Cât de periculos este statul pe scaun la birou un timp îndelungat?
18-04-2024 638

Cât de periculos este statul pe scaun la birou un timp îndelungat?

Programul de muncă aglomerat și încărcat te ține „lipit” de scaunul de la birou și la propriu, și la figurat. Doar că, insuficiența de mișcare îți pune în pericol nu doar productivitatea, dar și sănătatea. Specialiștii spun că modul sedentar de viață este mai periculos decât alcoolul și fumatul. Dar, ce poți face pentru a preveni maladiile declanșate de sedentarism și cum îți poți proteja sănătatea, află din articolul pe care l-am documentat și scris special pentru tine!

Ce este sedentarismul?

Mulți oameni lucrează acum intelectual, ceea ce înseamnă că sunt legați de scaun și de calculator toată ziua. Dacă singurele drumuri pe care le faci sunt de acasă până la cel mai apropiat magazin ori până la serviciu, cu mijloacele de transport, cu siguranță că ești sedentar.

Sedentarismul este un stil de viață caracterizat prin lipsa de activitate fizică sau de activități care implică mișcare. Poate include orice formă de inactivitate: statul prelungit pe scaun sau întins pe pat, activitățile care necesită foarte puțin efort fizic și lipsa de exerciții regulate. De-a lungul timpului, sedentarismul s-a răspândit și a devenit o problemă globală.

...

Lilia Plămădeală

Medic igienist, specialistă în promovarea sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

„Un mod de viață sedentar este considerat a fi o astfel de rutină zilnică în care activității fizice i se acordă mai puțin de jumătate de oră. Oamenii pot fi foarte convingători atunci când găsesc scuze pentru a nu face mișcare. De cele mai multe ori, pretextele sunt: programul încărcat, lipsa energiei, kilogramele în plus ori diverse afecțiuni care fac din mișcarea zilnică un chin. În realitate, însă, comoditatea este cea care ne împiedică înainte de toate să fim activi, pentru că întotdeauna este mai confortabil să dormi o oră în plus, să vezi un film sau să citești o carte decât să faci mișcare”, spune Lilia Plămădeală, medic igienist, specialistă în promovarea sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Cum îți dai seamă că ai un mod de viață sedentar?

Poți afla răspunsul la această întrebare mai simplu decât îți imaginezi. Dacă ești de acord cu majoritatea afirmațiilor de mai jos, să știi că sănătatea ta este în pericol și că trebuie să introduci mișcarea fizică în programul zilnic. Astfel, dacă: 

  • la locul de muncă petreci 6-7 sau mai multe ore pe zi în poziție șezândă;
  • lucrezi fără pauze;
  • mergi la muncă și obișnuiești să te întorci acasă cu transportul public sau cu propria mașină;
  • eviți să urci scările și alegi mereu liftul;
  • petreci aproape 80% din timp zilei stând în fața calculatorului;
  • nu mergi la plimbare și nu practici alte forme de mișcare în natură;
  • nu mergi la sală și îți este greu să faci efort fizic;

Trebuie să știi că dacă și în continuare nu vei găsi timp pentru mersul pe jos, jogging și antrenament sportiv, speranța ta de viață poate fi redusă semnificativ: cu 10, 15 sau chiar 20 de ani.

Riscurile asupra sănătății: de la diabet până la cancer

Specialiștii consideră că stilul de viață sedentar poate fi mai periculos pentru organism decât alcoolul și fumatul. Mai mult de jumătate dintre noi petrec peste șase ore stând pe scaun în fiecare zi, iar kilogramele în plus și durerile musculare nu sunt singurele probleme declanșate de lipsa mișcării.

„Lista afecțiunilor puse pe seama inactivității fizice este lungă și include pe lângă obezitate multe boli grave de natură cronică sau chiar malignă. Printre acestea se numără diabetul zaharat de tip II, bolile cardiovasculare, osteoporoza, precum și diferite tipuri de cancer: de sân, colon, prostată, endometru, cancerul de vezică urinară, pancreatic și melanomul. Drept urmare, speranța de viață a persoanei scade dramatic. Mai mult de atât, activitatea fizică redusă este asociată și cu riscul de a dezvolta depresie și insomnie. Progresul tehnologic, exprimat în tranziția pe scară largă de la munca fizică la cea automatizată, generează o scădere a activității fizice a populației din întreaga lume”, afirmă Lilia Plămădeală, medic igienist, specialistă în promovarea sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Cum poți preveni apariția sedentarismului la locul de muncă?

Majoritatea dintre noi petrece cea mai mare parte a zilei la locul de muncă, de aceea, este foarte important să ne creăm obiceiuri sănătoase, care să implice activități fizice. 

...

Aliona Trifan

Fitness director, ambasador și antrenor al Centrului Online de Nutriție și Sport „galinatomas.com”

„Sedentarismul este egal cu problemele de sănătate. Peste 5 milioane de persoane mor anual, la nivel global, ca urmare a faptului că nu ating zilnic nivelul de activitate recomandat. Exercițiile de  intensitate moderată sunt recomandate chiar dacă activezi în oficiu”, declară Aliona Trifan, Fitness director, ambasador și antrenor al Centrului Online de Nutriție și Sport „galinatomas.com”.

...Conform Organizației Mondiale a Sănătății, un adult trebuie să facă cel puțin 150 minute de activitate fizică moderată sau 75 minute de activitate fizică intensă în fiecare săptămână. Pentru a scăpa de sedentarism e necesar să renunți la obiceiurile dăunătoare și să începi cu pași mici. Aliona Trifan îți recomandă câteva activități fizice care pot fi desfășurate la locul de muncă sau în drum spre birou....1. Alege să urci scările, în detrimentul liftului.

2. Practică exerciții pe care le poți face în timp ce stai pe scaun la birou. Ele ajută la o concentrare mai eficientă odată ce organismul se oxigenează.

3. Aplică exercițiile de respirație (meditațiile).

4. E timpul pentru genuflexiuni! Acestea contribuie la intensificarea circuitului sanguin și limfat

5. Practică exercițiile pentru o postură corectă, pe care le poți face inclusiv „la perete”.

6. Optează pentru mersul pe jos spre locul de muncă/orice destinație care poate fi parcursă pe jos cu ușurință.

7. Fă plimbări în timpul pauzelor de prânz.

8. Setează-ți alarme care să-ți amintească că trebuie să te ridici de pe scaun la fiecare 30 de minute atunci când lucrezi la birou, pentru a accelera circuitul sanguin.

9. Optează pentru o scurtă plimbare sau statul în picioare în timpul pauzelor de cafea sau de ceai.

10. Dacă îți permite spațiul de muncă, plimbă-te prin birou sau prin curtea oficiului în timp ce discuți cu colegii sau clienții la telefon.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Mișcarea regulată este indicată pentru toate vârstele, ca parte a unui stil de viață sănătos. Pe tine ce te împiedică să faci efort fizic și cum poți scăpa de scuzele invocate? Sperăm că informațiile prezentate în acest articol te-au ajutat să înțelegi și să conștientizezi cât de periculos este sedentarismul. Studiile demonstrează că 30 de minute de activitate fizică practicată zilnic ajută enorm la îmbunătăţirea stării de sănătate şi la diminuarea riscurilor de îmbolnăvire. 

Exercițiile fizice regulate ajută organismul să producă mai mulți factori de creștere - niște substanțe chimice artificiale (fabricate de om) care încurajează celulele să se dividă și să se dezvolte. Aceste celule stimulează producția de vase sanguine în creier și, cu cât pătrunde mai mult sânge în creier, cu atât poți gândi mai clar, îți poți aminti mai repede lucrurile pe care le ai de făcut și poți lua decizii cu o ușurință mai mare.

Lipsa mișcării are efecte negative nu doar asupra sănătății fizice, dar și asupra celei mentale. Astfel, dacă nu faci mișcare, te poți confrunta mai des cu anxietatea sau cu simptome depresive. Exercițiile cardio, cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta, înotul sau alergarea îți îmbunătățesc și starea de spirit, ba chiar și stima de sine.

...

Lilia Plămădeală

Medic igienist, specialistă în promovarea sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică

„Mișcarea regulată te face mai deștept: sportul îmbunătățește memoria, capacitatea de concentrare și abilitatea de a studia. Totodată, sportul întărește imunitatea și te face mai fericit, deoarece endorfinele secretate în timpul activității sportive mențin buna dispoziție și ajută la un somn mai bun. Prin urmare, o persoană care acordă suficientă atenție activităților fizice devine mai organizată și mai de succes”, conchide Lilia Plămădeală, medic igienist, specialistă în promovarea sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică. 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?