Tot ce trebuie să știi despre interviul în limba engleză
17-06-2020 9770

Tot ce trebuie să știi despre interviul în limba engleză

Ai aplicat la un job la una dintre companiile multinaționale la care ți-ai dorit mereu să lucrezi, iar recruiterul te sună și îți te întreabă: “Would you be comfortable with an english interview?”. Răspunsul este unul afirmativ, dar este primul tău interviu în engleză și nu știi la ce să te aștepți.

Vezi în continuare câteva sfaturi pentru ca tu să mergi la interviul de angajare pregătit:

#1 Fii cinstit în ceea ce privește nivelul de limba engleză în CV

Nu lăsa angajatorul să își facă așteptări prea mari pentru a i le distruge la interviu. Aproape de fiecare dată când în descrierea job-ului regăsești cerințe legate de cunoașterea unei limbi străine, vei fi testat pentru stabilirea nivelului tău. Mai mult, în cazul limbii engleze, întregul interviu angajare în engleză poate fi gândit ca un test. În special atunci când este vorba despre o companie multinațională, iar managerul nu vorbește româna.

Atunci când nu înțelegi ceva în timpul unui interviu de angajare în engleză - poate fi datorită faptului că nici intervievatorii nu sunt englezi nativi sau din contră, că sunt. Dacă nu poți ține pasul deși cunoști limbă engleză la nivel avansat - nu te sfii să îi rogi să repete. Acest gest nu va fi perceput ca o greșeală, ci ca o dorință de a clarifica lucrurile, de a te asigura că nu există neînțelegeri la niciun nivel și ca o înclinație către detalii. Testează-ți nivelul de engleză răspunzând la aceste întrebări de pe site-ul Cambridge

2# Pregătește-te din timp pentru un interviu în engleză

Sunt anumite lucruri pe care le poți pregăti de acasă pentru a te asigura că depășești emoțiile de început și că pornești cu dreptul în discuția cu recruiterii. Un prim interview-tip ar fi să îți pregătești o scurtă prezentare în care să expui câteva lucruri interesante despre ține, despre background-ul tău educațional și/sau profesional și câteva idei despre interesul tău față de domeniul de activitate al companiei.

Iată un astfel de exemplu:

ENGLEZĂ

What I enjoy most is working with open-minded and creative people! The project I am most proud of is our NGO’s  latest marketing campaign during which we managed to sucessfully promote our event and raise the money we needed. I also enjoy meeting new people and cultures and this is what I focused on during my Erasmus experience in Portugal, last semester. I also gained some valuable pieces of information from my field of interest - which is marketing - from my foreign colleagues. I now believe that I am prepared to use all these assets by implementing my ideas in a multinational, fast-growing company like yours.

ROMÂNĂ
Cel mai mult îmi place să lucrez alături de oameni receptivi și creativi. Proiectul de care sunt cel mai mândru/ă este ultima campanie de marketing derulată de ONG-ul din care fac parte, cu care am reușit să ne promovăm cu succes evenimentul și să strângem fondurile de care aveam nevoie. Îmi place, de asemenea, să cunosc oameni și culturi noi. Pe asta mi-am concentrat atenția pe parcursul semestrului în care am fost plecat prin programul Erasmus în Portugalia. Tot cu ocazia acestei experiență am dobândit informații valoroase din domeniul meu de interes de la colegii străini-marketing, mai exact. Cred că acum sunt pregătit să folosesc toate aceste abilități pentru a-mi implementa ideile într-o companie multinațională, aflată în plină dezvoltare-așa cum este compania dumneavoastră.

O altă sugestie ar fi identifici un subiect de conversație comun-care se poate lega de vreme, de un eveniment de interes la nivel național, de o sărbătoare, de un eveniment recent la care compania a participat, de un premiu pe care compania l-a primit etc. Poți deschide discuția astfel, avantajul fiind nu doar că vei depăși emoțiile, ci vei lăsa și o impresie bună. 

În loc să folosești formule plictisitoare pentru a iniția conversația, notează-ți câteva dintre următoarele întrebări pentru interviu în engleză sau fraze și folosește-le pentru a ieși din tipar:

  • What a fine day for this time of the year, don’t you think?
  • Can you believe there are only x days left before Christmas and it still hasn’t snowed yet?
  • This time of the year the traffic is always so hectic. I am glad I made it in time!
  • What a nice office you have! Was the color of the room/of the drapes/ of the furniture your choice? It looks amazing!
  • I am so glad to finally meet you. I was looking forward to this encounter.
  • What a pleasure to meet you! I really appreciate your work and results in the field!
  • Congratulation for winning the „Most desired employer” award! Your company is an inspiration!

#3 Învață termeni din limbajul de specialitate al industriei pentru un interviu în limba engleză

Așteaptă-te ca discuția să implice aprofundarea posibilelor tale activități, a cunoștințelor tale din domeniu sau chiar a sugestiilor și ideilor tale. De aceea, este necesar ca tu să cunoști cuvintele de bază, cele mai uzuale ale domeniului. Le poți afla printr-o simplă căutare pe internet sau prin răsfoirea unei cărți de specialitate în limba engleză. Dacă sunt cuvinte pe care le vezi pentru prima data, asigură-te că le repeți de mai multe ori, că le înțelegi sensul corect și că ești capabil să le utilizezi în diferite fraze și contexte. Nu învăța mecanic pentru că este posibil să dai greș.

 Util ar fi să te asiguri și că știi termenii specfici procesului de recrutare în limba engleză, precum:

To apply for a job = A aplica la un job

Job Description (JD) = Descrierea Jobului

Full-time position = Loc de muncă cu program normal

Part-time position = Loc de muncă cu program scurt

Shift = Tură

Overtime =  Ore suplimentare

Employment Contract = contract de muncă

Qualification = Calificare

Application form = Formular de aplicare la job

Position = Job = Loc de muncă

Resume = CV

References = Recomandări

Trial Period = Perioada de probă

Field = Domeniu

Întrebări interviu engleză – cele mai frecvente și răspunsurile lor

Pentru a te asigura că nu ești luat prin surprindere la interviul de angajare în engleză, vezi în continuare o serie de întrebări precum și sugestii ale răspunsurilor:

Q: Which were your biggest accomplishments/fails?
Î: Care au fost cele mai mari realizări/eșecuri?

A: Choose accomplishments that can somehow relate to the field of the company or even the job you are interviewing for. Be specific and give examples. Be honest about your fails, keep an optimistic attitude and concentrate on the things you’ve learned from this mistakes.

R:  Alege realizările care au măcar o oarecare legătură cu domeniul în care activează compania, cu compania în sine sau chiar cu job-ul pentru care aplici. Fii concis și oferă exemple. Răspunde sincer în ceea ce privește eșecurile tale, cu o atitudine optimistă și concentrându-te pe lucruri pe care le-ai învățat din aceste eșecuri.

Q: Where do you see yourself in 5 years from now?
Î: Unde te vezi peste 5 ani?

A: You don’t have to concentrate only on this particular job or the company. You should provide a bigger picture example like: „I see myself progressing in this particular field and improving my knowledge and widening my interests. I want to invest as much as I can in my education related to the industry”.

R: Nu trebuie să te concentrezi doar pe job-ul la care aplici sau pe compania la care îți dorești să lucrezi. Ar trebui să fii capabil să oferi intervievatorului o imagine de ansamblu. De exemplu: „Mă văd progresând în domeniul acesta, îmbunătățindu-mi cunoștințele și lărgindu-mi aria de interese. Îmi doresc să investesc pe cât de mult este posibil în educația mea în ceea ce privește industria.”

Q: Why were you fired from your previous job?
Î: De ce ai fost concediat de la ultimul job?

A: If you made a mistake and it was only your fault, be honest and explain the situations. The recruiter will probably find out anyway and it’s better to hear it from you. Don’t tell the story from a negative point of view - admit your mistake but focus on the things you’ve learned, on how the experience changed you and what would you have done differently. If it was not entirely your fault or if the company had an economically tough situation explain it without blaming your colleagues or your previous employer.

R: Dacă ai greșit și a fost doar vina ta, fii sincer și explică situația. Angajatorul va afla oricum, cel mai probabil, și este mai bine să afle de la tine. Nu prezenta povestea dintr-un unghi negativist – recunoaște-ți greșeala și pune accent pe lucrurile pe care le-ai învățat, pe felul în care această experiență te-a schimbat și pe ceea ce ai fi făcut diferit. Dacă nu a fost doar vina ta sau dacă firma la care ai lucrat a întâmpinat probleme financiare, explică situația fără să învinovățești colegii sau fostul angajator.

Iată câteva interview-tips de la echipa Cambridge care te vor ajuta să depășești problemele de vocabular și te concentrezi pe ceea ce contează cu adevărat la un interviu de angajare în engleză:

 

 

Caută un loc de muncă după:
Cristina Capațîna
Publicat de către
Cristina Capațîna
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?