„Ne-am propus  să intrăm în top-10 companii din lume pentru automatizarea afacerilor”.  Interviu cu Vitalie Aremescu, CEO și fondator al EBS Integrator.
28-07-2021 5088

„Ne-am propus să intrăm în top-10 companii din lume pentru automatizarea afacerilor”. Interviu cu Vitalie Aremescu, CEO și fondator al EBS Integrator.

 

Prieteni, astăzi vă prezentăm un interviu de Pavel Zingan, realizat cu Vitalie Aremescu, CEO și fondator al EBS Integrator. Dacă doriți să activați în industria IT și nu știți la ce companie să vă depuneți candidatura, în acest interviu o să descoperiți una dintre cele mai faine companii IT de la noi și, cine știe, poate vă convingem să expediați CV-ul anume la ei. Aici vedeți toate locurile de muncă disponibile. 

EBS Integrator este o companie IT cu o istorie de peste zece ani.

Are 70 de angajați, ce sunt remunerați peste cotele standard de salarizare, luând în considerație că un bun programator din Chișinău are un salariu lunar cu mult mai mare de 1000 de euro.

Compania deține un portofoliu impresionant de proiecte, ce vizează scenarii variate de transformare digitală a proceselor business axate pe high load și procesare date mari. Mai multe detalii găsiți aici.  

Vârsta medie a angajaților și a managerilor companiei nu depășește 40 de ani.

 ...

Vitalie, salut. Colegii tăi m-au rugat să ne întâlnim pentru a face un interviu care să releve o poveste de succes.

De acord, Pavel. Împreună cu prietenii și partenerii mei, am dorit întotdeauna să schimbăm lucrurile din jurul nostru spre bine, în special în industria IT din Moldova. Mi-am dat seama că oamenii din țara noastră au nevoie de bune practici oneste și deschise. Așadar, după ce am vorbit pe intern, acum câteva săptămâni, vis-a-vis de ce am făcut și ce vrem să facem în continuare, am decis să mă întâlnesc cu tine. Și iată-mă aici.

1. Primul lucru care mă interesează când e vorba de o companie IT:  EBS Integrator este o companie outsourcing sau dezvoltați  propriile produse?

Actualmente, le facem pe ambele. Outsourcing-ul, este o activitate foarte bună de creștere pentru un business IT și este îmbucurător faptul că am ajuns deja la punctul, în care facem nu doar outsourcing, ci dezvoltăm și produse proprii, în baza know-how-ului acumulat timp de 10 ani. 

2. Ei bine, având în vedere numărul angajaților din echipa EBS Integrator și faptul că outsourcing-ul prevalează în continuare, concluziile pot fi două la număr: fie aveți câțiva clienți fideli, fie aveți o calificare înaltă.

Nu văd alte opțiuni pentru a asigura un flux constant de bani, cel puțin pentru salarii.

Ai dreptate. În 10 ani, calitatea serviciilor noastre a crescut exponențial. Avem în palmares proiecte mari, de calibru, care presupun transformarea digitală a modelelor tradiționale de afaceri, ceea ce și numim acum transformare digitală. 

3. Ne poți oferi vreun exemplu?

Noi am fost, bunăoară, echipa care s-a ocupat de implementarea  tehnică a unui panou de anunțuri pentru EMEA.

E vorba de un produs similar cu 999.md. Proiectul era deja activ când s-a apelat la noi, însă nu făcea față numărului enorm de solicitări la nivel de API. Am reproiectat acel sistem și am asigurat funcționarea stabilă a proiectului pentru un flux de 30.000 de cereri API pe secundă. De asemenea, am dezvoltat proiecte similare pentru Marea Britanie și țări scandinave, precum Suedia și Norvegia.

Prin intermediul serviciilor noastre, am ajutat mai multe companii să-și transforme modelul de afaceri tradițional în unul digital, fapt ce nu doar le-a ajutat să depășească pandemia, ci a contribuit chiar și la creșterea lor în circumstanțe critice.

Spre exemplu am asigurat transformarea digitală a unei rețele de barber shop-uri, precum și a celei mai mari comunități de părinți din România, prin dezvoltarea unor ecosisteme disponibile pe web, Android și iOS.

Am dezvoltat și câteva Marketplace-uri gigante, precum ar fi o piață din Scandinavia, specializată în cumpărarea și vânzarea cailor, sau cel mai mare magazin de comercializare a animalelor de companie din Marea Britanie. Ambele platforme prestează servicii pentru aproximativ douăsprezece milioane de utilizatori activi - zilnic.

Un proiect special pentru mine este Global Database (GD) mai ales dacă vorbim de BigData processing și High Load. În esență, GD e o platformă B2B care gestionează datele a peste 1000 de milioane de companii din 195 de țări. Acest proiect este special, din motiv că la una din etapele de dezvoltare ale proiectului, am devenit parteneri. Deci, poate fi considerat unul dintre primele noastre produse.

 

...

4. Cu ce a început totul?

Primul proiect a fost pentru Institutul Oncologic și am continuat, prin recomandări, în alte instituții medicale.

5. Deci totul a început cu IT sau cu medicina?

Cu IT în medicină. Vorbim totuși de transformare digitală. Hai însă să-ți spun, pe scurt, povestea mea, dacă vorbim despre începuturi.

Am venit la Chișinău din satul Țarigrad, Drochia. Am studiat la ASEM Cibernetica și Informatica Economică, iar în primul an de facultate am lucrat și ca paznic la un liceu.

După ASEM, am lucrat doi ani într-o organizație de construcții în calitate de inginer IT – eram asistentul directorului general pe aria de organizarea a proceselor de afaceri.

Marea schimbare s-a produs când am fost recomandat Institutului oncologic, de un prieten.  Eram responsabil de identificarea  unei soluții software - însă, de facto, am creat un soft dedicat instituției. În urma proceselor de consultanță, a fost descoperită o evidență slabă a medicamentelor, ei lucrând și cu analgezice, care necesită o evidență specială. Le-am dezvoltat deci un program de evidență și monitorizare. Apoi s-a dovedit că nu aveau o rețea de calculatoare – le-am proiectat și rețeaua. Așa a început totul.

6. Știind cum funcționează lucrurile în sistemul medical din Chișinău și amintindu-mi de acele timpuri, presupun că serviciile voastre au început să fie recomandate de la un spital la altul?

Așa a fost. Am avut prețuri mici și calitate înaltă. Deci am avut destul de multe comenzi. Așa și a început istoria EBS Integrator.

...

7. Apropo, de la ce vine EBS Integrator?

Am decis să compun abrevierea din Enterprise, Business și Solution. Integrator a apărut când s-a format nucleul echipei, acei oameni cu care am creat compania, care lucrează astăzi cu mine și care a propulsat echipa către următorul nivel.

8. Ce clienți ați avut după spitalele din Moldova?

Am realizat două produse cu care lucrăm până acum. Un software de management pentru colegii și universități și un software de gestionare a companiilor de microfinanțare.

Șase companii de microfinanțare din Moldova utilizează până în prezent soft-ul nostru. Platforma noastră poate gestiona un portofoliu de peste 20 de milioane de euro și peste 2.000 de clienți, cu resurse operaționale minime. 

9. Cum a început creșterea accelerată?

Nu-mi amintesc de creșteri accelerate, întotdeauna ne-am dezvoltat într-un mod constant, fie dublând cifrele de la un an la altul, fie crescând cu 20-50% de la o perioadă la alta, asta fiind o normalitate. Probabil meritul succesului îl poartă momentul următoarei revelații:

Compania pe care am creat-o este umbra mea și, atâta timp cât eu nu voi crește ca persoană, nu va crește nici ea.

Acum trei ani mi-am dat seama că îmi lipsea pregătirea sistemică pentru gestionarea și creșterea companiei. Sigur nu întâmplător, Dumnezeu mi-a scos în cale oameni extraordinari, cu care am început să mă dezvolt personal și ca antreprenor. 

Astfel am avut un mini-MBA, timp în care mi-am dat seama de multe lucruri. Apoi totul a început să se schimbe în viața mea și în companiile pe care le-am creat. Primul obicei pe care l-am integrat, ca parte a schimbării, a fost trezirea la ora 5 dimineața, ceea ce a reprezentat un restart puternic al personalității și al afacerilor mele.

10. Te trezești la cinci dimineața și viața se schimbă?

Da. De trei ani mă trezesc la 5 dimineața și așa reușesc sa fiu mai productiv.

11. Și mai spune că alergi dimineața...

Nu. Îți voi transmite o singură poză legată de sporturile pe care le practic, și totul va deveni clar. Să revenim la business, or până la urmă, business-ul este sportul meu preferat și este ceea ce mă preocupă mai mult decât orice.

...

12. Știu că ați renunțat la paritatea „oră-om”, pentru a evita vânzarea timpului programatorilor, dezvoltând astfel propriile produse, sau pe cele ale partenerilor, unde valoarea muncii este mult mai mare. Nu-i așa? Și ai mai spus că Global Database este unul dintre primele produse.

Povestea Global Database este următoarea:

Un moldovean ne-a contactat din Marea Britanie pentru a realiza un proiect – prima versiune a ceea ce înseamnă GlobalDatabase.com astăzi. Am început să lucrăm la proiect, el a achitat, dar la un moment dat totul s-a oprit și a amânat proiectul pentru o perioadă.

Când a revenit peste vreo șase luni cu un proiect nou, eu am avut pentru el o altă propunere – așa am devenit parteneri, iar el s-a întors în Moldova și deja lucrăm împreună la dezvoltarea proiectului. Până acum îl dezvoltăm din banii proprii, însă ne gândim să atragem în scurt timp și primii investitori. Proiectul se dezvoltă foarte repede și am atras clienți importanți, printre ei fiind și companii ca Amazon sau Microsoft. Avem mult know-how si R&D și a venit timpul pentru un marketing agresiv, cu scopul propulsării afacerii, iar pentru asta avem nevoie de investiții. Vom căuta, așadar, investiții.

13. Mai planificați să dezvoltați produse proprii?

Cu siguranță. Nu vreau să dezvoltăm compania având o armată de 1000 de programatori. Ne dorim alături  o echipă de 100 de ingineri profesioniști și propriile noastre produse. Acum suntem și noi într-o perioadă de tranziție, unde dăm, experienței noastre de peste zece ani, forma unei platforme care va spori viteza de dezvoltare și automatizare a afacerilor clienților și partenerilor noștri. Vrem să creăm un instrument care să automatizeze rapid procesele de afaceri ale companiilor, ceea ce le va permite să crească rapid și să rămână competitive.

14. Pe modelul platformelor low-code/no-code?

Da, suntem în proces de dezvoltare a unei platforme nu doar pentru ingineri programatori, dar și pentru utilizatori care nu au cunoștințe de programare, unde vor putea fi create aplicații de automatizare a proceselor de business practic fără scriere de cod.

Această platformă va oferi business-urilor capacitatea de a-și adapta mai rapid procesele interne la cerințele pieței în zile sau săptămâni, și nu în luni sau ani. Ritmul afacerilor în întreaga lume crește, iar viitorul aparține sistemelor adaptive și arhitecturii bazate pe microservicii Fiecare problemă specifică cere o soluție specifică. Succesul unei afaceri moderne constă în gradul sporit de personalizare și automatizare ale proceselor interne. Aceasta este o altă direcție a noastră – să dezvoltăm și să oferim soluții care pot fi rapid dezvoltate în baza nevoilor actuale și de viitor.

15. Pentru a rezuma conversația printr-o singură frază, la ce aspiră EBS Integrator?

Unul din obiectivele noastre este ca EBS Integrator să ajungă în topul celor mai bune 10 companii din lume pe domeniul automatizării și transformării digitale a afacerilor.

...

 

Sursa: Pavel Zingan

 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?