Studiu: Din cauza impozitării, numărul beneficiarilor de tichete de masă a scăzut cu 40 la sută 
28-06-2023 3597
Timp de citire: 2 min.

Studiu: Din cauza impozitării, numărul beneficiarilor de tichete de masă a scăzut cu 40 la sută 

Decizia de impozitarea a tichetelor de masă cu 24% a avut efecte negative asupra numărului de beneficiari. Peste 50 la sută dintre companii au încetat să mai ofere tichete de masă angajaților. Concluzia se regăsește într-un studiu realizat de compania IData la comanda Camerei de Comerț și Industrie Franța-Moldova, Asociația Investitorilor din România și Camera de Comerț Americană din Moldova.

Potrivit studiului, în prezent, doar 40 de mii de salariați din țara noastră beneficiază de tichete de masă electronice, ceea ce constituie 6,5 procente. Imediat după introducerea impozitării, în ianuarie 2020, 53% dintre companii au refuzat să ofere tichete de masă angajaților. Valoarea tichetelor de masă acordate salariaților a scăzut aproape în jumătate, mai exact cu 45 la sută, iar numărul de angajați care beneficiau de tichete de masă s-a redus cu 40 la sută. Cele mai afectate au fost companiile mici și mijlocii. 

Deși valoarea maximală impozabilă a tichetelor de masă a crescut de la 45 de lei la 70 de lei, valoarea media a unui tichet de masă s-a majorat foarte puțin, de la 40,3 lei la 50 de lei. Ceea ce înseamnă că în continuare, majoritatea angajatorilor continuă să acorde tichete de aceeași valoare, fără a crește cuantumul acestora. Majoritatea companiilor sunt împotriva impozitării și ar prefera ca impozitele să fie anulate total sau să fie reduse de la 24% la 12 la sută. 

Experții susțin că utilizarea tichetelor de masă favorizează creșterea veniturilor bugetului public național. Un leu cheltuit cu utilizarea tichetului de masă aduce cel puțin 23 de bani, din care TVA reprezintă 14,65%, iar celelalte constituie taxele și impozitele salariale.

Cercetarea mai demonstrează că 95% dintre salariați preferă să primească 1400 de lei, sub formă de tichete de masă, care să poată fi utilizate doar pentru achiziționarea de produse alimentare, în loc să beneficieze de 1000 de lei în numerar, pe care să îi poată cheltui după bunul plac. 

Potrivit studiului, numărul salariaților care beneficiază de tichetele de masă ar putea crește la 120 de mii, dacă acestea nu ar fi impozitate. Pentru 76% dintre angajații chestionați, tichetele de masă au reprezentat o creștere specifică a salariului. 

Din aprilie 2018 până în aprilie 2023, s-au acordat tichete de masă în valoare de 1,48 de miliarde de lei. În anul 2022, suma totală a reprezentat 376,5 milioane de lei sau 0,4% din valoarea totală a comerțului cu amănuntul din anul trecut.

Sondajul a fost realizat în rândul a 205 companii, dintre care 55% oferă în prezent tichete de masă, și 108 angajați care folosesc tichetele. 
Vezi aici 5 companii de la noi care asigură tichete de masă pentru angajații săi

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?