5 lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte să DEMISIONEZI
02-02-2020 9422
Timp de citire: 3 min.

5 lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte să DEMISIONEZI

Să-ți ții emoțiile în frâu și să nu te lași afectat de mediul exterior poate fi foarte greu, mai ales când majoritatea din chestiile negative se datorează jobului tău. Nu e sănătos nici fizic, nici mintal să lași lucrurile așa cum sunt și să te simți frustrat din cauza jobului pe care-l ai. 

Și dacă te gândești să demisionezi de la jobul pe care-l ai, să știi că e dreptul tău, dar, ca orice altă decizie din viața ta, ea trebuie cântărită. Oricum va trebuie să explicii viitorilor angajatori de ce ai plecat sau va trebuie să faci față regretelor că ai ratat niște posibilități pe care nu le văzusei. 

De aceea ți-am pregătit o listă din 5 repere pe care să le iei în considerare când vrei să-ți strângi lucrurile și să pleci de la muncă pentru totdeauna:

# Identifică ce anume te scoate din sărite

Dacă vrei să demisionezi din cauza furiei sau frustrării cauzate de job, ar trebuie să te gândești bine dacă nu ți s-a mai întâmplat și alte dăți. De aceea, recomandăm să analizezi ce anume te irită sau enervează la un loc de muncă, mai ales dacă te-ai mai simțit așa. S-ar putea să te enerveze lipsa de cooperare și ostilitatea colegilor, faptul că ți se pun în cârcă prea multe responsabilități sau că ți se dă un salariu mic - identifică unde anume este problema și dacă ea poate fi soluționată înainte să pleci. 

#Ia-ți toate zilele de concediu plătit care ți se cuvin

Înainte de a lua o decizie finală în privința jobului tău, ia-ți zilele libere care ți se cuvin în mod normal: poate ești doar prea obosit și nu conștientizezi asta, dar organismul tău - da. Folosește-ți timpul liber bine meritat pentru a-ți analiza și îmbunătăți CV-ul, pentru a te gândi ce să faci mai departe sau chiar și ca să găsești un job nou. Poate aceste câteva zile de odihnă sunt exact ceea ce-ți trebuie ca să vezi lucrurile mai obiectiv și să-ți pui ordine în gânduri.

# Gândește-te la partea financiară

Concedirea poate părea o idee bună la moment, însă doar până ai de achitat chiria, îți vin facturile neplătite sau nu prea ai ce mânca. Nu spunem că ar trebui să tolerezi o atitudine rea la job sau să te mulțumești cu puțin, ci să-ți faci un plan B dacă tot vrei să demisionezi, să ai și alte opțiuni. Specialiștii în HR recomandă să-ți iei 3 zile de gândire din momentul în care te decizi să demisionezi, ca să analizezi bine ideea și să iei decizia rațional. 

# Vorbește cu un mentor sau o persoană de încredere

Dacă vrei să vezi și o altă perspectivă a situației, trebuie să vorbești cu cineva în care ai încredere. Cel mai bine e să fie o persoană dezinteresată - prietenii și partenerul probabil îți vor ține partea ca să nu te jignească, iar un coleg de muncă ar putea să vadă deja din perspectiva lui de coleg care nici nu știi cum vrea să-ți ia locul sau nu te place. Deci, un om din afară, un profesor, un mentor sau un fost coleg cu care ții legătura ar putea să te ajute. 

# Ia-ți o pauză

E cam la fel ca și concediul, doar că unul mai scurt - în caz că nu poți să-ți iei un concediu propriu-zis. Poți să-ți iei chiar și o oră să te gândești, dacă simți că nu mai suporți jobul tău și ești gata să arunci cererea de demisie pe masa șefului. Fă ceea ce te calmeză în timpul ăsta, ceea ce te ajută să-ți pui gândurile în ordine. 

Tu ce faci când simți că vrei să pleci de la un job: cum te decizi? 

Caută un loc de muncă după:
Patricia Mihailă
Publicat de către
Patricia Mihailă
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?