Industria de film din Moldova duce lipsă de specialiști. Află ce poți profesa și unde poți învăța
25-10-2022 3718
Timp de citire: 3 min.

Industria de film din Moldova duce lipsă de specialiști. Află ce poți profesa și unde poți învăța

Când vorbim de film, te gândești la actorie? Ei bine, pe lângă actori, în procesul de creare a unui film mai sunt implicați mii de alți specialiști. Asistenți de lumină, asistenți de cameră, make-up artiști, asistenți de regizor, pictori pe costume, scenografi și mulți alții.

În prezent, în Moldova sunt oficial înregistrate aproape 70 de case, ateliere și studiouri de producție video, film și cinema. Specialiștii de la noi din țară muncesc și produc video-uri, efecte speciale și animație pentru companii mari și mici din străinătate.
Majoritatea echipelor de la noi muncesc în post-producție, preponderent cu specializare în grafică și animație (pentru sferele de film, media și reclame), iar industria se dezvoltă cu o viteză cosmică la nivel mondial și cerința de specialiști calificați e tot mai mare. Poate Moldova să crească specialiști care să le facă concurență celor de la Hollywood? Se pare că da. Lucrurile frumoase se întâmplă și se dezvoltă în Moldova, inclusiv într-o industrie mega-costisitoare, precum e cea a filmului.

...

 

Știai că, după cifra încasărilor din cinema, filmul „Carbon” a depășit, de aproape 3 ori, premiera „Avatar” la noi în țară?

Undeva pe malurile Nistrului, 3 case de film din Chișinău, care și-au unit forțele în producția unui video autohton, au dat naștere unui asemenea produs precum e „Carbon” - primul lungmetraj produs în Moldova, înaintat în acest an la Oscar.
Statistica încasărilor pe „Carbon” ne demonstrează că există interes din partea publicului pentru un produs local, dar și potențial de creștere și dezvoltare, iar unul din principalele motive pentru a investi în industria filmului este tocmai posibilitatea de angajare a unui număr mare de oameni, deoarece producția de film implică resurse colosale, inclusiv umane.

Iată care sunt, conform specialiștilor din industria filmului din Moldova, câțiva dintre cei mai căutați specialiști la acest moment:

- Asistent de cameră și lumini - deoarece echipamentul din producția video este foarte costisitor și deseori presupune utilizarea în condiții extreme și destul de periculoase (precum ar fi filmarea sub apă, în foc etc.), este nevoie de specialiști care să mânuiască corect instrumentul profesional de filmare și iluminare, astfel încât să asigure un produs video de calitate și să reducă riscul deteriorării camerei și luminilor.
- Pictori-scenografi - sunt acei oameni cu imaginația bogată și capacitatea de a se documenta bine, care pot să reconstituie scena dintr-un film. Scenariul e scris, iar în baza lui e nevoie de a gândi fiecare din miile de scene care intră într-un film. Anume de pictorul-scenograf, de cele mai multe ori, depinde corectitudinea, inclusiv din punct de vedere istoric, al evenimentelor transpuse în video.
- Pictori pe costume - designerii de haine au creat, de multe ori, costume extraordinare pentru actorii din filme. Deci, dacă îți place să lucrezi în design vestimentar și mai ești pasionat de film și artă, bun venit în industrie.

 Lista specialiștilor solicitați în domeniu nu se încheie aici, iar remunerarea nu este deloc una mică, salariile variind de la 50 euro pe zi (minimum/net), în funcție de complexitatea lucrărilor și a implicării. Imaginează-ți acum că la un film se lucrează uneori ani întregi, deci, efortul chiar merită, mai ales când e făcut cu plăcere.

...

 

Unde poți învăța și specializa pentru angajare în industria filmului la noi în țară?
- Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (pentru profesia de actor, pictor, scenarist etc.)
- Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (pentru profesia de designer pe costume, interior etc.)
- Universitatea Tehnică din Moldova (pentru profesia de designer industrial, deseori atât de necesar în filme, și nu numai)

Există însă și cursuri de scurtă durată, organizate de profesioniști din domeniu, la care poți învăța din primă sursă și, de ce nu, s-ar putea să fii angajat/ă deja după absolvire. Un astfel de curs începe în curând la Mediacor - centrul de producții și tehnologii pentru industriile de film și media în cadrul USM.



Cursul de film & cinema MILAP Experience e deja la ediția 6 în acest an. Tema ediției: Comedie. În cadrul acesteia, timp de aproape 10 zile (2-10 noiembrie), vei învăța 4 subiecte de la 4 mentori locali și internaționali: Animation Fundamentals (Bazele animației), How to get funds for a film (Unde găsești finanțare pentru film), Comedy Writing (Scrierea scenariului de comedie), Production & Post-Production (Producție și Post-producție).

Vezi detalii, bilete și cum a fost la edițiile precedente aici


 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?