Premieră pentru Republica Moldova. Angajatorii din domeniul comerțului vor putea utiliza case de marcat virtuale și bonuri fiscale electronice. În acest mod, autoritățile își propun să reducă povara administrativă și să sprijine activitățile antreprenorilor, în special a celor din sate. Pentru a beneficia de noile soluții digitale, comercianții vor trebui să-și instaleze aplicații speciale pe telefon, tabletă sau computer, care vor emite automat bonuri fiscale clienților prin email sau SMS.
Casele de marcat virtuale funcționează ca alternative digitale la casele de marcat tradiționale și sunt folosite pentru emiterea bonurilor fiscale în format electronic, fără imprimare fizică. Iată cum funcționează în mod simplificat:
Doina Nistor
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării
„Bonul fiscal este emis automat şi poate fi trimis clientului pe email sau prin SMS la solicitare. Dacă totuşi, cetăţeanul cere bon de casă printat, acesta poate fi imprimat. În acest mod, comercianții din sate, orașe și cei care administrează o afacere online, vor economisi timp, bani și vor evita amenzile nedorite”, afirmă Doina Nistor, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
În loc de mii de lei cheltuiţi pe terminalele tradiționale, angajatorii din domeniul comerțului vor avea posibilitatea să achite lunar un abonament de aproximativ 75 de lei pentru un aparat de casă virtual. Această sumă este mult mai mică decât întreținerea caselor de marcat tradiționale.
Doina Nistor
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării
„Cu un aparat de casă virtual, totul se face online. Aparatul de casă virtual și bonul fiscal electronic (eBON) nu sunt doar o inovație tehnică, dar o oportunitate pentru a fi eficient, modern și cu un pas înainte”, menționează Doina Nistor, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Prin noile modificări legislative vor fi eliminate barierele care, până acum, limitau utilizarea caselor de marcat virtuale, contribuind la reducerea costurilor pentru întreprinderile mici și mijlocii și la simplificarea conformării fiscale. Specialiștii estimează că noua măsură ar putea genera economii anuale de mii de lei pentru afacerile mici și de milioane de lei - pentru companiile mari.
„Această soluție digitală oferă beneficii reale pentru antreprenori: costuri mai mici, proceduri simplificate și mai multă transparență. Fie că vorbim de o mică afacere de familie dintr-un sat sau de o companie din oraș, toate pot beneficia de această transformare digitală” a declarat Doina Nistor, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Așadar, principalele avantaje ale introducerii caselor de marcat virtuale sunt:
Există mai multe aplicații aprobate pentru utilizarea caselor de marcat virtuale, care oferă soluții moderne și eficiente pentru emiterea bonurilor fiscale electronice. Iată câteva dintre cele mai populare, existente în Moldova:
Aceste aplicații oferă soluții flexibile și eficiente pentru afacerile din Republica Moldova, facilitând conformarea cu cerințele fiscale și modernizarea proceselor de vânzare.
Potrivit autorităților, noile schimbări digitale din domeniul comerțului vor contribui la:
Totuși, să nu uităm de riscuri, despre care nu a pomenit nimeni, până acum. Casele de marcat virtuale vin cu multe avantaje, dar implică și anumite riscuri și provocări. Dacă nu există conexiune stabilă la internet sau dacă dispozitivul (telefon/tabletă) are probleme tehnice, activitatea comercială poate fi blocată temporar. Totodată, aplicațiile pot avea bug-uri, iar actualizările defectuoase pot duce la blocarea sistemului sau emiterea greșită a bonurilor. Să nu uităm și despre costurile ascunse. Unele aplicații vin cu abonamente lunare, comisioane pe tranzacții sau taxe pentru servicii suplimentare.