Studii mai scumpe, dar și specialități mai atractive, axate pe piața muncii
11-07-2025 524

Studii mai scumpe, dar și specialități mai atractive, axate pe piața muncii

Taxele de studii la universitățile din Republica Moldova au fost majorate în acest an. La cele mai solicitate specializări, costurile pentru un an de licență variază între 40.000 și 65.000 lei. Potrivit universităților, ajustarea tarifelor a fost inevitabilă, fiind influențată de creșterea generală a costurilor, legate de întreținerea infrastructurii, salariile cadrelor didactice și modernizarea procesului educațional. Pentru a rămâne competitive și a atrage cât mai mulți studenți, majoritatea instituțiilor de învățământ superior a inclus în oferta educațională programe noi, aliniate la cerințele actuale ale pieței muncii.

Topul celor mai scumpe specialități

În topul celor mai scumpe specialități se menține stomatologia, de ani buni deja. Pentru un an de studii, un student va trebui să scoată din buzunar 65.000 lei. Aceasta înseamnă că cinci ani de studii îl vor costa aproximativ 325.000 lei. 

...

Olga Cernețchi

Prim-prorector, prorector pentru activitate didactică și management academic la USMF

„Pentru programul de studii superioare integrate Stomatologie, taxa de studii a fost majorată, prin ajustare, conform cheltuielilor reale din anul 2024. Pentru programul de studii integrate Medicină, taxa de studii a fost indexată cu 6%. Pentru programul de studii integrate Farmacie și programele de studii de licență (Optometrie, Fiziokinetoterapie și reabilitare, Asistență medicală generală, Sănătate publică, Tehnologii în radiologie și imagistică), precum și pentru programele de master, mărimea taxelor de studii a rămas neschimbată. Oferta educațională a USMF „Nicolae Testemițanu” pentru noul an universitar nu conține programe de studii noi”, declară Olga Cernețchi, prim-prorector, prorector pentru activitate didactică și management academic la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Taxa de înscriere la concursul de admitere este stabilită în mărime de 100 lei. Prețul unui an de studii la programul Medicină, care durează șase ani, este de 35.000 lei, la Optometrie - 33.000 lei, la specialitatea Farmacie - 30.500 lei, iar la specializarea Fiziokinetoterapie şi reabilitare - 22.000 lei.

Taxele au crescut și pentru studenții pasionați de artă. Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a majorat, în acest an, taxele de studii cu aproximativ 10% pentru toate specializările din ciclul unu și doi. Cele mai scumpe costuri sunt pentru disciplinele de specialitate, care presupun multe lecții individuale, precum canto academic - 56.900 lei, dirijat coral - 43.200 lei, interpretare instrumentală - 45.800 lei, etc. 

...

Victoria Melnic

Rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice

„Taxele de studii au fost majorate în baza creșterii tarifelor pentru întreținere și în baza creșterii salariilor din 1 ianuarie 2025. La specialitățile muzicale, contractele sunt foarte mari, depășesc 40 de mii de lei, fiindcă sunt multe lecții practice. Studenții au parte de multe lecții individuale și la aceste lecții individuale participă profesorul de specialitate, maestrul de concert. De exemplu, la disciplină „Clasa de operă” este prezent un regizor, dirijor și maestrul de concert. Vă dați seama că ora aceasta costă de 3 ori mai mult decât o oră cu 70 de studenți într-o sală de curs”, menționează Victoria Melnic, Rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Taxele ridicate nu se regăsesc doar la disciplinele de specialitate muzicală, dar și la alte programe de studii care implică realizarea proiectelor individuale sau lucrări practice complexe.

„Și la Arta actorului, tot este o disciplină individuală, fiindcă produsul final este un produs individualizat. Fiecare student are rolul lui și el trebuie să-l pregătească cu profesorul înainte de a fi împreună cu ceilalți, înainte de a ieși în scenă. Exact așa și pictorul, el are un proiect individual. Tabloul unui student este absolut diferit de tapiseria altei studente. Și procesul de studii este foarte individualizat și sunt foarte multe ore practice, de aceea nu avem frecvență redusă la arte, fiindcă totul este axat pe practică. În schimb, nu avem probleme cu plagiatul în tezele de licență, fiindcă sunt lucrări irepetabile”, susține Victoria Melnic, Rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Contracte mai mari vor trebui să achite și studenții care vor alege să studieze la Universitatea de Stat din Moldova. Costurile pentru un an de licență variază între 8.600 lei și 18.000 de lei. Cele mai mari prețuri sunt pentru specialitățile Producție multimedia, Drept, Științe economice și Relații internaționale. 

...

Otilia Dandara

Prim-prorector, prorector pentru activitatea didactică și studențească, Universitatea de Stat din Moldova

„Cu circa 10% au crescut toate taxele, în baza inflației, în baza calculelor estimative care se fac pentru asigurarea condițiilor de studii pentru toți studenții”, declară Otilia Dandara, prim-prorector, prorector pentru activitatea didactică și studențească, Universitatea de Stat din Moldova. 

Şi la Academia de Studii Economice a Moldovei se înregistrează majorări. Taxa pentru un an de studii la licență constituie 13.500 de lei pentru majoritatea specializărilor, iar pentru masterat - 14.800 lei pentru frecvență zilnică și 12.000 lei - pentru frecvență redusă. La Universitatea Tehnică din Moldova nu au fost operate mari schimbări. Specializările de top rămân a fi Arhitectura - 21.000 lei pentru un an de studii, Designul interior - 21.000 lei, Medicina veterinară - 20.000 lei, Designul jocurilor - 18.000 lei. 

Un nou domeniu de studii în Moldova: securitate națională

Din acest an, studenții care vor alege Universitatea de Stat din Moldova vor putea studia la specialitatea Securitate națională timp de trei ani. Această categorie de specialiști va fi responsabilă de protejarea intereselor statului împotriva amenințărilor interne și externe. Iar din 2026, va fi introdus un modul nou de studii, solicitat pe piața muncii - Fizica medicală. 

...

Otilia Dandara

Prim-prorector, prorector pentru activitatea didactică și studențească, Universitatea de Stat din Moldova

„Noi am introdus, în baza Nomenclatorului de anul trecut, un program de studii de Securitate națională pentru ciclul de licență. În actualul Nomenclator, din 2025, a fost introdusă specializarea Fizică medicală, dar vom lansa programul anul viitor, deoarece este nevoie să asigurăm suportul curricular. În schimb, avem câteva programe de masterat pe care le lansăm acum în domeniul artelor creative, ca urmare a programului Designul jocurilor și Multimedia, Producție multimedia și un program foarte căutat pe piața muncii - Bioinformatica, în cadrul Facultății de Biologie și Geoștiințe”, specifică Otilia Dandara, prim-prorector, prorector pentru activitatea didactică și studențească, Universitatea de Stat din Moldova. 

Contractul pentru un an de studii la noul program de Bioinformatică este de 8.300 de lei. O altă noutate constă în faptul că în țara noastră vor apărea profesori specializați în artă teatrală, care vor putea preda disciplina în școlile și liceele din toată țara. 

...

Victoria Melnic

Rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice

„Este un program din domeniul științelor pedagogice, menit să educe și să formeze profesori de artă teatrală, așa cum avem astăzi, de exemplu, profesori de artă muzicală sau de artele plastice în gimnazii. Deci, va fi o disciplină școlară în programul gimnazilor. De exemplu, în România, chiar zilele trecute, arta teatrală a fost introdusă ca o disciplină obligatorie pe lângă arta muzicală și artele plastice. Programul de studii este pentru 180 de credite, aceasta înseamnă trei ani de licență”, afirmă Victoria Melnic, Rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Învățământ la distanță

În acest an, universitățile încearcă să-i atragă pe tineri prin ofertele de studii la distanță. Spre exemplu, Academia de Studii Economice propune învăţământul la distanţă pentru 9 programe la licenţă, precum administrație publică, contabilitate, finanțe şi bănci, economie, marketing și logistică, etc, și pentru 7 programe de masterat. Taxele de studii pentru învățământul la distanță vor fi mai mari decât pentru cel cu frecvență zilnică, din cauza cheltuielilor suplimentare. Totodată, în cazul învățământului la distanță se mai adaugă 1 an de studii. 

Universitatea Stat din Moldova oferă studii la distanță pentru 16 specializări de la ciclul de licență, iar potrivit informațiilor de pe pagina oficială a instituției de învățământ, nu există diferență de preț. Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” a introdus această formă de învățământ doar pentru specializările legate de psihologie și psihopedagogie specială.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Sesiunea de admitere în universităţi se va desfăşura şi anul acesta, în două etape, pe 21-27 iulie, şi pe 13-15 august, sesiunea suplimentară. Admiterea va avea loc doar online pe platforma eadmitere.gov.md. Depunerea dosarului va fi disponibilă începând cu 21 iulie, odată cu lansarea perioadei de admitere. Toți candidații au nevoie obligatoriu de semnătura electronică pentru autentificarea în sistem.

În acest an, universitățile din Republica Moldova vor înmatricula 5.295 de studenți la studii de licență cu finanțare bugetară, la masterat vor fi admise 2.856 de persoane, iar la studii de rezidențiat și secundariat clinic - 435 de candidați. În Republica Moldova există 16 instituții de învățământ superior: universități și academii, cu peste 200 de specialități și programe de studii. 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?