Cum alegem locul de muncă potrivit
29-03-2020 2418
Timp de citire: 2 min.

Cum alegem locul de muncă potrivit

Știi care ți-i PIB-ul? Ai face bine să ți-l evaluezi, amice.

Sigur, vorbim de Produsul Intern Brut, dar nu al țării, nu al Patriei, ci al tău, al tău personal. Ce poți produce, cât poți produce, ce-ți poate creierul?

Astfel, evaluând corect, înțelegându-te corect, sugerează psihologul și profesorul Jordan Peterson, îți poți alege un job care să ți se potrivească nu doar onirico-imagistic (ai visat, la un moment dat, să fii cineva sau ceva, ai fost încurajat de un mănunch de rude și ai impresia că tare ți-ar mai sta bine pe acel post), ci în cel mai practic și funcțional mod cu putință, proiectându-ți compatibilitatea cu jobul respectiv pe mai multe paliere: inteligență, creativitate, conștiinciozitate, amiabilitate și anduranță emoțională, fiecare dintre acestea contând și putând avea un rol decisiv în cazul unui decalaj prea mare între coeficientul deținut de tine și coeficientul necesar pentru jobul în cauză.

Cel mai bine ar fi – spune Peterson – să fii, în mediul tău profesional, în primul eșalon, în primul sfert calitativ al grupului, dar să nu fii net superior tuturor, întrucât asta ar însemna că deja ar cam trebui să-ți iei tălpășița spre meleaguri mai fertile, unde să poți evolua și crește. E, de asemenea, de evitat și statutul decel mai nepriceput om al grupului. Chiar dacă ai în față loc de creștere, e, totuși, o poziție frustrantă.

Un lucru foarte interesant pe care-l spune omul ăsta față de care ne vine extrem de greu să nu dezvoltăm respect și admirație, și, în același timp, un lucru opus spiritului goanei oamenilor după tot ce este mai bun, comod și avantajos, este că dacă îți iei un job mai bun decât cel pentru care te recomandă PIB-ul tău personal (palierele de mai sus), dacă jobul îți depășește calitățile, atunci nu vei arăta câtuși de puțin ca un om care s-a descurcat în viață și a fentat-o pe Mama Natură, ci ca unul care abia o să gâfâie încercând să țină piept unui monstru cu mult mai puternic, unor responsailități care pur și simplu îl bat.

Atenta analiză a calităților personale este încurajată și de theguardian.com, care îți recomandă să ai la purtător și niște dovezi sănătoase ale calităților pe care pretinzi că le ai. În plus, capacitatea de a-ți ascuți mesajul, de a-l face să te reprezinte într-o formă fidelă, precum și o bună cunoaștere (derivată din informare și documentare) a jobului pentru care ai vrea să-ți depui candidatura te-ar putea aduce mai aproape de ideea de a-ți lua, de a obține – slavă satisfacției profesionale autentice – jobul potrivit.

Caută un loc de muncă după:
Catalin Ungureanu
Publicat de către
Catalin Ungureanu
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?