E o idee bună să-ți pui poza în CV?
30-08-2018 3522
Timp de citire: 3 min.

E o idee bună să-ți pui poza în CV?

Dezbaterile vizavi de adăugarea pozei în CV sau nu încă continuă: unii cred că aceasta ar putea fi un motiv de discriminare și că capacitățile tale de lucru n-au treabă cu felul în care arăți, alții - că o poză ar putea să arate că ești relaxat și deschis în privința propriei persoane.

Experţii în resurse umane spun că CV-urile cu poză sunt mai avantajate faţă de cele care nu conţin una, totuși, poza nu este o cerinţă obligatorie. În Australia, de exemplu, legea interzice atașarea imaginii la CV. 

Vezi și Ce scrii în CV dacă nu ai experiență de muncă

În articolul de față o să încercăm să scoatem în prim-plan avantajele unei fotografii cu chipul tău în CV:

# Creează impact vizual

Recrutorii primesc sute de CV-uri doar pentru o singură poziţie - gândeşte-te de cât timp trebuie să dispună pentru a le analiza pe toate cu aceeaşi acurateţe. Adevărul este că nu toate CV-urile sunt studiate, ci doar cele care atrag într-un fel sau altul atenţia. Un element în acest caz este poza care, indiferent de culorile sau expresivitatea ei, creează involuntar un impact vizual puternic pentru cineva care trebuie să citească zeci de pagini într-o zi.

Prin urmare, fotografia într-un CV îl ajută şi pe aplicant, dar şi pe angajator, care va reţine şi va identifica mai uşor CV-ul tău dintre celelalte sute de foi de pe biroul său.

# Poți să-ți manifești creativitatea

Dacă aplici la un job creativ sau ești un om care are de-a face cu tot felul de instrumente de creare, poți opta pentru o fotografie neordinară sau chiar un sketch. În privința asta, totul ține de companie, de flexibilitatea poziției vacante, de felul în care vrei să fii văzut. 

......

# Contribuie la o primă impresie

Poza din CV nu trebuie să fie o fotografie artistică pentru a fi şi sugestivă. O simplă poză într-o ţinută banală – un costum sau o cămaşă - poate fi foarte grăitoare pentru cineva care te vede pentru prima dată.

Vezi și Renunță la Europass! Vezi 5 alte aplicații în care poți crea un CV personalizat

Începând cu simpla decizie de a publica o fotografie şi terminând cu expresia feţei sau modul în care te afişezi în poză, absolut toate observaţiile angajatorului vor contribui din plin la o primă impresie care, aşa cum se ştie, contează cel mai mult. O simplă fotografie are puterea de a transmite caracterul unei persoane şi stilul de viaţă al acesteia.

# Poza nu îţi periclitează CV-ul

Poza dintr-un CV nu va compromite şansele unui candidat, presupunând, desigur, că este vorba despre o fotografie potrivită, de preferat nu de la nuntă ori din club sau pe plajă.

Angajatorul pur și simplu nu are dreptul legal să te discrimineze sub niciun criteriu și aici apare o problemă: aplicanții nu știu cum recruiterul va reacționa și ce fel de stereotipuri sau idei de triere a candidaților are. De aceea, poza trebuie să fie decentă, relaxată și, dacă vine împreună cu un CV bun, angajatorul nu are de ce să nu te contacteze. Dacă, totuși, presupui că felul în care arăți ar putea fi un motiv de refuz, atunci chiar ai vrea să lucrezi într-o asemenea companie? 

Vezi și Cum să NU cauți un loc de muncă

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

# Îţi asigură prestanţa

O fotografie adecvată îţi poate construi imaginea pe care ţi-o doreşti, prin simplul fapt că poate reda prestanţa şi atitudinea. Dacă aplici pentru o funcţie înaltă – manager de vânzări, redactor – şef -, o fotografie poate reda cadrul şi poziţia în care ai lucrat anterior.

Tu ți-ai pune poza în CV? Spune-ne în comentarii! 

Caută un loc de muncă după:
Patricia Mihailă
Publicat de către
Patricia Mihailă
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?