În mod ușor de înțeles, mulți tineri aleg să lucreze în alimentația publică, numită și industria ospitalității. Nu e de mirare, căci salariul și bacșișul, reducerile la mâncare și băutură, socializarea, cunoașterea permanentă de oameni noi, dinamismul și regimul flexibil, plus condițiile lejere de angajare, îi atrag pe cei care vor să facă un ban, dar nu vor un job de birou.
# Criterii în funcție de care se calculează salariul unui chelner
Salariul este diferit în funcție de profilul angajatului, de zona în care își caută un loc de muncă, dar și de bacșișul pe care îl primește. La asta se mai adaugă beneficiile oferite (prânz, reducere la consumație, etc.). Mulți din domeniu recomandă să insiști pe un anumit procent de vânzări, alături de salariul fix, pentru că astfel vei fi remunerat pentru performanță, ceea ce avantajează angajatorul și angajatul deopotrivă. De asemenea, poți să ceri să-ți fie plătită munca peste program, să fii remunerat oficial, transparent, cu impozite plătite la stat. Mulți proprietari de localuri cred că chelnerii sau barmanii fac bacșișuri nebune și își permit să le ofere un salariu foarte mic. Îți recomandăm să nu mizezi nici tu pe asta, pentru că bacșișul variază mult în funcție de sezon, clientelă, specificul localului, profesionalismul tău.
# În Chișinău chelnerii câștigă cel mai bine
Previzibil, nu? În capitală sunt cele mai multe și mai diverse localuri, clientela e și ea pestriță, vin mai mulți străini care lasă bacșiș mai mare și de aceea majoritatea vor să lucreze în localurile din Chișinău. Dar și sălile locale de nunți remunerează destul de consistent chelnerii care deservesc oaspeții la petreceri și fel de fel de evenimente private - plata se face per seară și pornește de la 350-400 de lei, în funcție de responsabilități, local și numărul de oaspeți.
# Cât câștigi dacă ești chelner peste hotare
Dacă te atrage ideea de a pleca în România, să știi că salariul mediu al unui chelner e cam 10 000 de lei (de-ai noștri, nu roni). Dar și costul vieții e mult mai mare, mai ales în București, Cluj, Sibiu sau Brașov, așa că ajungi tot cam acolo. În Bulgaria se câștigă și mai puțin - 7 500 de lei, cu excepția litoralului și doar pe timp de vară, dar acolo sunt multe riscuri pe care trebuie să le iei în considerare. În general, în țările europene vei fi angajat doar oficial și doar dacă ai permis de ședere, viză de muncă sau cetățenie europeană. Evident, se cîștigă mult mai bine decât la noi, dar și costul vieții e mult mai ridicat, plus la asta, dacă aici stai cu ai tău sau la cămin, în altă țară vei avea nevoie să închiriezi o locuință, ceea ce nu e ieftin.
Piața muncii are multe oferte pentru candidați, iar delucru.md are grijă să ți le aducă cât mai aproape și să-ți ofere toată informația necesară în procesul de angajare. Baftă!