Cele mai bune jocuri de team building - atât pentru echipa de la birou, cât și la întâlnirile cu prietenii
01-02-2019 14260

Cele mai bune jocuri de team building - atât pentru echipa de la birou, cât și la întâlnirile cu prietenii

Indiferent că ești la locul de muncă sau în alt context, este nevoie de activități care vor spori eficiența și productivitatea echipei. Toți mai mulți folosesc, în ultima perioadă, activități de team building - începînd de la lideri de tabără, organizatori și chiar companii. În mod clar, eficiența lucrului crește atunci cînd se lucrează în echipă și nu doar individual, de aceea trebuie să se acorde un rol mare team-ului și îmbunătățirii acestuia.
 
Team building-ul nu trebuie privit doar ca o simplă distracție și relaxare, ci trebuie organizat în așa fel, încât să sporească relațiile dintre oameni, tineri, angajați sau alte categorii. Vârsta grupului vizat este importantă: team building games pentru adolescenți se fac într-un anumit fel, iar pentru angajații unei companii - în alt fel. Se pot păstra ideea de bază a activităților, precum și concluziile activității, scopul final, însă va trebui să schimbi conținutul și explicațiile. Dacă îți structurezi bine toată informația din timp și o analizezi, atunci rezultatele vor fi pe măsură.
 
În mare parte, obiectivul este de a uni echipa și de a determina angajații să se cunoască mai bine unii pe alții. De obicei, acest lucru se poate face într-o atmosferă de jocuri și activități, unde toți au libertate de exprimare și pot munci în echipă. Poți afla cine are calități de lider și cine are calități de coordonator.
 
Se cunosc mai multe tipuri de activități de team building:
 
Activități de team building în exterior
 
Se organizează ușor afară. Din ele fac parte jocurile de tabără, jocurile de echipă, activitățile care au loc, în general, la aer curat.

Activități de team building în interior

Sunt planificate și organizate în interiorul unei clase sau săli mai mari. Am putea recomanda și icebreakers games. Sunt potrivite atunci cînd vrei să cunoști mai bine persoanele din jurul tău sau pot fi folosite atunci cînd există persoane noi, care au venit pentru prima dată la un eveniment. Icebreakers games cuprind o gamă largă de jocuri și pot fi găsite și organizate cu ușurință. Mai jos vom prezenta cele mai utilizate și căutate jocuri de team building și icebreaker:

# 1. Human Bingo

„Human Bingo” este o activitate potrivită pentru o interacțiune frumoasă cu cei din grupul tău, presupunând căutarea și analiza cîtorva afirmații care să fie specifice unei persoane. Găsește persoana potrivită care corespunde calităților de pe foaia ta.

Timp: 15-15 minute
Numărul de participanți: 5-20
Materiale necesare: foi și pixuri

Cum se joacă: În acest joc va trebui să ai din timp fișele cu afirmațiile corespunzătoare. Aceste fișe pot fi cumpărate sau tipărite de un organizator. Pe fișe pot fi afirmații de felul: are 20 de ani, îi plac animalele, a călătorit în cel puțin 5 țări diferite, etc. Fiecare lider pentru acest joc poate compune și adapta afirmațiile corespunzătoare grupului care va participa. După ce au obținut fișa cu propozițiile scrise la start, toți jucătorii vor trebui să caute și să întrebe cine corespunde afirmațiilor. Numele unei persoane poate fi scris doar în dreptul unei singure caracteristici și nu mai multe. Pentru aceasta, este nevoie care fiecare participant să interacționeze și să întrebe persoanele din joc dacă corespund caracteristicilor de pe foaie.
 
# 2. Cine sunt eu?
 
Popularitatea membrilor echipei poate fi descoperită și în acest joc. Scopul jocului „Cine sunt eu?” este să intuiești identitatea unei persoane, aplicînd unele întrebări specifice trăsăturilor sau altor calități. Dacă este bine organizat, vei crea o atmosferă plăcută, în care participanții vor putea comunica foarte ușor și vor fi deschiși pentru aceasta.

Timp: 15-30 minute
Numărul de participanți: 5-15
Materiale necesare: bucăți de foi, lipici, foarfece.
 
Cum se joacă: Pentru cei prezenți la joc sunt necesare foi simple sau cartonate, pe care va fi indicat un nume de personaj, o calitate, un obiect, țară etc. Foaia va trebui lipită de frunte ori pe spate sau puteți folosi un suport pentru aceasta. Prima variantă pentru acest joc: toți participanții pot participa o dată, în sensul că se vor apropia unii de alții și vor adresa întrebări pentru a-și indentifica numele scris pe foaie.
A doua variantă: Un jucător din grup pleacă afară din încăpere pentru câteva secunde. Și atunci cînd se întoarce, adresează prietenilor săi întrebări legate de identitatea sa, pentru a identifica cine este.
Întrebările trebuie să primească răspuns doar prin „Da” sau „Nu”. Exemple de întrebări: „Este bărbat?”, „Este cântăreț?”, „Este animal?”, „Este scriitor?”.

# 3. Două minciuni și un adevăr/Two Truths and a Lie Ideas

Acesta este unul din jocurile benefice în care poți afla mai multe lucruri despre o persoană. Two Truths and a Lie Ideas este actual pentru un grup de persoane care se întîlnesc pentru prima dată sau se cunosc foarte puțin. Este un joc de spargere a gheții și poate fi util pentru orice categorie de vîrstă.

Timpul: 10-15 minute
Numărul de participanți: 5-15
Materiale necesare: foi și pixuri.

Cum se joacă: Pentru acest joc ai nevoie de niște foi de dimensiuni medii și de cîte un pix pentru fiecare participant. Fiecare participant la joc trebuie să scrie cîte două lucruri adevărate și unul fals despre el. Pentru acesta idee se acordă pînă la 5 minute. Apoi, toate foițele sunt adunate într-un vas, după care fiecare participant va extrage cîte o foaie. După ce participanții au extras, fiecare pe rînd citește cele scrise și încearcă să intuiască cine este persoana, care sunt calitățile adevărate și care nu este o calitate reală. Acest joc poate fi jucat și între 2 echipe. Cîte o echipă extrage un bilet de la echipa adversă și împreună cu grupul încearcă să definească cine este cel extras.

# 4. Heads Up, Seven Up

Ei bine, dacă nu mai ești demult elev sau student, poți să-ți reamintești acele vremuri, jucînd „Heads Up, Seven Up”. În acest joc, cele șapte persoane alese să atingă participanții vor trebui identificate. Pregătește o sală în care să fie mese, scaune și treci la acțiune.

Timp: 10-30 minute
Numărul de participanți: 10-30
Materiale necesare: mese, scaune

Cum se joacă: Se alege un lider, care va fi și profesorul pentru acest joc. Apoi sunt selectați 7 participanți, care vor fi cei care se vor mișca prin sală. Ceilalați participanți vor rămîne pe băncile lor. La indicația profesorului, toți închid ochii, își apleacă capurile pe bancă și ridică un deget în sus. Fiecare din cei șapte va atinge degetul unui participant care stă cu capul în jos și ochii închiși. Pentru această acțiune se acordă în jur de 2-3 minute. După care profesorul anunță că timpul a expirat și cei șapte vin în fața clasei. Apoi, cei care au fost atinși se gîndesc cine este persoana în cauză. Se exprimă fiecare pe rînd și se dă cu părerea. Dacă au fost identificați cei șapte, pot fi schimbați cu alții din clasă.

# 5. Four Corners Game

Cauți un joc în care să fie multă mișcare și acțiune? Jocul „Four Corners Game” este potrivit pentru aceasta. Îl poți utiliza într-o încăpere sau pe un teren de joacă și implică reguli simple, pe care le înțeleg toți. Scopul jocului este ca cel din mijloc să elimine cei patru jucători aflați în cele patru colțuri.

Numărul de participanți: 6
Timp: 5-15 minute
Materiale necesare: marker, patru cifre numerotate de la 1-4 , ceva pentru legat ochii.

Cum se joacă: În acest joc sunt folosite reguli simple și, dacă sunt respectate, participanții sunt remunerați. Se alege o persoană care va fi legată la ochi și el va fi cel care va trebui să elimine ceilalți jucători. Cei rămași, patru la număr, își aleg un colț al camerei sau a terenului care este numerotat de la 1 la 4. Cel din mijloc va începe să numere cu voce tare de la 1 la 10 și în acest moment cei 4 se pot deplasa și alege oricare colț dorit. Jucătorii se pot deplasa și pot ocupa un colț în doi. După finisarea numărării, cel cu ochii legați va decide ce număr va spune. Dacă numărul respectiv al colțului se găsește, o persoană este eliminată din joc.

# 6. Nodul Uman

Fiind un joc de logică și interacțiune, este perfect pentru orice activitate de team building. Obiectivul jocului este să realizați cum să dezlegeți nodul uman fără a vă lăsa mâinile. Întreaga echipă este implicată.

Numărul de participanți: 5-20
Timp: 5-20minute
Materiale necesare: Nimic

Cum se joacă: În jocul „Nodul Uman” se formează un cerc cu toți participanții. Fiecare jucător strînge mîna persoanei din stînga și dreapta lui. Se formează un cerc, în care toți sunt apucați de mîini. Cu toții se îndreaptă spre interior, rotindu-se și încîlcindu-se cu cei din jur, formînd un nod. Acest procedeu poate fi repetat pînă reușește perfect. Cel mai greu este cînd toți au mînile încrucișate. Apoi, este delegată o persoană, care va avea scop să aducă echipa la locul din poziția inițială - cu alte cuvinte, să deznoade nodul. Persoana aleasă de la început trebuie să iasă afară. Sau o altă variantă este ca tot grupul să participe la dezlegarea nodului. Cînd se deznoadă nodul, participanții nu au dreptul să dea drumul la mâini.
Caută un loc de muncă după:
Patricia Mihailă
Publicat de către
Patricia Mihailă
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?