Legea psihologului, votată în Parlament
22-05-2025 452
Timp de citire: 1 min.

Legea psihologului, votată în Parlament

Exercitarea profesiei de psiholog este reglementată în Republica Moldova. Un proiect de lege care prevede principiile, condițiile organizatorice, drepturile, obligațiile și responsabilitățile profesiei de psiholog a fost susținut în lectura a doua cu votul a 59 de deputați.

Documentul are drept obiectiv elaborarea mecanismelor pentru asigurarea normelor de activitate a psihologilor atât în domeniul public, cât și privat, respectarea standardelor de calitate și a principiilor deontologice. Sunt definite noțiuni precum asistență psihologică, servicii de asistență psihologică, supervizare, psihoterapie, psiholog de liberă practică, raport de evaluare psihologică. Sunt menționate și treptele de specializare: psiholog practicant, psiholog specialist, psiholog principal, precum și condițiile pe care trebuie să le întrunească pentru fiecare treaptă.

Documentul reglementează principiile, condițiile organizatorice și formele exercitării profesiei de psiholog, inclusiv drepturile, obligațiile și responsabilitățile psihologilor. În proiect se specifică și modalitatea de înființare, organizare și funcționare a Colegiului Național al Psihologilor din Republica Moldova. Colegiul va fi o instituție de drept public, apolitică, autonomă și independentă, cu competență în reglementarea, autorizarea, controlul și supravegherea exercitării profesiei de psiholog.

Proiectul de lege conține și prevederi ce țin de cartografierea și dezvoltarea profesională continuă a psihologilor. Registrul unic al psihologilor va asigura evidența sistematizată a informației despre psihologii care prestează servicii de asistență psihologică și psihoterapeutică în cadrul sistemului public, privat și cu drept de liberă practică. De asemenea, este prevăzut un sistem de atestare a psihologilor, cu o periodicitate de cel puțin 5 ani.

În proiect se specifică faptul că statul va garanta asistență psihologică copiilor cu probleme de incluziune școlară și celor aflați în situație de risc, tinerilor de 14-35 de ani în scopul integrării sociale, beneficiarilor de asistență socială și medicală, victimelor infracțiunilor, inclusiv violenței domestice, precum și persoanelor aflate în situații excepționale.

În Republica Moldova activează circa 1000 de psihologi în diverse instituții din sectorul public, în domeniile educație, sănătate, asistență socială, ordine publică, justiție.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?