Când și cum  solicităm o mărire de salariu: Recomandări de la angajatorii de top din Moldova
04-11-2019 1840
Timp de citire: 4 min.

Când și cum solicităm o mărire de salariu: Recomandări de la angajatorii de top din Moldova

...

Ellation: „În cadrul echipei noastre există un sistem de performanță bazat pe obiective aliniate necesităților de afaceri.

În cuvinte mai simple, lucrăm în planificări de trimestre și pe echipe. 

Fiecare persoană din echipă își are scopurile sale de care răspunde. 

De performanța echipei răspund managerii, iar o dată în semestru se prezintă un feedback din partea mai multor colegi din echipă referitor la munca efectuată de către fiecare coleg. 

O dată în an se realizează mărirea de salariu pe baza feedbackului 360 de grade din partea colegilor și a managerilor. În cadrul echipei noastre nu se cere o mărire de salariu, totul este transparent și se bazează pe rezultatele obținute.” 

Dacă vrei să te alături echipei Ellation, vezi AICI ce joburi disponibile au.

 


...

 

Purcari: Momente justificate pentru renegocierea salariului sunt?

  • După aproximativ un an de la angajare.
  • După finalul perioadei de evaluare a performanței angajaților (desigur, dacă evaluarea angajatului este una pozitivă), asta coincide de obicei cu luna ianuarie, evaluările fiind finalizate la sfârșitul anului.
  • După ce angajatul a avut o performanță deosebită, care nu poate trece neobservată: a câștigat noi clienți pentru companie, a economisit banii companiei, a depășit obiectivele stabilite de șefi, a finalizat cu succes un proiect amplu, care a adus mulți bani companiei.

Dar sunt și situații care pot scoate în față un angajat și îi vor aduce bani în plus la salariu fără să fie nevoit să îi ceară:

  • Este mereu în proces de perfecționare și învață cât mai multe despre industria în care activează, despre concurență și despre parteneri, astfel încât știe foarte bine care sunt cele mai recente descoperiri, evoluții și probleme în domeniul său.
  • Stăpânește atât de bine situația încât anticipează întrebările colegilor, clienților sau șefilor și le oferă informația dorită înainte ca ei să formuleze o întrebare.
  • Își recunoaște singur greșelile, fără să fie nevoie ca altcineva să îi atragă atenția.
  • Este proactiv și caută mereu soluții, își ajută colegii când au nevoie și stabilește relații bune de colaborare cu alte departamente.
  • Își păstrează calmul într-o situație de criză și încercă să-i liniștească și pe colegii săi.
  • Își face singur pregătirea necesară: există cursuri gratuite sau foarte ieftine care pot fi urmate pentru o pregătire mai bună. Spre exemplu, cursurile online au un mare avantaj: pot fi făcute de acasă, cu alegerea unui interval orar convenabil, în funcție de timpul liber. În acest fel amgajatul va fi cu un pas înaintea celorlalți.

Vezi AICI care sunt cele mai bune oferte de angajare de la Purcari și aplică chiar acum


...

Jivy Group: Într-o companie care își prețuiește obiectiv angajații, rar se întâmpla așa cazuri, deoarece compania cunoaște cum să le anticipeze. Chiar și așa, un angajat trebuie să solicite o revizuire de salariu atunci când au crescut responsabilitățile pentru poziția sa, când însăși poziția a fost schimbată, când există argumente obiective că salariul curent este subestimat și atunci când nu este respectat un termen agreat de revizuire periodică a performanței și respectiv a salariului.

Iar dacă ești parte a unei companii precum e JivyGroup, cu politici de personal ce merg cu un pas înainte, inclusiv pe direcția evaluării obiective și la nivel competitiv a angajaților, atunci îți rămâne doar să performezi la cote și mai înalte, fiind sigur că vei fi recompensat pe masură. În compania Jivy Group practicăm periodic un exercițiu de benchmarking în scopul atragerii de talente și de sporire a loialității echipei noastre. Astfel, reușim să ne asigurăm că politicile de remunerare sunt competitive și motivante.

Dacă vrei să crești profesional alături de echipa Jivy Group, vezi AICI  ce joburi au disponibile.


...

 

Travod:  (Elena Grigoras, CEO Travod)

„Invoca valoarea adaugată în locul nevoilor financiare sau oferta competitorilor:

Angajatorul nu va oferi o marire salarială fiind mișcat de cheltuielile sau presiunea financiară a angajatului. Un angajat ar trebuie să fie pragmatic și să puna creșterea salarială din perspectiva nevoilor organizației:

  1. După livrarea unor obiective importante sau a unui proiect strategic de mare anvergură.
  2. Incrementarea unor atribuții noi la rolul existent, asumarea de responsabilități extinse și strategice pentru organizație.

Proactivitatea angajatului de a livra obiective mai complexe precum și livrarea cu success a unor proiecte de amploarea strategică pentru organizație nu vor lăsa nici un angajator pasiv față de mărirea solicitată și față de valoarea pe care angajatul o aduce organizației.

Solicită detalii despre politica de promovare a organizației:

La semnarea unui contract de muncă este recomandabil ca angajatul să solicite detalii despre politică de promovare a organizației în care va activa. Dacă organizația nu are o politică transparentă, ar trebui sa fie alarmat. Atat pentru angajatori cât și angajați este recomandabil ca promovările să aibă loc la intervale bine stabilite și bine cunoscute în cadrul organizației, pentru ca discuțiile să aibă loc într-o structură formală, evitând solicitările sporadice precum și frica angajatului de a solicita o mărire.

Modelul folosit in cadrul companiei Travod permite evaluarea promovărilor salariale o dată la 6 luni, în luna decembrie și în luna Mai. Creșterile salariale sunt strins legate de interviurile de evaluare bianuale care se desfașoară în aceeași perioadă între manageri și angajați, în cadrul cărora se analizează lista obiectivelor indeplinite și scorul performanței individuale pentru ultimele 6 luni. Tot în cadrul sesiunilor de evaluare bianuale se stabilesc obiectivele și competențele necesare noi pentru urmatoarea perioadă bianuală.

Lista obiectivelor, grila de marcaj, precul și scorul performanței se compilează într-un document numit Scorecard. În funcție de complexitatea obiectivelor stabilite, a feedbackului ambelor părți, ținând cont de realitățile pieții, dar și de data ultimii promovări salariale (nu mai devreme de 12 luni) angajatul și angajatorul discută posibilitatea unei creșteri salariale.

Când compania are succes?

Este oportun să solicităm o mărire salarială atunci când compania are success și perspectivele de creștere economică sunt promițătoare. Este contraindicat să solicităm o mărire salarială dacă compania trece printr-o perioadă de restructurare sau reducere de personal, austeritate financiară și reducere de costuri. Angajatorii vor fi generoși să investească în bunăstarea și educația angajaților în perioadele fructuoase ale organizației și rezervați în perioadele de austeritate financiară.”

Toate oportunitățile de angajare de la TRAVOD le poți vedea AICI

 

 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?