Mixbook Moldova: Dus-întors în California
19-10-2020 982

Mixbook Moldova: Dus-întors în California

Fiecare șef știe că un angajat fericit e un angajat productiv. Dar câte companii, mai ales din Moldova, pun în practică această idee?

După ce am creat un top din 10 companii cu un work/life balance de invidiat, ne-am gândit să mergem mai departe și să vedem cum anume aceste companii își fac angajații mulțumiți și ce înseamnă, mai exact, un echilibru work/life veritabil.

Partenerii de la Mixbook Moldova au răspuns acestei provocări și ne-au povestit cu lux de amănunte despre recenta lor călătorie cu tot staff-ul în Statele Unite și cât de bine se împacă o deplasare de serviciu cu o aventură.

Unul din scopurile de bază a fost discutarea rezultatelor anului 2018 și sărbătorirea succeselor companiei, toată lumea adunându-se în sediul central care se află în Redwood City, California.

Mai multe despre călătoria celor de la Mixbook, despre corporativul în tren și despre cât de neordinar și fain e să lucrezi la o companie unde poți călători, fără să fie nevoie să scrii rapoarte despre asta, ne-au povestit câțiva dintre angajați:

Cum a fost deplasarea voastră în Statele Unite și ce v-a plăcut acolo?

Igor Putina, Full-stack Developer: Noi facem în medie două călătorii pe an, scopul lor fiind să petrecem timp toți  împreună și nu contează ce poziția ai în Mixbook – tu călătorești cel puțin de două ori pe an în State. Nu mergem acolo ca să lucrăm intens sau ca să atingem anumite scopuri profesionale, scopul primar fiind ca angajații din sediul din SUA și cei din Moldova să petreacă timpul împreună.

Pentru mine personal, aceasta a fost prima călătorie în SUA cu Mixbook.

...

Constantin Lungu, Full-stack Developer: Am fost la oficiul central din California, în Redwood City și am văzut cum e procesul lor de muncă, experiența lor, felul în care cooperează unul cu altul. O diferență destul de mare e că ei sunt într-un open space destul de larg și chiar flow-ul de informație e diferit. Acolo se discută mai mult live, la noi e mai mult prin chat-uri si call-uri. Acolo, în sfârșit, am putut să-i cunoaștem personal pe colegii din State, cu care, de regulă, comunicăm doar prin internet.

Am remarcat o diferență de abordare a procesului de lucru, a interacțiunii dintre colegi – în felul în care lumea discută, cum oamenii zâmbesc și sunt relaxați. La noi în țară stresul e un fel de “must” la job, e o chestie obișnuită să ai deadline-uri pe care nu le reușești, să nu te simți în gașcă, să nu fii întrebat cum o duci. Mă refer la piața muncii în general.

Mihail Buyskih, Full-stack Developer: N-o să greșesc dacă voi spune că ne-a plăcut tuturor California. Oficiul e foarte neobișnuit, amplasat într-o clădire istorică a unei foste stații de pompieri. Am cunoscut acolo tare mulți oameni faini, interesanți și deschiși. Nu am fost acolo ca să lucrăm full-time, comunicarea a fost primordială.

Am avut un corporativ destul de neobișnuit, în tren, la două ore cu mașina de Redwood City. Hotelul la care ne-am cazat a fost unul minunat, am reușit să gustăm vinuri de la producătorii locali, cunoscuți în toată lumea, am vizitat și San Francisco împreună. Silicon Valley e o zonă foarte interesantă, mai ales din punct de vedere economic, datorită prezenței giganților ca Apple, Google, etc.

Mi-a plăcut că oamenii sunt relaxați și muncesc când vor și cum vor, păstrându-și profesionalismul.

...

Cât de neobișnuită pare în Moldova o companie care își duce angajații într-o călătorie de lucru, pe care încearcă s-o combine cu activități de relaxare și comunicare?

Constantin: Probabil, din zeci de companii IT, la noi în țară doar una-două din ele pot să-și permită o deplasare în California.

Mixbook e una din puținele companii care chiar pun în practică ideea că trebuie să investești în oameni. Șefii de obicei se întreabă „ce va fi dacă investim în oameni și ei pleacă?”, dar răspunsul ar fi: „ce va fi dacă nu investești și ei decid să rămână?”.

Înainte să vin aici, inițial specialitatea mea era dezvoltarea aplicațiilor pe iOS, iar Mixbook mi-a oferit oportunitatea să schimb un pic planurile și să mă reprofilez în inginer full-stack, ca și colegii mei, și asta e ceva ce puține companii ar face. Aici se apreciază nu atât tehnologiile, cât faptul cum oamenii gândesc, ce abordare au.

...

Mihail B.: O cauză ar putea fi și că majoritatea firmelor tech de la noi sunt de tip outsourcing și au o mulțime de proiecte și colaborări diferite, de unde și ar proveni problema cu bugetul, în timp ce Mixbook lucrează la un singur produs propriu. Pe lângă asta în țările ex-CSI există ideea că angajatul este remunerat prin salariu și asta e suficient. Ceea ce desigur în realitate nu este așa.

De când am intrat în câmpul de muncă, Mixbook e prima companie la care văd să se aloce o perioadă de timp extrem de lungă pentru instruirea angajatului – din contul companiei, evident.

Igor: Vreau să povestesc o istorie scurtă despre cum am făcut cunoștință cu George la o conferință, când încă nu lucram la Mixbook, și el spunea că la noi toți merg în America, orice angajat, indiferent de poziție. Și că ei fac asta pentru că vor să „ia” mind-set-ul din California și să-l aducă aici, în Moldova - puține companii fac asta intenționat. Eu am călătorit cu mai multe companii la care lucram în Moldova, dar scopul era mereu să lucrezi acolo sau să faci ceva specific, dar nimeni nu are conceptul specific ca angajații să călătorească împreună pentru a petrece timp sub un acoperiș. Mereu se ia în calcul raportul costuri/beneficii și, economic vorbind, o asemenea activitate nu poate fi cuantificată sau evaluată. Dar asta e o valoare centrală pentru Mixbook.

...

Pe lângă faptul că noi călătorim în State, avem libertatea de a alege la ce conferințe să mergem – poate fi un seminar, un curs online, orice te face un profesionist mai bun, pentru că Mixbook are un buget separat pentru tehnică și educație.

Un aspect tare plăcut e că Mixbook oferă posibilitatea fiecărui angajat să-și ia partenerul de viață în călătorie – eu, de exemplu, am mers împreună cu soția și a fost cea mai bună călătorie pe care am avut-o vreodată. Un astfel de focus pe menținerea unui work/life balance al angajatului mi se pare demn de apreciere.

Ați avut o petrecere corporativă într-un tren. Cum ați realizat o astfel de idee și cum v-a părut?

Igor: În fiecare an sărbătorim succesele pe care le-am obținut împreună – ăsta a și fost unul din scopurile călătoriei noastre. Anul acesta am fost în regiunea Napa Valley.

În fiecare an se alege ceva nou, ceva diferit, așa că vedem ce călătorie faină organizăm și la anul.

Constantin: Am mers cu autobuzul vreo 150-200 de km spre nord și ne-am cazat într-o regiune foarte pitorească, alături de un râu. După check-in, am plecat cu trenul la o vinărie unde am aflat istoria creării acesteia de către un imigrant din Croația, un fel de „American dream” devenit realitate. Evident, am degustat vinurile, ni s-a făcut o excursie, am luat suvenire. Ne-am întors înapoi tot cu trenul, unde era muzică live, cântată de un cuplu, un restaurant și acolo am avut un party împreună, unde am cinat, socializat și ne-am simțit tare nice.

Și pentru că unul din scopurile călătoriei a fost și comunicarea cu oficiul din California, cum e, per general, să lucrați la un produs propriu, singular, cum e la Mixbook?

Mihail B.: Asemenea beneficii ca deplasarea în State te pot motiva foarte mult. Glumesc – de fapt, tehnic vorbind, trebuie să fii mereu în formă în munca ta, pentru că aici nu creezi proiecte noi și trebuie să perfecționezi în mod continuu ceea ce deja există. Asta deloc nu înseamnă că nu avem unde crește, ba din contră – aici mereu poți găsi oameni de la care ai ce învăța și ai unde progresa.

...

Un mare avantaj e că controlul calității e într-adevăr riguros, spre deosebire de companiile în care permanent lucrezi pentru diferite proiecte și e mult mai greu să monitorizezi rezultatul final. La Mixbook, dacă nu faci ceva cum trebuie, asta are un impact asupra interacțiunii cu clienții și are de pierdut brandul întreg – iar fiecare din noi e parte acestui brand. Asta ne responsabilizează foarte mult.

Ce părere aveți despre o astfel de abordare a angajaților de către o companie în Moldova? Ați fi interesați să lucrați în Mixbook? Vedeți aici ce oferte de joburi au, succes!

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?