Deschide ușa recenzorului și oferă răspunsuri complete!
08-04-2024 691
Timp de citire: 2 min.

Deschide ușa recenzorului și oferă răspunsuri complete!

De astăzi și până pe data de 7 iulie se desfășoară Recensământul populației și locuințelor 2024. Un recenzor va vizita locuința ta și îți va adresa câteva întrebări, iar răspunsurile le va înregistra pe tabletă. Persoanele care vor refuza să completeze chestionarele de recensământ și nu vor putea fi convinse prin nicio metodă, riscă să fie amendate.  

Aproximativ 4000 de recenzori urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum: vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc, dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire, etc. Pentru prima data în istoria recensământului din Republica Moldova, recenzorii vor fi dotați cu tablete și vor fi utilizate tehnologii informaționale moderne pentru a colecta datele, fapt ce va asigura reducerea perioadei de prelucrare și diseminare a informațiilor, o protecție înaltă a datelor personale și o transmitere eficientă și sigură a acestora.

...

Dorin Recean

Prim-Ministrul Republicii Moldova.

„Vă îndemn să răspundeți la întrebările celor peste 4000 de recenzori, care în această perioadă vor bate la ușile din toată țara, și să încurajați familia, prietenii și vecinii să facă același lucru. Nu putem merge înainte până când nu decidem cu toții, ca o familie, care sunt prioritățile noastre”, a declarat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.

...Legislația Republicii Moldova prevede obligativitatea de a participa la recensământ, iar în cazurile în care oamenii se eschivează prin orice metodă de a răspunde la întrebările recenzorului, pot fi aplicate amenzi.

...

Oleg Cara

Directorul Biroului Național de Statistică

„Legea nr. 231/2022 cu privire la recensământ indică expres că participarea persoanelor este obligatorie, iar Codul Contravențional la fel conține unele prevederi de a descuraja neparticiparea la acest exercițiu. Amenzile vor fi aplicate în cazurile excepționale, dacă nu va putea fi convinsă persoana pentru a participa. Vom face demersuri care să convingă că recensământul este doar în beneficiul cetățenilor. Datele oferite vor fi utilizate, în condiții de confidențialitate și securitate, în exclusivitate pentru a produce statistici naționale întru binele țării, comunităților și fiecărui cetățean”, a spus Oleg Cara, directorul Biroului Național de Statistică. 

De această dată, recensământul va avea o perioadă mai îndelungată, spre deosebire de exercițiul din 2014 care a durat doar două săptămâni. Recensământul se desfășoară o dată la 10 ani, fiind o activitate de amploare națională, care oferă tabloul demografic complet al țării. Datele colectate vor oferi informații esențiale și de calitate pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării și pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. De aceea, participarea activă a cetățenilor este de o importanță majoră.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?