6 lucruri pe care să NU le faci niciodată la calculatorul de serviciu
03-02-2020 5711
Timp de citire: 3 min.

6 lucruri pe care să NU le faci niciodată la calculatorul de serviciu

În prezent, multe companii le oferă angajaților laptopuri, tablete sau alte device-uri pentru lucru pe care aceștia le pot folosi la discreția lor. 

Evident, angajații încep să-și customizeze device-urile, să le schimbe poza de ecran, să se conecteze la Facebook și Instagram, să-l ia acasă ca să facă sarcini care nu țin mereu de lucru. Specialiștii în securitare cibernetică spun, însă, că a-ți uni viața personală și cea profesională într-un singur laptop poate fi destul de riscant - atât pentru tine, cât și pentru companie. 

Conform unui studiu care a intervievat peste 700 de specialiști în IT, două treimi din ei au declarat că majoritatea scurgerilor de date din companie sunt vina nepăsării angajaților. Deși toți știm că există anumite site-uri și domenii care nu trebuiesc accesate, mai sunt o serie de activități importante pe care nu trebuie să le faci de la calculatorul de serviciu:

# Nu salva parolele personale pe calculatorul de la muncă

Mulți din noi lucrează cel puțin 8 ore sau chiar mai mult pe laptopul de serviciu, care devine dispozitivul de bază pe care-l utilizăm. Te conectezi pe diverse site-uri cu parola personală și pare simplu să apeși „memorizează parola”. Dar nu trebuie. 

Calculatorul e proprietatea companiei, iar ștergerea parolelor de pe orice site pe care ai intrat, odată memorate în browser, e mai complicată. Nu știi cine va lucra de la laptopul tău dacă pleci sau cine îl accesează în lipsa ta (deși asta nu ar trebui să se întâmple, în mod normal). Fă un efort și deconectează-te și introdu parola când te conectezi - e mai sigur așa. 

# Nu fă glume de prost gust în chat-uri

Sunt o serie de chaturi corporative unde angajații comunică mai ușor, iar uneori chiar se relaxează și pot vorbi despre companie sau bîrfi pe cineva din superiori. Problema e că aceste mesaje sunt ținute pe un server la care conducerea are acces.

Așa că fii atent cum anume comunici - chiar dacă ai încredere în interlocutorii tăi, chatul corporativ nu e privat, ci public. De aceea, glumele de prost gust, bîrfele despre locul de muncă sau colegi e mai bine să le ții pentru conversații private.

# Nu accesa o rețea de wi-fi publică atunci când lucrezi la un material foarte important

Mulți dintre noi au joburi freelance sau flexibile, care le permit să-și ia laptopul și să lucreze dintr-o cafenea sau dintr-un alt loc public unde există wi-fi. 

Expertul în prevenirea fraudelor bancare Frank Abagnale spune că „nu se recomandă să-ți accesezi emailul, contul de banking sau alte informații care țin de banii tăi de pe un wi-fi public.” De asemenea, la un material important pentru lucru, care trebuie să rămână confidențial, e mai bine să lucrezi de acasă sau din birou pentru că rețelele publice de internet permit destul de multe escrocherii și scurgeri de date. 

# Nu da voie prietenilor sau colegilor care nu fac parte din departamentul IT al companiei să-ți acceseze calculatorul

Și nu ne referim aici la accesarea fizică a calculatorului, ci mai degrabă la programele care permit accesarea lui de la un alt dispozitiv - cum ar fi Team Viewer, de exemplu. Ca posesor temporar al laptopului, tu poți vedea cine vrea să se conecteze la calculatorul tău și poți restricționa accesul oricui pe acesta.

 
E simplu să ai un fișier personal pe desktop, plin de pozele sau materialele tale personale, dar nu uita că calculatorul nu e proprietatea ta, ci a companiei.
Au fost situații în care în companiile au avut loc scurgeri de date, leakuri sau pur și simplu aceste date au dispărut în momentul lichidării afacerii, fără că posesorii informației de pe calculatoare să știe ce s-a întâmplat cu ele. 
Iar dacă vei cădea vreodată în nefericita situație de a fi concediat pe loc fără să ai posibilitatea să accesezi calculatorul de serviciu, chiar nu vei avea timp să ștergi informația. De aceea, ține cu tine un USB flash.

# Nu lucra din oficiu la proiectele sau colaborările ce nu țin de serviciul de bază

Unii oameni au proiecte sau încă un job pe deasupra. Cum am mai zis, ce faci la calculatorul de serviciu poate fi înregistrat pe serverele companiei și extras de departamentul IT. De aceea ar fi mai bine să nu folosești la oficiu laptopul pentru munca destinată altei companii. Ai putea avea conflicte cu conducerea sau HR-ul dacă se află. 

Caută un loc de muncă după:
Patricia Mihailă
Publicat de către
Patricia Mihailă
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?