Pregătirea de interviul de angajare – 10 sfaturi utile
12-11-2020 12036
Timp de citire: 4 min.

Pregătirea de interviul de angajare – 10 sfaturi utile

 

Urmează să ai un interviu de angajare? Felicitări! Ești pe ultima sută de metri. Dacă ai emoții și nu știi cu ce să începi pregătirea, iată câteva repere care te vor ajuta să-ți structurezi gândurile, să-ți ridici gradul de autoapreciere și să capeți mai multă încredere în tine.

 

  1. În primul rând, răspunde sincer la întrebarea – Eu chiar îmi doresc acest job? Dacă e un „Da” șchiop, care contrazice de fapt ceea ce-ți dorești tu cu adevărat, să nu te aștepți la un rezultat strălucit și să nu dai vina pe nimeni. Totul se întâmplă conform adevăratelor noastre intenții. Aceasta este una dintre legile universului. Adesea motivația este ingredientul și factorul diferențiator principal, simțit foarte bine de angajatori, capabil să convingă și topească inimi. Cu cât mai mare este dorința și gradul tău de motivație, cu atât mai mari vor fi șansele de succes. Ascultă-ți inima!
  2. Pregătește o scurtă prezentare despre tine. Aproape orice interviu începe cu mult cunoscuta întrebare: „Ce poți să ne povestești despre tine?”. E o întrebare la care riști să nu găsești un răspuns imediat și bine structurat, de aceea schițează-ți câteva idei din timp și fă câteva antrenamente de acasă. E ceva absolut normal! Evidențiază informația relevantă despre tine, pune-te în valoare (fără a depăși limitele bunului-simț), respectând un interval de 2-3 minute.
  3. Reamintește-ți reușitele tale profesionale. Deschide-ți CV-ul și analizează cu atenție experiențele profesionale sau educaționale pe care le-ai avut. Trece în revistă rezultatele cu care te mândrești pentru fiecare dintre aceste experiențe, lucrurile care ți-au reușit mai bine și impactul acestor acțiuni asupra companiilor. Chiar dacă nu vei fi întrebat direct, vei fi înarmat cu mai multă încredere și stimă față de sine. Asta îți va aminti despre faptul că tu poți și tu ești puternic!
  4. Răsfoiește prin caiete, adică repetă noțiunile teoretice de bază, reamintești procesele fundamentale, instrumentele sau terminologia specifică domeniului tău. Unele lucruri se mai uită – nu e grav. Asta te va ajuta să simți mult mai multă încredere în tine, fiind gata pentru orice scenariu. Uite-te atent la textul anunțului de angajare pentru jobul la care ai aplicat. Acolo, de obicei, sunt afișate toate cerințele și așteptările pe care le au angajatorii față de tine.
  5. Demonstrează-ți interesul față de companie. Informează-te despre activitatea acesteia, specificul produselor sau serviciilor prestate, istoria ei, cultura organizațională, modul în care trece o zi obișnuită de lucru etc. N-o să găsești totul online, evident, de aceea ai ocazia minunată să pui întrebări. Și în acest caz te sfătui să ai o listă pregătită din timp. Iată câteva exemple care te vor ajuta să afli mai multe despre specificul companiei:
  • Care este filosofia companiei? (Valorile, misiunea, cultura organizațională etc.)
  • Care sunt planurile de dezvoltare ale companiei pentru perioada următoare?
  • Care este structura ierarhică a companiei?
  • Care este atmosfera de lucru?

Întrebările inteligente te vor ajuta să prinzi doi iepuri: să-ți arăți interesul și dorința de a lucru cu ei, să afli cât de mult această companie corespunde așteptărilor și cerințelor tale. Ai grijă numai să nu exagerezi cu numărul întrebărilor. Încă o mențiune importantă - pune întrebări despre ceea ce nu a fost specificat în oferta de angajare, altfel riști să fii catalogat drept neatent și indiferent.

  1. Răspunde doar la întrebările care ți se pun, fără a devia de la subiect, fără grabă, ascultându-ți până la capăt interlocutorul. Cu cât mai concret și mai „la obiect” ești în răspunsurile tale, cu atât ești mai echilibrat și mai încrezător în ochii angajatorilor.
  2. Atenție la provocările care pot să apară, la întrebările despre hobby sau modul de a-ți petrece timpul liber. Fii sincer! Dacă spui că-ți place poezia, fii pregătit că poți fi rugat să reciți ceva. La unul dintre interviurile la care am participat am fost rugată să numesc anii de domnie a lui Ștefan cel Mare:) Poate îți pare ciudat, dar e un exemplu de strategie interesantă! Angajatorii sunt diferiți, de aceea fii Zen, sincer și gata să faci față situațiilor neprevăzute.
  3. 8. Nu vorbi de rău foștii angajatori. Această regulă nici nu cere prea multe explicații – ține de cei 7 ani de acasă și bunul-simț. Respectarea ei va arăta viitorilor tăi angajatori nivelul tău de educație și corectitudine. De asemenea, nu divulga informații secrete legate de activitatea foștilor angajatori. Poți fi provocat, nu este exclus, mai ales dacă este vorba de companii care sunt concurente între ele. Păstrează-ți însă poziția neutră și corectă. Vei fi respectat pentru asta, cu siguranță.
  4. Fii punctual! Poate îți sună banal sau de la sine înțeles acest sfat, însă deseori faptul de a veni la timp devine un indicator important al gradului tău de seriozitate pentru angajator. La interviu e exact ca-n alte situații ale vieții. Ți-ar plăcea cineva să întârzie la întâlnirea stabilită? Nu cred. Timpul ambelor părți trebuie să fie respectat.
  5. Coboară-i pe angajatori de pe piedestal, ori coboară tu, dacă e cazul. Ideea e de a păstra sentimentul de egalitate, de a elimina subaprecierea (ori supraaprecierea) și fricile. Cu toții le avem, însă nu trebuie să le permitem să ne domine existența. Cât de „cool” ar fi angajatorii și cât de pompos ar suna numele companiei, tot oameni rămân. Nu uita de acest lucru!

Și nu în ultimul rând – fii calm și optează pentru o atitudine pozitivă. La urma urmei, e momentul de alegere atât pentru angajator, cât și pentru tine. Ține minte acest lucru și alege bine.

Mult succes și la cât mai multe obiective atinse!

 
Caută un loc de muncă după:
Dorina  Livițchi
Publicat de către
Dorina Livițchi
Consilier Vocațional acreditat ANC România, absolventa Școlii de Management în Carieră de la Moscova, specialist Marketing Digital cu experiență didactică.
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?