Despre cultura Silicon Valley în Moldova și uși deschise în IT: interviu cu directorul Mixbook Moldova, George Teodorescu
10-11-2020 1323

Despre cultura Silicon Valley în Moldova și uși deschise în IT: interviu cu directorul Mixbook Moldova, George Teodorescu

Domeniul IT se dezvoltă cu pași galopanți în Moldova și nu e de mirare: companiile găsesc tineri talentați, dornici de mai mult, un mediu prolific pentru start-up-uri și, de curând, facilități la nivel guvernamental. De această dată am intrat în culisele unei astfel de companii, ce și-a pus ca scop să recruteze specialiști IT de prima clasă. Mai mult decât atât, am avut ocazia să discutăm cu directorul regional Mixbook Moldova, George Teodorescu. Vezi mai jos ce-a ieșit.

“Noi încercăm să implantăm un model occidental, ba mai mult – unul din Silicon Valley”, ne povestește George. “Bineînțeles, ca avocat, am intrat în contact cu cultura organizatorică și de muncă în companii tradiționale, iar în Europa de Est, în special, totul e un pic fosilizat, există o ierarhie foarte clară, cu șefi care le știu pe toate. Asta mai mult dăunează, iar firmele de succes din Moldova au spart multe din aceste tipare și au intrat pe acest făgaș de start-up, de egalitate, de creativitate.”

Dar ce înseamnă, de fapt, cultura Silicon Valley?  “Când zici Silicon Valley, te referi de multe ori la start-up. Asta presupune în primul rând existența unui eco-sistem propice dezvoltării acestora – școli foarte puternice de inginerie, mulți bani privați, ca ideile care prind formă să găsească imediat finanțare și să crească rapid. Vorbim de companii mari, ca Google sau Apple, care tot au început în mintea cuiva, în garajul cuiva. Iar toate companiile astea presupun o cultură mai dinamică, unde angajații să fie motivați mai mult decât de bani.”

...

# Cum a venit ideea de a deschide Mixbook în Moldova?

# Mixbook deja exista în California de vreo 11 ani, apărut exact cum vezi prin filme – doi colegi de facultate care studiau ingineria IT au avut o idee și au investit în ea. Acum aproape 3 ani unul din ei a venit în Europa de Est într-o călătorie, a trecut și prin Moldova, i-a plăcut foarte mult – a văzut talentul oamenilor, frumusețea țării – și a decis că aici ar fi un loc bun pentru un birou de research & development al companiei. Eu aveam deja o carieră de avocat în spate, dar am decis să mă implic în această industrie foarte dinamică și în felul ăsta am ajuns și în Mixbook din Moldova.

# Apropo, cât de des vin fondatorii Mixbook din SUA în Moldova?

# Unul din co-founderi chiar stă aici mai mult de jumătate dintr-un an întreg, iar celălalt vine o dată la 3-4 luni.  Colegii din Chișinău merg în Statele Unite la diverse evenimente și conferințe, pentru schimb de experiență sau doar sa lucreze cot la cot cu colegii din SUA între 2 și 4 săptămâni pe an, iar mulți dintre colegii noștri de acolo vin în schimb la Chișinău.

...

# La ce probleme oferă soluții Mixbook?

# Mixbook e, de fapt, o companie aproape unică în Moldova în domeniul IT, în sens că are propriul său produs – nu facem outsourcing, nu lucrăm cu alți clienți. Iar produsele companiei țin de transcrierea sau transmiterea amintirilor digitale – fotografii, în speță – pe suport fizic. Brandbooks, invitații sau felicitări, yearbooks, albume de fotografii – de exemplu, mergi în străinătate, faci fotografii de vacanță și vrei o carte frumoasă cu ele sau un tablou – intri pe site-ul Mixbook.com, care are un editor online, îți aranjezi pozele cum vrei tu, le comanzi, plătești și-ți vin acasă. Biroul de aici, unde 19 din 26 de angajați sunt ingineri programatori, se ocupă de absolut tot ce ține de optimizarea web-site-ului și a produsului propriu-zis.

# Ce provocări au fost când ați deschis Mixbook în Moldova?

# Deschiderea unei afaceri și riscul - cel puțin juridic - pe care asta îl presupune îmi erau familiare, pentru că lucrasem ani buni ca directorul unei firme de avocatură. Provocarea mai mare este, efectiv, de a crește compania, de a crește echipa, de a atrage specialiști experimentați – genul de experiență pe care-o căutăm este la un nivel atât de înalt, încât mulți dintre specialiștii de acel nivel pleacă din țară pentru a merge la companii de renume în Europa sau Statele Unite, pentru că ăsta este următorul pas firesc pentru ei în carieră. Provocarea principală, în acest context, este să-i păstrăm în companie și în țară, să fie parte din echipă, să creăm exact genul de loc unde s-ar duce ei în afară țării.

# Crezi că există o criză de resurse umane aici, în Moldova?

# Da, și mai ales la nivelul de expert al unui programator. Să plece din Moldova ar părea următorul pas în carieră – totuși, aici e o piață mică, unde te formezi, te dezvolți, dar Vestul pare să ofere oportunități personale mai ample. În momentul de față, însă, Guvernul face pași interesanți pentru a încuraja firmele de IT să se extindă în Moldova – crearea parcurilor IT, introducerea formalităților simplificate pentru angajarea inclusiv a specialiștilor străini și stimulente educaționale pentru a atrage mai mulți tineri în domeniul IT.

...

# De ce specialiștii din Moldova ar trebuie să aleagă compania Mixbook?

# Cred că principalul motiv este că suntem parte integrală a companiei-mamă din SUA și, cum ziceam mai devreme, avem un proiect propriu, nu lucrăm cu mai mulți clienți – ca majoritatea firmelor de outsourcing. Moldova este încă o destinație de outsourcing – două săptămâni lucrezi pentru clientul X, trei luni – pentru Y, și este mai greu să se creeze un atașament față de produs sau uneori chiar de echipă. Cu Mixbook, cu toate că suntem încă o companie cu cultură de start-up – fondatorii încă lucrează în firmă, nu avem o structură rigidă, activitatea nu e sufocată de supra-regulare administrativă – avem totuși 11 ani de activitate și un anumit nivel de maturitate corporativă. Iar stimularea angajaților nu ține doar de nivelul salarial – pe care întotdeauna îl menținem deasupra mediei din piață – dar de stilul de viață și de muncă pe care încercăm să-l încurajăm, de camaraderia pe care o simt, fiind parte dintr-o echipa de profesioniști de top.

...

# Cum motivați un angajat să rămână în companie pe termen lung?

# În primul rând, avem un proces destul de meticulos de alegere a angajaților. Nu e suficient să fii un specialist bun, ci și un om de treabă, un potențial prieten. Alegerea unui coleg nou implică opinia mai multor colegi – așa a fost și când am venit eu la Mixbook, când am fost intervievat de către absolut toți colegii, care au trebuit să voteze asupra candidaturii mele. Există inclusivitate și acceptare și asta ne asigură că va exista un mediu bun de muncă, că nu vor fi persoane sau elemente toxice.

Cum ziceam, programatorii în Moldova sunt un lux foarte căutat - ai noștri sunt contactați de 2-3 ori pe lună de către potențiali angajatori și interesul nostru este ca ei nici să nu fie tentați de alte oferte.    

În al doilea rând, implementăm o mare parte din cultura organizațională a biroului din SUA - lipsa birocrației sau ierarhiei stricte, accesul direct la factorii de decizie și încurajarea angajaților de a veni cu idei creative pentru îmbunatățirea produsului și a experienței de muncă.

Alt aspect important e că nu apreciem productivitatea angajatului după numărul de ore petrecute fizic la birou, ci avem politici de muncă foarte flexibile – lucrezi de pe plajă, de acasă, etc. și dacă ești obosit, îți iei vacanță fără să aștepți să obții multe aprobări.

Încercăm să încurajăm viața de familie – angajații pot să-și ia cu ei în deplasarea de serviciu partenerul sau partenera de viață, organizăm evenimente pentru familii, copii, toate astea cu scopul de a crea o balanță sănătoasă între viața profesională și cea personală.

Nu în ultimul rând, cafeaua, micul dejun, fructele proaspete, prânzul livrat de companie sunt și ele parte din multele beneficii pe care le oferim colegilor pentru a încuraja creativitatea și energia atât de necesară în activitatea de programator.

# Cu ce provocări se confruntă compania la ora actuală?

# Sunt genul de provocări de care te bucuri să le ai pentru că te stimulează. Noi am crescut foarte repede – în ultimele 6 luni ne-am dublat ca număr de ingineri. Acum trebuie să asigurăm integrarea rapidă a angajaților din punct de vedere tehnologic și al culturii corporative, și am creat o platformă educațională, un fel de academie internă prin care investim în fortificarea cunoștințelor deja existente și completarea celor unde există deficiențe. Deci în primele câteva luni noii colegi sunt plătiți efectiv să învețe, ceea ce nu doar îi face mai eficienți ca membri ai unei echipe bine sudate, dar le și crește atractivitatea pe piața muncii ca profesioniști.  

...

# Cum ați introdus cultura Silicon Valley și aici în Moldova, la Mixbook?

# Orice fel de muncă care implică creativitate presupune un mediu care să stimuleze această creativitate. Dacă cineva stă la ușă la ora 9 și tu vii la 9 și 5 minute și simți că te presează, iar la 6 rupi ușa, nu e ok. Cel mai mult contează calitatea muncii și dedicația.

Fiecare angajat are o idee de ownership, de apartenență – când am început să căutăm un birou aici, ne-am dus cu toată echipa să vedem opțiunile finale, am votat și am ajuns la o decizie comună. Asta e valabil și pentru multe din deciziile la nivel de proces de lucru, de organizare –  încercăm să ne asigurăm că luam în calcul sugestiile colegilor și chiar îi încurajăm să vină cu idei creative.

Avem o egalitate între birourile din State și cel din Moldova – nu există ideea că acolo e compania-mamă unde se dau ordinele și aici se execută. Din contră, există un echilibru de forțe stabil, și asta asigură o activitate complementară a celor două sedii.

...

# Nu este asta o idee foarte îndrăzneață pentru o piață de muncă ca Moldova?

# Experiența mea spune că nu. Majoritatea colegilor sunt foarte experimentați – unii au lucrat ca freelanceri, alții - cu companii din State, deci ei știu ce presupune genul acesta de abordare. Industria IT este una foarte internațională. A-i oferi autonomie și încredere angajatului nu înseamnă că el va abuza de aceasta – din experiența noastră rezultă că asta presupune responsabilizare individuală și toți colegii simt că au un rol personal în succesul firmei.

Iar felul în care compania se percepe pe sine este un factor determinant pentru orice angajat.

Tu cât de motivat ești să lucrezi într-o companie cool ca Mixbook? Vezi aici ce oferte atractive de joburi au. Succes!

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?