Cum să obții un internship în IT
23-02-2022 2808

Cum să obții un internship în IT

Fie că ești un tânăr de 20 ani dornic să-și împingă limitele la extrem, la modul “ Caut un job!”, sau activezi deja într-un domeniu, dar țintești o recalificare în domeniul IT, trebuie să știi că cea mai accesibilă cale de a realiza acest scop este un internship.

În acest articol, Iuliana Gultur – HR Manager în compania IT internațională “Jivy Group”, îți prezintă pas cu pas cum să obții un internship în IT: “Voi încerca să rezum sutele de ore petrecute analizând CV-uri, conducând interviuri și sumarizând experiența mea propriu-zisă, care îți poate servi drept punct de plecare în construirea unei cariere de succes.”

Un internship are la bază tangențe cu un job. Ai aici și un contract de internship, un program, ai și responsabilități, investești 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, trebuie să te obișnuiești cu deadlines, viața devine brusc puțin mai serioasă din perspectiva unui student, dar… un internship diferă, totuși, de un job efectiv. 

De ce? Scopul unui internship este să înveți, iar lumea nu are așteptări la fel de mari de la tine ca de la un angajat full-time. În schimb,  capeți experiență și înveți lucruri specifice - lucruri pe care nu o să le înveți niciodată la facultate, inclusiv vei dobândi sau vei face upgrade la soft skills (muncă în echipă, comunicare, etc). De asemenea, vei cunoaște oameni foarte pasionați de ceea ce fac, oameni cu experiență în domeniu, care îți pot oferi un feedback de neprețuit și care te vor ajuta să evoluezi (este și în interesul lor, și al tău).

Va trebui, totuși, să îți asumi, că vor fi momente când va trebui să faci unele sacrificii. Partea bună o reprezintă multitudinea de avantaje deschise prin perspectiva unui internship într-o companie IT:

  • un domeniu foarte dinamic (nu ai timp să te plictisești);
  • un job cu un salariu peste media pieței de muncă;
  • un program și un regim de lucru flexibil.

Cel puțin la Jivy Group un Job Offer este garantat la finalul internship-ului pentru toți participanții de succes.

Cum îți crești șansele de a obține un internship în IT ?

  1. Descoperă dacă ai skill-uri în IT! Folosești laptop-ul mai mult decât pentru redactare, filme și rețele de socializare? Dacă administrezi un site sau contribui la dezvoltarea unei platforme web, sigur îți sunt familiare noțiuni precum HTML, CSS, JavaScript. Este primul indiciu că ești atras(ă) de acest domeniu.
  2. Fă o listă cu joburile care te pasionează! De exemplu, dacă îți plac jocurile pe calculator, poți alege QA Engineer sau Developer. Dacă îți place proiectarea, atunci Graphic Designer ar putea un job potrivit pentru tine. Ești interesat de modul în care funcționează internetul și de modalitatea în care computerele se conectează între ele? Pune pe lista network/system administrator.
  3. Nu ignora studiile de specialitate! Chiar dacă ai terminat Medicina sau Limbi străine, Juridica, Ingineria biomedicală, etc. și ești pasionat de domeniul IT, completează studiile cu o facultate de informatică, cibernetică, tehnologii informaționale în cadrul unei universități bine cotate, deoarece acestea “produc” ingineri iscusiți: Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova.
  4. Networking: Înscrie-te în comunități de IT, pe grupuri de pe LinkedIn și Facebook, unde poți face schimb de experiență, afla despre noi oportunități de internship și despre evenimente de profil. Sau chiar să urmărești paginile web ale companiilor de interes pentru tine.

Care este primul pas spre un internship?

Primul pas în piața muncii în IT pe care îl vei face este un CV - îl poți considera “buletinul” tău și prima interacțiune cu procesul de recrutare. 

Ce trebuie sa conțină un CV?

  • Informații personale– nume, adresa, e-mail, numar de telefon;
  • Secțiunea despre Educație– facultatea absolvită sau la care studiezi;
  • Abilități limbi străine - în special engleza pentru că este working language în companiile internaționale;
  • Experiența de muncă – dacă există, inclusiv freelancing sau munca remote, în anumite proiecte pentru care ai fost plătit;
  • Proiecte – acesta va fi probabil selling point-ul CV-ului tău. Aici poți include teme de la facultate, proiecte din hackathons, concursuri, proiecte personale, etc.;
  • Limbaje de programare și tehnologii – de preferat, pe nivele de pregatire (beginner, intermediate, advanced), materii relevante ( structuri de date, algoritmi, limbaje de programare etc. ), activități de voluntariat, asistență în cadrul facultății;
  • Resurse adiționale –profil de github, linkedin, sau orice altă resursă pe care o consideri relevantă. 

O să rezum cîteva tips & tricks:

  • Ține CV-ul la maxim o pagină;
  • Pune punctele care te scot în evidență primele
  • Folosește bullet-uri (maxim 2-3 per item ) și concentrează-te pe impactul pe care personal l-ai adus personal;
  • Folosește propoziții cât mai scurte și ușor de înțeles,;
  • KISS (Keep it simple, stupid!). Ține minte, scopul CV-ului este să te pună într-o lumină cât mai bună pentru oricine îl citește. E posibil ca, încercând să-l faci fancy folosind culori sau alte elemente, să faci transmiterea informației mai greoaie.
  • Dacă e posibil, folosește numere exacte. De exemplu, dacă ai îmbunătățit o anumită zonă a aplicației, spune și cît de mult (în cifre, procentual).
  • Nu lista în CV tehnologii ce urmează să le studiezi. Ar fi posibil să primești întrebări la interviul tehnic de verificare a cunoștințelor tale anume pe această arie.

Ce domenii de internship să alegi?

Cred că primul pas ar fi să îți faci o lista de preferințe cu domeniile în care ai vrea să lucrezi și să capeți experiență. La Jivy Group oferim internships în unul din următoarele domenii: 

  • Back-end: dezvoltă partea din “spate” a aplicațiilor, funcționalitatea, interacțiunea cu baza de date, data flow, algoritmi cat mai eficienți, distribuiți, integrări, etc.;
  • Front-end: dezvoltă partea din “față” a aplicațiilor, adică ceea ce vede utilizatorul, adăugarea de elemente de interfață, design, aspectul aplicației;
  • Full-Stack: Front End + Back end;
  • QA/Testing: implică de obicei crearea și rularea testelor pentru produsele software dezvoltate în cadrul proiectelor și asigurarea calității și a funcționalității acestora.

Cum să treci interviurile?

Aceasta este probabil cea mai grea parte a procesului, dar, cred eu, cea mai interesantă. Trebuie să știi că nu există o rețetă secretă care să-ți ofere un interviu perfect. Transformă interviul tehnic într-un moment de glorie al tău în care să demonstrezi că ești capabil tehnic să lucrezi. Acesta constă, de obicei, într-o discuție în combinație cu un test. La Jivy Group la această etapă suntem curioși să verificăm:

  • Probleme cu algoritmi – probleme clasice cu un input să se genereze un output corespunzător;
  • Probleme legate de tehnologii ( aici probabil cel mai mult te ajută experiența, merită să te uiți pe niște tutoriale înainte de interviu, sau să faci un mini-proiect ca să îți aduci aminte concepte).

Tips & Tricks:

  • Nu minți! Probabil prima greșeală pe care o poți face este să minți. Fii sincer, nu încerca să pari ceea ce nu ești. Poți să fii sigur că avem un detector foarte bine antrenat, ținând zeci, sute de interviuri înaintea celui cu tine.
  • Cercetează înainte de interviu despre companie, cu ce se ocupă, ce tehnologii folosesc.
  • Nu te speria de întrebările incomode. Ești testat cum reacționezi în asemenea situație.

Oferta de internship

You did it! Îmi doresc ca toți cei care citiți acest articol și vă doriți un internship în IT, să ajungeți în acest punct. Aici nu sunt prea multe de spus, doar câteva lucruri la care să fii atent:

  • Acum e momentul în care poți cere mai multe detalii despre echipa în care vei fi integrat și în detalii despre proiect. La Jivy Group participanții la internship sunt parte a unei echipe de inginerie software, având un mentor asignat în acest scop pe toată durata de 3 luni a programului.
  • Citește de 2-3 ori contractul de practicăînainte să îl semnezi, asigură-te că toți termenii îți sunt clari și că totul este ok.

În concluzie amintește-ți că un internship este doar primul pas, pentru că în domeniul IT trebuie să fii mereu fresh. La Jivy Group îți oferim tot suportul ca să avansezi rapid. Aplică aici pentru Internship la Jivy Group, iar noi revenim cu setarea unui interviu în care să ne cunoaștem mai bine.

 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?