Despre cultura Silicon Valley în Moldova și uși deschise în IT: interviu cu directorul Mixbook, George Teodorescu
12-04-2021 1214

Despre cultura Silicon Valley în Moldova și uși deschise în IT: interviu cu directorul Mixbook, George Teodorescu

Domeniul IT se dezvoltă cu pași galopanți în Moldova și nu e de mirare: aici companiile găsesc tineri talentați, dornici de mai mult, un mediu prolific pentru start-up-uri și, de curând, facilități la nivel guvernamental. În culisele unei astfel de companii  - care s-a avântat să găsească specialiști IT de prima clasă (și căreia i-a reușit, de altfel) - am intrat de astă dată și l-am descusut chiar pe directorul Mixbook Moldova, George Teodorescu. Vezi mai jos ce-a ieșit.

...

“Noi aici încercăm să implantăm un model occidental, ba mai mult – unul din Silicon Valley”, ne povestește George. “Bineînțeles, ca avocat, știam despre cum stau lucrurile în companii, iar în Europa de Est totul e un pic fosilizat, există o ierarhie foarte clară, cu șefi care le știu pe toate. Deși companiile din Moldova care au devenit de succes au spart aceste tipare și au intrat pe acest făgaș de start-up, de egalitate, de creativitate.”

Dar ce înseamnă, de fapt, cultura Silicon Valley? “Când zici Silicon Valley, te referi de multe ori la start-up. Asta înseamnă, efectiv, că acolo există un eco-sistem proprice dezvoltării acestora – școli foarte puternice de inginerie, mulți bani privați, ca ideile care prind formă să găsească imediat finanțare și să crească rapid. Vorbim de companii mari, ca Google sau Apple, care tot au început în mintea cuiva, în garajul cuiva. Iar toate companiile astea presupun o cultură mai dinamică, unde angajații să fie motivați mai mult decât de bani. ”

# Cum a venit ideea de a deschide MixBook în Moldova?

# Mixbook deja exista în California de vreo 11 ani, apărută exact cum vezi prin filme – doi colegi de facultate care studiau ingineria IT au avut o idee și au investit în ea. Acum aproape 3 ani unul din ei a venit în Europa de Est într-o călătorie, a trecut și prin Moldova, i-a plăcut foarte mult – a văzut talentul oamenilor, frumusețea țării – și a decis că aici ar fi un loc bun pentru un birou de research and development al companiei. Eu lucram înainte ca avocat american, dar am decis să mă reprofilez în această industrie foarte dinamică și în felul ăsta am ajuns și în Mixbook din Moldova.

...

# Apropo, cât de des vin fondatorii Mixbook din SUA în Moldova?

# Unul din co-founderi, Aryk Grosz, chiar stă aici mai mult de jumătate dintr-un an întreg, iar celălalt, Andrew, vine o dată la 3-4 luni. Noi, developerii de aici, mergem cu toții în Statele Unite la diverse evenimente și conferințe, pentru schimb de experiență, măcar 2 săptămâni pe an.

# La ce probleme oferă soluții MixBook?

# Mixbook e, de fapt, o companie unică în Moldova în domeniul IT, în sens că are propriul său produs – nu facem outsourcing, nu lucrăm cu alți clienți. Iar produsele acestea țin de transcrierea sau transmiterea amintirilor digitale – fotografii, în speță – pe suport fizic. Brandbooks, invitații de nuntă, yearbooks, fotobooks – de exemplu, mergi în străinătate, faci poze, vrei o carte frumoasă cu ele sau un tablou – intri pe site-ul Mixbook.com, care are un editor online, îți pui pozele cum vrei tu, le comanzi, plătești și-ți vin acasă. Biroul de aici, unde 19 din 26 de angajați sunt programatori, se ocupă de absolut tot ce ține de optimizarea web-site-ului și de a produsului propriu-zis.

# Ce provocări au fost când ați deschis MixBook în Moldova?

# Deschiderea de afaceri și riscul pe care asta îl presupune îmi erau familiare, pentru că lucrasem ani buni ca șeful unei firme de avocatură. Probabil, dificultățile au ținut mai mult de birocrația de înregistrare. Provocarea cea mai mare este, efectiv, de a crește compania, de a crește echipa, de a atrage specialiști experimentați – genul de experiență pe care-o căutăm este la un nivel atât de mare, încât mulți dintre colegi pleacă din țară, pentru că ăsta este următorul pas firesc pentru ei în carieră. Challenge-ul este să-i ținem în companie, să fie parte din echipă, să creăm exact genul de loc unde s-ar duce ei în afară țării.

...

# Crezi că există o criză de resurse umane aici, în Moldova?

# Da, și mai ales la nivelul de expert al unui programator. Să plece din Moldova ar părea următorul pas în carieră – totuși, aici e o piață mică, unde te formezi, te dezvolți, dar Vestul pare locul unde poți să crești mai mult. În momentul de față, Guvernul face pași interesanți, pentru a încuraja firmele – crearea parcurilor IT și posibilitatea de a angaja specialiști străini fără permis de muncă și fără formalități.

# De ce specialiștii din Moldova ar trebuie să aleagă compania MixBook?

# Cred că principalul motiv este că suntem parte din compania din SUA și, cum ziceam mai devreme, noi nu facem outsourcing, nu lucrăm cu mai mulți clienți și suntem colegi direct. Moldova este încă o destinație de outsourcing – două săptămâni lucrezi pentru clientul X, altele două – pentru Y și nu există un atașament. Cu toate că suntem încă o companie cu cultura de start-up, avem deja 11 ani de activitate – fondatorii lucrează pentru companie, nu avem o structură rigidă, lipsește birocrația, ierarhia strictă. Încercăm să construim cu angajații un soi de camaraderie.

# Cum motivați un angajat să rămână în companie pe termen lung?

# În primul rând, avem un proces destul de meticulos de alegere a angajaților. Nu e suficient să fii un specialist bun, ci și un om de treabă, un potențial prieten. Alegerea unui coleg nou implică opinia mai multor colegi – așa a fost și când am venit eu aici. Există inclusivitate și acceptare și asta ne asigură că va exista un mediu bun de muncă, că nu vor fi persoane toxice. Bineînțeles, și salariul contează foarte mult, iar noi din acest punct de vedere suntem above average.

Cum ziceam, programatorii în Moldova sunt un lux foarte căutat, iar ai noștri primesc 2-3 oferte din afară pe lună și interesul nostru este ca ei nici să nu vrea să se ducă altundeva și să simtă că aici este cel mai bine. Asta e, efectiv, parte din cultura organizațională din Statele Unite - lipsa de birocrație, de ierarhie – de exemplu, nu avem nicio secretară sau asistent personal – fiecare își face treaba. Alt aspect important e că nu apreciem productivitatea angajatului după orele petrecute pe un scaun și avem politici de muncă foarte flexibile – lucrezi de pe plajă, de acasă, îți iei vacanță fără să aștepți să obții zeci de aprobări – ai nevoie, te duci și gata. Totul de aici este un fel de open-space, cum ai și observat. Ne-a luat destul de mult să aranjăm lucrurile pentru ca să ne asigurăm că totul e făcut cum trebuie.

Încercăm să încurajăm viața de familie – angajații pot să-și ia cu ei în deplasare partenerul de viață, organizăm evenimente unde să-și aducă familia, copiii. Contruim un work/life balance durabil.

Cafeaua, breakfastul, fructele de dimineață, prânzul sunt și ele parte din multele beneficii pe care le oferim colegilor ca să aibă vibe-ul ăsta creativ.

...

# Cu ce provocări se confruntă compania la ora actuală?

# Sunt soiul ăla de provocări de care te bucuri să le ai pentru că te stimulează. Noi am crescut foarte repede – în ultimele 6 luni ne-am dublat ca număr de ingineri. Acum e o provocare integrarea rapidă a angajaților și am creat un fel de platformă, un fel de boot camp pentru ca ei să învețe mai ușor.

# Cum ați introdus cultura Silicon Valley și aici în Moldova, la Mixbook?

# Orice fel de muncă care implică creativitate presupune un environment care să stimuleze această creativitate. Dacă cineva stă la ușă la ora 9 și tu vii la 9 și 5 minute și simți că te presează, iar la 6 rupi ușa, nu e ok. Cel mai mult contează calitatea muncii și dedicația.

Fiecare angajat are o idee de ownership, de apartenență – când am început să căutăm un birou aici, ne-am dus cu toții să vedem variantele, am votat, ne-am dat cu părerea, iar oamenii au simțit că fac parte din decizie. Asta ține și de deciziile la nivel de proces de lucru, de organizare. Există această convingere că managementul ascultă ce spun angajații.

Folosim foarte multe resurse online – Google Drive sau RedBoot – în felul ăsta lucrăm mult mai eficient și nu depindem de alte companii care să ne facă baza de date, de exemplu, și să ne trezim că se strică. Există această agilitate de resurse.

Avem o egalitate între birourile din State și cel din Moldova – nu există ideea că acolo e compania-mamă unde se dau ordinele și aici se execută. Din contră, există un echilibru de forțe stabil. Suntem deschiși și dacă colegii de aici vor să se mute acolo.

...

# Nu este asta o idee foarte îndrăzneață pentru o piață de muncă ca Moldova?

# Experiența mea spune că nu. Majoritatea colegilor sunt foarte experimentați – unii au lucrat ca freelanceri, unii cu companii din State, deci ei știu ce presupune asta. Industria IT este una foarte internațională. Și chiar dacă inginerii de la noi sunt familiarizați cu modul ăsta de lucru, își păstrează profesionalismul, fără să abuzeze de sistem. A-i oferi autonomie și încredere angajatului nu înseamnă că el va abuza – din experiența noastră mi-am dat seama că asta presupune responsabilizare și oamenii chiar sunt recunoscători.

La noi nu există ștampile, uși închise, nu e nevoie de tot felul de aprobări – pentru că felul în care compania se percepe pe sine îl motivează pe angajat.

Tu cât de motivat ești să lucrezi într-o companie cool ca Mixbook? Vezi aici ce oferte atractive de joburi au. Succes! 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?