Chiar dacă te-ai apucat să trimiți CV-uri la companii, să întrebi prietenii și cunoscuții despre potențiale locuri de muncă, tot nu te-ai angajat. Și te gândești ce anume te încurcă, unde e problema?
Cam toate eșecurile în găsirea unui job se rezumă la câteva cauze principale, pe care noi te vom ajuta să le identifici și rezolvi:
Vezi și Cum să NU cauți un loc de muncă
# Nu știi unde și ce anume vrei să lucrezi
Lipsa unui scop bine definit în căutarea unul loc de muncă se tranformă în niște acțiuni haotice care nu duc la nimic. Formulează un țel și urmează-l, în loc să cauți un loc de muncă oriunde va apărea unul mai mult sau mai puțin potrivit. Identifică domeniul sau poziția la care vrei să aplici și fă-ți CV-ul anume pentru acesta.
# Un CV făcut greșit
Un CV corect formulat e una din cele mai importante aspecte ale angajării. Nu te lenevi să te apuci de CV-ul tău, mai ales că avem și articole care te pot ajuta. Scoate în evidență punctele tale forte, evită sintagmele prea lungi sau formale și pune în prim-plan experiența necesară anume poziției la care aplici.
Vezi și Renunță la Europass! Vezi alte 5 aplicații în care poți crea un CV personalizat
# Lipsa experienței de muncă
Chiar dacă multe companii sunt gata să angajeze un candidat fără experiență și să-l învețe, adevărul e că oricum vor opta pentru aplicantul cu mai multă experiență de muncă.
Și chiar dacă te-au luat la un job și sunt dispuși să te învețe, e normal ca angajatorii să nu-ți ofere salariul pe care l-ar da unui specialist deja format. De aceea, pentru a acumula experiență, e nevoie să lucrezi o perioadă cu un salariu mai mic sau chiar să faci un internship neplătit. Până la urmă, și asta e tot o investiție în profesionalismul tău.
Vezi și Ce scrii în CV dacă nu ai experiență de muncă
# Intervalul mare de timp între joburi
Să zicem că ți-ai luat concediu din cont propriu sau pur și simplu nu ți-ai putut găsi de lucru. Cu ce-ai umplut tot acest interval? Poate ai învățat, ai participat la proiecte, ai făcut voluntariat, ai făcut ceva bani, ajutând pe cineva. Scrie asta în CV pentru că acea bucată de timp în care n-ai avut un job stabil să nu pară chiar goală.
# Să te duci la interviu fără să fii pregătit
Nu e nevoie să repeți răspunsurile pregătite în fața oglinzii. Dar e necesar să citești ceva informație despre companie, să pregătești anumite întrebări pentru recruiter sau să te informezi ce presupune poziția la care ai aplicat. Nu te teme să întrebi detalii despre locul de muncă și încearcă să anticipezi ce întrebări ai putea primi și ce să răspunzi la ele.
Fii relaxat și încearcă să fii deschis cu persoana de la interviu, să-l privești ca pe un interlocutor.
# Starea de spirit negativă
Dacă nu ai fost sunat de la mai multe companii la care ai aplicat sau după un interviu, nu te descuraja și nu lua asta ca pe un eșec personal. Majoritatea din noi devenim demotivați atunci când avem mai multe eșecuri la rând, dar partea bună e că astfel poți să-ți dai seama unde anume ai greșit, să acumulezi experiență la interviuri și să fii mai pregătit.
Vezi și VOX cu echipa Ellation: Ce să NU spui la un interviu
Acum, pentru că știi cum să fii mai pregătit să aplici la jobul dorit, vezi ce oferte de muncă avem pentru tine.
Prin platforma jobs.diez încercăm să te aducem mai aproape de angajatori și să-ți oferim toată susținerea necesară în procesul de angajare, dar și să-ți redăm încrederea de sine pe drumul către locul de muncă dorit.