Întrebări pe care TREBUIE să le adresezi angajatorului la un interviu
27-01-2020 9062
Timp de citire: 3 min.

Întrebări pe care TREBUIE să le adresezi angajatorului la un interviu

Am scris mai multe articole despre ce să spui sau să nu spui la un interviu de angajare, despre ce să răspunzi la întrebările mai complicate, dar am vorbit prea puțin sau deloc despre ce să întrebi TU angajatorul sau recruiterul. 

Când mergi la un interviu, trebuie să te asiguri că deții toate informațiile necesare în legătură cu jobul și compania pentru care candidezi.

Astfel, mai jos poți găsi, structurat, unele dintre întrebările cheie pe care ar trebuie să le adresezi:

1. Care este motivul pentru care acest post este disponibil?

E o întrebare potrivită chiar la începutul interviului. Astfel, poți afla din răspunsul potențialului angajator dacă locul de muncă respectiv este disponibil ca urmare a deschiderii unei poziții noi, a înlocuirii unei persoane care intră în concediu de maternitate sau de boală, a unui experiement ș.a.m.d.

2. Cum este structurată politica companiei dvs.? Mai exact, doresc să vă întreb dacă se lucrează suplimentar și orele respective sunt plătite; dacă, cum, când și cui se prezintă rapoartele de activitate; dacă există anumite obligații din punct de vedere vestimentar; cum se procedează cu perioada concendiilor, învoirilor, delegațiilor?

Sigur, nu este necesar să întrebi exact în această manieră. Poți sparge șirul de mai sus în câte o întrebare separată. Poți întreba și despre beneficii (bonuri de masă, spre exemplu).

3. Care sunt obiectivele companiei pentru următorii 3-4 ani?

Identifici astfel posibilitățile de extindere pe care compania le are, de păstrare a unui anumit flux financiar în companie, mărirea numărului de angajați, diversificarea serviciilor, etc.

4.  Care sunt provocările pe care un angajat în această funcție le va întâmpina?

Ar fi bine să insiști să ți se spună care sunt dificultățile postului, particularitățile, să nu te trezești că ți se pun în cârcă mai multe sarcini decât a fost prevăzut inițial - situație întâlnită destul de frecvent, de altfel. 

5. Ce politică aveți cu privire la flexibilitatea programului de muncă?

Studiile spun că lucratul de acasă și flexibilitatea programului de lucru e unul din cele mai importante beneficii spre care se orientează angajații. Dacă și ăsta e un indicator al stării de bine și productivității tale, întreabă dacă munca ta ar putea include un regim flexibil  și cât de deschiși sunt potențialii angajatori să facă o astfel de schimbare.  Dacă ești student și cauți de lucru petru studenți, cere acest beneficiu și mai mult ca sigur că angajatotul o să ți-l ofere.

Alte întrebări cheie:

# Salariul este repartizat în mod corect și legal? – Pentru a te asigura de stabilitatea, siguranța și corectitudinea profesională cu care ești sau nu tratat și pentru a nu suporta anumite rigori ale legii (chiar și în calitate de angajat poți fi tras la răspundere pentru un contract parțial legal).

Mai mult, dacă anumite clauze contractuale ți se par intruzive, rigide sau deplasate, cu siguranță este bine să le dezbați cu potențialul angajator și să cercetezi ulterior, în detaliu, despre ce este vorba.

# Voi lucra doar la acest sediu sau voi fi repartizat/ă și în altă parte? Care sunt criteriile de promovare în cadrul companiei?

Important:

Întrebările legate de salariu vin de obicei din partea angajatorului.

Este indicat să-ți setezi așteptările salariale încă de acasă, ca să nu eziți foarte mult în timpul interviului. Nu te gândi că ceri prea mult, prea puțin: fă-ți analiza nevoilor și, eventual, pe lângă nevoia minimă de x lei, mai adaugă o sumă de lei pentru a obține un venit decent. Desigur, venitul va crește în timp, în funcție de vechime, politica companiei, performanțele tale.

Chiar dacă s-ar putea să te simți un pic incomod să pui multe întrebări, mai ales dacă chiar ai nevoie de un job sau ai accepta să lucrezi la compania respectivă fără prea multe dubii, e important să treci peste anxietate și senzația că „îți bagi nasul prea mult”, pentru că acolo s-ar putea să petreci o mare parte din viitorul apropiat, 8 ore pe zi, și trebuie să știi foarte bine în ce (și unde) te bagi.

Caută un loc de muncă după:
Patricia Mihailă
Publicat de către
Patricia Mihailă
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?