Cum ar fi să nu trebuiască să muncești după un program strict, să lucrezi pe cont propriu și să nu gestionezi echipe, să nu fii nevoit să elaborezi sarcini, ca mai apoi să ai grijă să fie îndeplinite, dar să lucrezi conform propriului program și să faci doar ceea ce-ți place, dar cu toate acestea, să ai statut de angajator? Pare imposibil, nu-i așa? Ei bine, acest lucru ar putea deveni realitate în scurt timp. Autoritățile au elaborat un proiect de lege, supus dezbaterilor publice, care prevede instituirea unui astfel de statut profesional. Despre ce este vorba, află din articol.
După ce au analizat legislația în domeniul muncii și antreprenoriatului, autoritățile au constatat că existe mai multe lacune. Mai exact, lipsește reglementarea pentru:
Așa a apărut necesitatea de reglementare legală a statutului de angajator independent, care oferă persoanelor fizice posibilitatea de a desfășura activități economice fără a constitui o entitate juridică. Mai exact, un angajator independent este o persoană fizică rezidentă care desfășoară activitate economică în mod individual, fără a constitui o formă organizatorico-juridică. Această activitate poate fi principală sau complementară unei alte activități de muncă, însă nu poate înlocui un contract de muncă existent.
Mariana Rufa
Director executiv, Asociația Businessului European
„Noi, Asociația Businessului European, ne-am asumat să oferim expertiză necesară în elaborarea acestui proiect legislativ pentru ca să contracarăm situația în care nu exista o bază legală fundamentată pentru acești tipuri de angajatori. În primul rând, noi vorbim despre industria creativă, despre o sumedenie de alte tipuri de persoane care ar dori să achite toate impozitele într-un câmp legal, ori acest lucru până acum nu a fost posibil. Este important ca toată lumea să activeze într-un câmp legal, ori statul este obligat să creeze și să fie flexibil la apariția noilor tipuri de profesii,” susține Mariana Rufa, director executiv, Asociația Businessului European.
Angajatorii independenți pot activa în unul sau mai multe domenii sau profesii admise, cu excepția celor prevăzute expres în lege. De exemplu, nu pot desfășura activități în domeniile comunicațiilor electronice, intermedierilor financiare, securității private sau al jocurilor de noroc. De asemenea, nu pot produce sau comercializa mărfuri supuse accizelor. Partea bună este însă că pot presta servicii atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, indiferent de forma juridică de organizare sau de tipul de proprietate, atât din țară, cât și din străinătate. Relațiile cu beneficiarii se bazează pe acorduri verbale sau scrise. În cazul beneficiarilor persoane fizice, la cererea acestora, angajatorul independent este obligat să încheie un contract scris. În cazul beneficiarilor persoane juridice, contractul scris este obligatoriu.
Angajatorii independenți sunt supuși unui regim fiscal simplificat, plătind un impozit unic de 12% din baza de impozitare, dacă aceasta nu depășește plafonul de înregistrare ca plătitor de TVA. Acest impozit unic include:
Atenție! Aceste persoane nu sunt obligate să țină evidența contabilă în scopuri fiscale și nu trebuie să depună declarații fiscale, cereri sau rapoarte la autoritățile de stat.
„Acest proiect permite dezvoltarea unui business de la zero, pentru că astăzi el este angajator independent, iar mâine poate să se transforme într-o afacere bine pusă la punct, motiv pentru care este important ca și capacitatea de administrare fiscală să urmărească dezvoltarea acestor afaceri, fără a abuza sau fără a interveni, decât doar atunci când există nereguli. Acest proiect trebuie să fie promovat pentru că este o oportunitate pentru noile tipuri de afaceri și pentru a transforma afacerile mici în afaceri mari pe viitor”, menționează Mariana Rufa, director executiv, Asociația Businessului European.
Activitatea independentă se inițiază prin completarea și semnarea electronică a formularului de notificare/declarație pe propria răspundere, disponibil pe pagina web a Serviciului Fiscal de Stat. Înregistrarea este gratuită și constă în atribuirea unui identificator unic de înregistrare, cu includerea automată în Registrul SFS. Totodată, angajatorii independenți trebuie să desfășoare activitatea exclusiv printr-un cont bancar dedicat, deschis la o bancă licențiată din Republica Moldova sau la un prestator de servicii de plată autorizat. Aceștia pot avea un singur cont dedicat activității lor.
„Contribuabilii - persoane juridice pot beneficia de prestațiile antreprenorilor independenți în limita a 30% din valoarea cheltuielilor sale în anul financiar respectiv pentru remunerația propriilor salariați. Guvernul poate stabili pentru anumite categorii de contribuabili și pentru o perioadă scurtă de timp în decursul anului financiar (nu mai mult de 4 luni) un alt plafon decât cel indicat supra”, se spune în nota informativă a proiectului de lege.
Diferențele dintre angajatorul independent și întreprinzătorul cu patentă în Moldova sunt importante și țin de forma legală, regimul fiscal și activitatea permisă. Angajator independent este o formă nouă, legal reglementată prin notificare electronică la SFS, fără a avea un angajat, în timp ce întreprinzătorul cu patentă activează în baza unei patente eliberate de autorități, dar acest sistem este în proces de eliminare treptată pentru majoritatea activităților.
Totodată, angajatorul independent poate desfășura mai multe activități, cu excepțiile prevăzute de lege, dar patentarii au dreptul să desfășoare activități restrânse (frizerie, reparații simple etc.).
Mariana Rufa
Director executiv, Asociația Businessului European
„În primul rând, dacă e să analizăm tipurile de activități prevăzute pentru deținătorii de patentă, înțelegem că sunt destul de limitate. Piața muncii evoluează, economia evoluează și tipurile de activități, la fel, evoluează. Noi nu am revizuit aceste tipuri de activități de care puteau să beneficieze întreprinzătorii cu statut de patentă, motiv pentru care această nouă formă de activitate, pe care am promovat-o, sperăm să fie mai cuprinzătoare și să înglobeze și alte tipuri de activități”, declară Mariana Rufa, director executiv, Asociația Businessului European.
Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova consideră că reglementarea activității economice independente nu este doar o măsură economică, dar și una socială și de echitate. Ea poate deveni o rampă de lansare pentru viitorii antreprenori, un mecanism de protecție pentru cei care muncesc informal și o sursă importantă de venituri pentru stat. Alianța consideră că Republica Moldova are nevoie de un cadru legal dedicat, coerent și autonom care să reglementeze activitatea economică independentă, cu următoarele caracteristici:
De ce este importantă reglementarea activității economice independente a persoanelor fizice în Republica Moldova? Foarte simplu! În contextul în care o mare parte din activitățile economice din Republica Moldova sunt desfășurate informal, fără forme legale, reglementarea activității economice independente a persoanelor fizice devine o prioritate strategică pentru dezvoltarea sustenabilă a economiei naționale. Acest tip de activitate presupune prestarea unor servicii sau desfășurarea unor activități comerciale de către persoane fizice, fără a constitui o formă juridică.