Proiect de lege: Indemnizația de maternitate ar putea fi acordată în paralel cu salariul
03-11-2022 1630
Timp de citire: 1 min.

Proiect de lege: Indemnizația de maternitate ar putea fi acordată în paralel cu salariul

La sfârșitul lunii octombrie Platforma Femeilor Deputate, în parteneriat cu ONG-urile din domeniu, au înaintat o inițiativă legislativă privind acordarea femeilor care se află în concediul de maternitate atât a indemnizației de maternitate, cât și a salariului. 

Și asta pentru că, în prezent, femeile care muncesc în perioada concediului de maternitate pot primi doar salariul, nu și indemnizația - dacă perioada concediului de maternitate se suprapune cu perioada în care aceasta lucrează. Indemnizația se acordă doar dacă tânăra mămică pierde sursele de venit asigurat pentru întreaga perioadă a concediului. 

Inițiatoarele acestui proiect de lege motivează această propunere prin faptul că această modificare le-ar permite femeilor să rămână active în perioada concediului de maternitate, mai ales că multe mame pot lucra de la distanță sau cu normă redusă. Ele pot încheia un acord cu angajatorul în acest sens și ar trebuie să aibă dreptul de a primi toate plățile care li se cuvin, scrie portalul suntparinte.md. Prin urmare, tinerele mame nu trebuie puse în situația să aleagă dintre a-și pierde salariul sau a pierde indemnizația. 

O altă propunere de modificare a legii ține de calcularea indemnizației de maternitate - aceasta ar urma să fie calculată din salariul soției/soțului care este mai mare, pentru ca femeile cu un venit mai mic decât al partenerului să nu fie nevoite să se elibereze de la serviciu. Propunerile de mai sus urmează să fie acceptate de Guvern ca să intre în vigoare. 

Important e că, de la 1 octombrie 2022, a intrat în vigoare o modificare importantă privind indemnizațiile de maternitate și anume că indemnizația de maternitate va fi acordată automat, fără necesitatea de a depune o cerere la casele teritoriale de asigurări sociale. Indemnizația de maternitate va fi stabilită de casele teritoriale de asigurări sociale în baza certificatului medical pentru maternitate, transmis de către prestatorii de servicii medicale prin intermediul Portalului certificatelor de concediu medical. 

 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?