Aprobat de Guvern: Termenul de înregistrare repetată a șomerilor se extinde de la 3 la 6 luni
24-01-2024 1332
Timp de citire: 2 min.

Aprobat de Guvern: Termenul de înregistrare repetată a șomerilor se extinde de la 3 la 6 luni

Procedura de înregistrare cu statut de șomer a fost simplificată. Conform modificărilor aprobate de Guvern, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă se vor putea înregistra și scoate de la evidența structurilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și prin intermediul echipelor mobile, care se vor deplasa în localitățile rurale din raioanele țării.

De asemenea, cererea de înregistrare cu statut de șomer va putea fi depusă online, accesând https://e-iss.anofm.md/, sau cu suportul specialiștilor din cadrul centrelor unificate de prestare a serviciilor publice. Totodată, perioada în care șomerul poate să nu se prezinte la subdiviziunea teritorială unde este înregistrat a fost redusă de la 60 la 30 de zile calendaristice de la ultima vizită. Șomerii care nu vor respecta acest termen, cu excepția celor antrenați în măsurile de formare profesională, vor fi excluși de la evidența structurii teritoriale de ocupare a forței de muncă. Adițional, a fost revizuit termenul de înregistrare repetată cu statut de șomer, acesta fiind mărit de la 3 la 6 luni.

Hotărârea de Guvern stabilește și faptul că șomerul poate să lipsească nemotivat de la cel mult 15% din numărul total de ore prevăzute în cadrul cursurilor de formare profesională sau de instruire la locul de muncă, iar dacă depășește acest procent, va fi nevoit să restituie cheltuielile pentru organizarea și desfășurarea acestora.

„Noile prevederi au drept scop reducerea numărului persoanelor cu statut de șomeri beneficiari de ajutor social și sporirea interesului pe piața muncii a acestora, precum și țintirea mai bună a serviciilor și măsurilor active destinate șomerilor și persoanelor în căutarea unui loc de muncă. Totodată, noile modificările vor contribui la angajarea mai rapidă a șomerilor în câmpul muncii”, se precizează în nota informativă a Hotărârii de Guvern. 

Modificări au fost efectuate și la alte proceduri privind măsurile de ocupare a forței de muncă, cum ar fi subvenționarea locurilor de muncă, adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități, inițierea unei afaceri, proiectele de inițiative locale, etc. Mai exact, va fi revizuit modul de plată al indemnizației unice de încadrare și modalitatea de calcul a cuantumului indemnizației de șomaj pentru persoanele care s-au aflat în concediu de maternitate/concediu de îngrijire a copilului până la vârsta de 3 ani. 

În același timp, cuantumului indemnizației de șomer va fi stabilit uniform, indiferent de circumstanțele de eliberare din câmpul muncii și va constitui 40% din venitul mediu lunar asigurat al persoanei. Șomerii care au înființat o afacere vor putea aplica, după 12 luni, la subvenția ce ține de procurarea echipamentelor tehnologice și dotarea spațiilor amenajate, destinate activității economice. O altă prevedere ține de extinderea acordării subvențiilor în cadrul măsurii de susținere a proiectelor de inițiative locale în toate localitățile rurale și stabilirea dreptului de a depune dosarul pentru subvenție o dată la doi ani. Hotărârea de Guvern va intra în vigoare pe 31 ianuarie 2024. 

 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?