Cum să-ți cauți un job nou cât eşti încă angajat
15-04-2020 4472
Timp de citire: 3 min.

Cum să-ți cauți un job nou cât eşti încă angajat

Atunci când paharul s-a umplut și ai asistat neputincios la ultima decizie de la birou care te nemulțumește, este cazul să-ți cauți alt loc de muncă. Problema este una cel puțin delicată și oricine s-a confruntat cu această situație poate să ne confirme. Dacă intențiile tale ajung la urechile șefului, s-ar putea să întâmpini dificultăți în a pleca. Mai mult, te poți trezi concediat fără să-ți dai seama. Este clar: discreția este mama succesului.
 
De aceea, dacă vrei să pleci de la actualul job, dar înca nu ți-ai găsit altceva, trebuie să citești sfaturile noastre de mai jos.
 

Niciodată să nu vorbești despre ceea ce vrei să faci

Dacă vrei să-ți arunci în aer toate șansele de a-ți găsi un job fără să știe nimeni, atunci vorbește despre ce ai gând să faci cu colegii de birou. Chiar dacă ai încredere în confidenții tăi, cineva se va găsi să ducă vorba mai departe. De la un terț binevoitor la managerul tău direct nu mai este decât un pas. Și atunci, ce părea un lucru simplu ajunge să se transforme într-o ecuație pe care s-ar putea să n-o poți rezolva. Ce poți face dacă vrei neapărat să-i spui cuiva ca pleci? Discută cu prietenii tăi din afara companiei. Mai puține riscuri, mai multe șanse de succes.

Niciodată nu-ți căuta un alt job în timpul jobului

Ai crede că dacă ești mai discret și nu vorbești cu nimeni poți lejer să-ți completezi CV-ul în timpul programului de muncă. Nu este deloc așa. Discreția pe care trebuie să ți-o impui se referă și la alte aspecte, iar cv-ul este doar unul dintre ele.

Nu te aventura în vizitarea site-urilor de recrutare și evită, pe cât posibi, telefoanele de la alți potențiali angajatori. Iar la birou, ai putea descoperi cu surprindere că pereții sunt destul de subțiri. În definitiv, ești încă plătit să prestezi la ce te-ai angajat și nu la eforturile tale personale de a-ți găsi alt loc de muncă.
 

Ai grijă la vestimentație

Dacă ți-am zis să fii discret, este firesc că-ți spunem nici să nu atragi atenția. Comportă-te ca și cum nimic neobișnuit nu s-ar întâmpla. Asta implică, evident, și vestimentația ta. Păstrează-ți aceleași obiceiuri și nu începe să vii la birou îmbracat la patru ace dacă până săptămâna trecută erai obișnuit să vii mai casual. O să ridici nu doar sprânce, ci întrebări mai serioase atât de la colegi, cât și de la șefi. Evită-le pe cât posibil și îmbracă-te exact cum te îmbraci de obicei. Dacă ai interviuri de angajare după job, vino cu alte haine la tine și schimbă-te înainte de plecare. Este puțin mai complicat, dar eviți multă bătaie de cap.

Nu-ți ruga colegii să te recomande pentru alt job

Acest sfat este tot din categoria „nu vorbi neîntrebat”. Chiar dacă ai fi tentat să îți cauți un alt job în Chișinău, sau în altă parte prin intermediul colegilor tăi care te pot recomanda, sfatul nostru este să eviți pe cât posibil acest lucru. Pe lânga problema încrederii, intervine aici și o chestiune de strategie: cât de sigur ești pe cel care te recomandă și cum crezi că te va prezenta colegul tău unor viitori colegi? S-ar putea să te trezești cu niște surprize neplăcute. Tu s-ar putea să ai o anumită impresie despre tine, iar cei din birou s-ar putea să aibă o altă percepție.

Păstrează-ți eficiența la muncă

Nu în ultimul rând, a-ți păstra aceeași conduită înseamnă a fi la fel de eficient. Poate decizia ta este deja luată și nu mai concepi să rămâni la actualul job nicio zi în plus. Asta nu înseamnă că atât cât vei rămâne să nu dai totul pentru ca proiectele tale să se termine cu bine.

Caută un loc de muncă după:
Cristina Capațîna
Publicat de către
Cristina Capațîna
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?