, angajatorul înainte de termen cu cel puţin 7 zile calendaristice. Același termen este prevăzut și pentru salariatul care a încheiat un contract individual de muncă cu un angajator - persoană fizică. 

Dacă toate aceste mențiuni nu sunt respectate de către angajator, mereu te poți adresa la instanța de judecată, important e să ai un contract individual de muncă semnat, în caz contrar, adevărul tău nu va putea fi validat. Ceea ce contează cu adevărat atunci când te angajezi, pe lângă euforia și entuziasmul produs de noul job, este să fii foarte atent la detaliile contractului individual de muncă pe care îl semnezi, așa încât plecarea de la job să fie fără bătăi de cap.

Îți reamintim că contractul individual de muncă este înţelegerea dintre salariat şi angajator, prin care salariatul se obligă să presteze o muncă într-o anumită specialitate, calificare sau funcţie, să respecte regulamentul intern al unității, dacă este elaborat și aprobat de angajator, iar angajatorul se obligă să-i asigure condiţiile de muncă prevăzute de prezentul cod, de alte acte normative ce conţin norme ale dreptului muncii, de contractul colectiv de muncă, precum şi să achite la timp şi integral salariul.

Care sunt termenele de efectuare a plăților care ți se cuvin la încetarea contractului individual de muncă?

Odată ce pleci, ți se achită tot salariul, inclusiv și zilele de concediu pe care nu le-ai utilizat. Dacă sumele care ți se cuvin nu sunt contestate, efectuarea achitărilor se face:

  • în caz de încetare a contractului individual de muncă cu un salariat care continuă să lucreze până în ziua eliberării din serviciu - în ziua eliberării;

  • în caz de încetare a contractului individual de muncă cu un salariat care nu lucrează până în ziua eliberării din serviciu (concediu medical, absenţă nemotivată de la serviciu, privaţiune de libertate, etc.) – cel târziu în ziua imediat următoare zilei în care salariatul eliberat a cerut să i se facă achitările;

  • în caz de încetare a contractului individual de muncă prin demisie, înainte de expirarea termenelor indicate la art. 85 alin. (1), (2) și (41) - în ziua eliberării sau la data agreată de părți, dar nu mai târziu de data achitării salariului pentru luna în care a încetat contractul individual de muncă.

Dacă totuși sumele care i se cuvin salariatului, la eliberarea lui din serviciu se contestă, atunci angajatorul este obligat, în orice caz, să-i plătească, în termenele prevăzute mai sus suma necontestată.

Desfacerea contractului de muncă în perioada de probă

Potrivit art. 60 din Codul Muncii, pentru verificarea aptitudinilor profesionale ale salariatului, la încheierea contractului individual de muncă, acestuia i se poate stabili o perioadă de probă de cel mult șase luni. În cazul angajării muncitorilor necalificaţi, perioada de probă se stabileşte ca excepţie şi nu poate depăşi 30 zile calendaristice. Pe parcursul perioadei de probă, salariatul beneficiază de toate drepturile şi îndeplineşte obligaţiile prevăzute de legislaţia muncii, de regulamentul intern al unității, dacă este elaborat și aprobat de angajator, de contractul colectiv şi de cel individual de muncă. 

Clauza privind perioada de probă trebuie să fie prevăzută în contractul individual de muncă. În lipsa unei astfel de clauze, se consideră că salariatul a fost angajat fără perioadă de probă.

Atenție! Dacă ești în perioada de probă și desfaci contractul de muncă, la inițiativa ta (demisie), activitatea pe care ai executat-o în acea perioadă trebuie remunerată de către angajator, indiferent că este vorba de o săptămână sau de șase luni. 

În cazul în care rezultatul perioadei de probă este nesatisfăcător, acest lucru se constată în ordinul (dispoziţia, decizia, hotărîrea) cu privire la concedierea salariatului, ce se emite de către angajator, până la expirarea perioadei de probă, fără plata indemnizaţiei de eliberare din serviciu. Angajatorul nu are obligația să motiveze decizia privind rezultatul nesatisfăcător al perioadei de probă. Salariatul are dreptul să atace concedierea în instanţa de judecată.

Nu uita! Se interzice aplicarea perioadei de probă în cazul încheierii contractului individual de muncă cu:

  • persoanele cu vârsta de până 18 ani;
  • persoanele angajate prin concurs, în temeiul unor legi speciale, dacă acestea nu prevăd altfel;
  • persoanele care au fost transferate de la o unitate la alta;
  • femeile gravide;
  • persoanele alese în funcţii elective;
  • persoanele angajate în baza unui contract individual de muncă, cu o durată de până la 3 luni.
Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Dacă te afli într-o perioadă când trebuie să iei o decizie importantă privind cariera ta, atunci acest articol este exact pentru tine. Indiferent de motivele care stau la baza deciziei tale de a pleca de la actualul job, încearcă să o faci pe cale amiabilă, fără precedente negative, atât pentru tine, cât și pentru angajator, neavând restanțe la capitolul legii, dar și a relațiilor cu colegii.

Primul lucru pe care trebuie să-l reții este că, cererea de demisie se depune cu 14 zile înainte de plecarea ta și trebuie să fie acceptată de angajator. Iar dacă te răzgândești, ai la dispoziție 7 zile salvatoare, în care poți s-o anulezi. 

Dar, dacă vrei să faci o schimbare în cariera ta, fă-o! Mergi până la capăt. Fără frică și resentimente. Caută-ți jobul care îți va oferi libertatea de a fi creativ, apreciat și, cel mai important, împlinit! Locuri de muncă sunt multe. Iar noi, echipa delucru.md îți vom fi mereu alături prin oferte atractive de angajare, atât din Chișinău, cât și din întreaga țară, dar și prin informații utile, care să te ajute să iei decizii corecte legate de piața muncii. Succes!

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?