VOX: Ce salariu cer la primul job?
22-04-2019 4770

VOX: Ce salariu cer la primul job?

Pentru că ne place să abordăm întrebările incomode pe care trebuie să le adresăm angajatorilor atunci când mergem la interviu, am cerut părerea mai multor tineri care activează în companiile de TOP de la noi, dar și de peste hotarele țării, vis-à-vis de salariul pe care-l cerem la primul job și despre cum o facem cu tact.

Dacă mai cunoști situații la  care nu știi cum să reacționezi sau să le stăpânești, te încurajăm să ne scrii, iar noi vom cere părerea specialiștilor pentru tine.

 

...

Victor Timotin // Corporate Marketing Strategist la Ellation Moldova.  „Dacă te gândești la job ca la ceva de la oră la oră, atunci nu este cea mai bună alegere. Una din opțiuni ar fi să te gândești la primul job ca la un proiect în care investești timpul tău pentru a obține cât mai multe cunoștințe prin crearea valorii adăugate. Când ești novice, ai două opțiuni: fie te pregătești din timp, pentru a fi capabil să realizezi cât mai multe sarcini la un nivel cât mai înalt, iar pentru aceasta ceri și un salariu mai mare, fie alegi un job din considerentul cunoștințelor și abilităților pe care le poți dobândi, și ceri un salariu mai mic.

Cum formăm salariul în ambele cazuri? Cel mai simplu e să întrebi persoane diferite din domeniul spre care aspiri. Scrie-le pe LinkedIn, Facebook, găsește-i la conferințe și întreabă cel puțin 3-5 profesioniști care ar fi salariile pentru diferite nivele (începător, mediu și avansat). Cu cât ești mai pregatit, cu atât e mai simplu să înțelegi dacă compania îți oferă salariul meritat.

Este foarte important să cunoști suma dorită încă înainte de a merge la interviu. Să o poți anunța cu tărie în glas, dar să lași spațiu și de negociere, sau cel puțin să menționezi că ești deschis la negocieri, ca să nu pari arogant. Nu aș recomanda candidatului să întrebe primul de salariul propus, e recomandat să aștepte până interveviatorul va pune această întrebare. În momentul în care se ajunge la discuția despre salariu, acesta este un semn că cel puțin ai creat o impresie bună la interviu. În caz contrar, recomand oricum să se ridice întrebarea salariului ca să înțelegi și seriozitatea companiei, dar și ca să-i pui la curent cu așteptările tale. Desigur, comunicarea trebuie să fie într-o formă amiabilă și diplomatică, pentru a nu lăsa loc de interpretări greșite. Salariul trebuie să fie menționat în forma lui netă, adică exact cât vei primi pe card.

În discuțiile despre salariul așteptat trebuie să fii direct și încrezut. Să ai argumente de ce soliciți un anumit salariu, iar argumentele să fie formate din sarcinile pe care le poți rezolva și cunoștințele pe care le poti aduce echipei.

Un ultim sfat este să vii cu o atitudine câștig-câștig. Dacă știi ce îți dorești, este mai simplu să înțelegi dacă compania la care ai aplicat este cea potrivită pentru așteptările tale și vice versa.”

Vezi și: Ce să iei în considerare înainte să-ți negociezi salariul

 

...

Cristina Purice // Technical Support Engineer la Oracle Romania:  „Cu cât mai mult, cu atât mai bine. Dar fiindcă majoritatea viitorilor angajați nu trebuie să-și pună în primejdie oferta de muncă prin negocierea greșită a salariului, aceștia pot apela la câteva life-hack-uri. În primul rând – la prietenii din sfera respectivă. Și nu, nu e nevoie să-i întrebi ce salariu au, căci cel mai probabil nu-ți vor spune (unu – conform contractului de confidențialitate și doi – pentru că nu vor să știi că de fapt ei ar trebui să plătească nota când ieșiți). O întrebare corectă sună așa: ”Care ar fi un salariu competitiv pentru poziția de designer grafic junior în Chișinău?”.

După ce ai vorbit cu oamenii din domeniu, Google e următorul aliat - aici pot fi găsite mediile salariale pentru fiecare job. Iar dacă ai răbdare și mai sapi un pic, poți da de instrumente online precum Payscale.com, unde vei vedea raportul salarial personalizat, calculat în bază de experiență, studii, zonă și domeniu.
Și nu în ultimul rând – abordarea ta trebuie să fie cât se poate de onestă. Dacă recrutorul îți spune că salariul maxim pe care ți-l poate oferi e de 3.000 de lei, înainte de a refuza oferta, încearcă să afli cum ar arăta planul tău de dezvoltare în carieră. Întreabă-l care e sistemul de promovare, cum și când se întâmplă evaluările și ce ar trebui să faci pentru a crește atât din punct de vedere profesional, cât și financiar.

Fă-ți tema pentru acasă înainte de interviu – detaliile precum măririle de salariu și bonusurile se bazează pe cum le vei negocia din start, de aceea începutul este foarte important.”

 

...

Virgiliu Zbirciog // Technical Consultant la Microsoft: „Nu prea știu multe despre negocierea salariului în Republica Moldova, dar sunt mulți tineri care vin să se angajeze în România și poate îi ajută răspunsul meu. Primul job poate fi abordat din mai multe direcții. Dorim un loc de muncă de la care avem nevoie doar un salariu sau dorim un loc de muncă unde putem să învățăm diverse lucruri și să ne construim o carieră? Dacă vorbim strict de un job care ne va asigura un venit stabil (pe perioada studiilor de exemplu), atunci studiem piața, facem o medie salarială și o cerem.

Putem cere și peste medie, ca în eventualitatea în care angajatorul o să ofere un salariu mai mic decât cel cerut, să atingem acel prag. În București vorbim de un salariu de la 1800-2000 RON pentru un job full-time cu cunoștințe de bază de calculator și limba engleză la nivel de comunicare. Dacă vorbim de dorința de a construi o carieră într-o companie mare, putem cere și de la 3000-4000 RON. Totul, însă, depinde de un număr de factori, începând de la lista de skill-uri pe care le ai și terminând cu limbile străine vorbite ( o limba străina exotică poate să iți aducă un salariu mai mare din start, chiar dacă nu ai experiența în domeniul job-ului pentru care aplici).”

Vezi și: S-a decis: salariul mediu pe economie pentru anul 2019 va fi de 6.975 de lei

 

...Irina Iacoban // Specialist comunicare la Endava. „Primul loc de muncă este mereu captivant și tu, ca angajat, ești plin de entuziasm. Sunt locuri de muncă care oferă salariu fix, iar la altele ești întrebat de suma salariului pentru care ai dori să lucrezi.

În cazul primului tip de salariu, fix, nu ai loc de negociere. Iar pentru cazul 2, atunci când ești întrebat de salariul care ți-l dorești, ai mai mult spațiu de manevră. Este important să mergi la interviu cu o cifră gândită. Să analizezi necesitățile tale și să estimezi cheltuielile personale după următoarele criterii (care le consider de bază)

  • Chiria aparamentului (dacă închiriezi sau dacă vrei să te muți de la părinți), facturile pentru utilități
  • Transport zilnic
  • Produse alimentare și de uz casnic
  • Cheltuieli personale
  • O rezervă de bani în cutiuța pentru călătorii.

Primul meu salariu a fost de 100 $, bani pe care îi câștigam în timp ce îmi făceam studiile de masterat. Nu îmi ajungeau desigur. Însă experiența și cunoștințele din cadrul primului job au avut un impact mare asupra posturilor ulteriore, ceea ce mi-a permis să cer salariul care îl consider suficient la moment.”

 

...

Andrei Gaiu // Director Executiv la Asociația Obștească „Tinerii pentru dreptul la viață“ (TDV) „Este foarte important ca persoanele care se angajează pentru prima dată să înțeleagă care sunt capacitățile lor de muncă, să le raporteze corect la cerințele lor salariale și să țină cont de domeniul în care vor să activeze. De exemplu, este straniu când o persoană fără experiență solicită un salariu de 7000 MDL net pentru munca care nu necesită multe cunoștințe și abilități. De obicei, cu mici excepții, în primele luni de muncă, angajatorul investește mult în instruirea și dezvoltarea proaspătului angajat, iar randamentul muncii nu este foarte înalt. Din acest motiv cred că la început (câteva luni), persoana care se angajează nu trebuie să ceară un salariu foarte mare, ci unul din care să poată să-și asigure strictul necesar. Dar în același timp este foarte importat ca între angajat și angajator să fie clar stipulat - dacă angajatul va face față tuturor cerințelor din fișa de post, salariul va crește.”

Vezi și: Ce să NU spui șefului când ceri o mărire de salariu

 

Dacă mai cunoști situații la  care nu știi cum să reacționezi sau să le stăpânești, te încurajăm să ne scrii, iar noi vom cere părerea specialiștilor pentru tine.

Prin platforma jobs.diez încercăm să te aducem mai aproape de angajatori și să-ți oferim toată susținerea necesară în procesul de angajare, dar și să-ți redăm încrederea de sine pe drumul către locul de muncă dorit.

 

 

 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?