Ghid complet despre concediul anual de odihnă
18-03-2024 63606

Ghid complet despre concediul anual de odihnă

„Pauzele lungi și dese, cheia marilor succes” - spune un proverb celebru, cunoscut de angajați. Atunci când s-a elaborat Codul Muncii cu siguranță s-a ținut cont de acesta regulă de aur. Astfel, angajații din Moldova pot să beneficieze de o serie de concedii sociale și anuale, plătite. Concediul social se acordă atunci când angajații devin părinți sau din motive medicale, pe când concediul anual este dreptul angajatului la odihnă. Care poate fi durata concediului de odihnă, care este valoarea indemnizației de concediu și în ce situații angajatorul poate refuza acordarea concediului de odihnă, citește în continuare.

Cât poate să dureze concediul anual de odihnă?

Conform Codului Muncii, articolul 113, toți salariații  beneficiază de un concediu anual plătit, care durează minim 28 de zile calendaristice. Numărul exact al zilelor de concediu este stabilit în contractul individual de muncă sau în alte regulamente interne. În această perioadă nu sunt incluse zilele de sărbătoare nelucrătoare.

Pentru salariaţii din unele ramuri ale economiei naționale (învățământ, ocrotirea sănătăţii, serviciul public etc.), prin lege organică, se poate stabili o altă durată a concediului de odihnă anual (calculată în zile calendaristice). Numărul exact de zile cu cât se prelungește concediul de odihnă plătit, pentru această categorie de salariați, este stabilit de nomenclatorul aprobat de Guvern.

De concedii suplimentare de odihnă cu o durata de  4 zile calendaristice pot beneficia:

  • Angajații care lucrează în condiţii vătămătoare;
  • Persoanele cu dizabilități de vedere severe;
  • Unul dintre părinții care au doi sau mai mulți copii cu vârsta de sub 14 ani ori un copil cu dizabilități;
  • Tinerii în vârstă de până la 18 ani.

Salariaţii din unele ramuri ale economiei naţionale (industrie, transporturi, construcţii etc.) pot benificia de  concediul de odihnă suplimentar care poate fi acordat  pentru vechime în muncă în unitate, pentru munca în schimburi, etc. conform prevederilor conform convențiilor colective la nivel de ramură.

În convențiile colective, în contractele colective sau în cele individuale de muncă pot fi prevăzute şi alte categorii de salariaţi cărora li se acordă concedii de odihnă suplimentare plătite. De exemplu, în Convenția Colectivă semnată de Ministerul Educație și Cercetării, pentru anii 2021-2025, sunt indicate zilele suplimentare de concediu pentru fiecare meserie din domeniu. Concediile de odihnă anuale suplimentare se alipesc la concediul de odihnă anual de bază.

Pentru salariații care lucrează în condiţii vătămătoare, durata concretă a concediului de odihnă anual suplimentar plătit este stabilită în baza Nomenclatorul profesiilor şi funcţiilor cu condiţii de muncă vătămătoare, activitatea cărora acordă dreptul la concediu de odihnă anual suplimentar plătit şi durata zilei de muncă redusă a personalului medico-sanitar, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1223 din 09.11.2004.

De asemenea, pentru salariații care lucrează cu o responsabilitate sporită, există legi organice care reglementează numărul de zile libere acordate suplimentar.

Pentru salariații, care lucrează prin cumul, concediul este acordat în conformitate cu regulamentul intern al unității. Dacă durata concediului la locul de muncă prin cumul și la locul de muncă principal diferă, salariatul poate benificia de un concediu neplătit.

Cum se acordă concediul anual de odihnă?

În primul an de muncă în companie, salariații  pot beneficia de concediu anual plătit după 6 luni de la semnarea contractului individual de muncă. Excepție de la această regulă sunt:

  • Femeile care urmează să intre în concediu de maternitate sau imediat după expirarea acestuia;
  • Salariații minori, sub vîrsta de 18 ani;
  • Alte categorii de salariați conform legislației.

Totuși, unii angajatori sunt deschiși să ofere  concediu anual de odihnă înainte de expirarea termenului de 6 luni. În alte cazuri, concediul de odihnă anual se acordă în baza unei cereri scrise, în orice perioadă a anului, dar cu programare prealabilă.

Concediul de odihnă poate fi divizat în mai multe părți, însă una dintre ele trebuie să dureze cel puțin 14 zile calendaristice.

Programarea unui concediu anual de odihnă

Pentru a programa concediul anual, Codul muncii menționează că este necesară stabilirea unui acord cu angajatorul, cu cel puţin 2 săptămâni înainte de sfârșitul fiecărui an calendaristic. La planificarea concediului anual de odihnă pentru fiecare angajat, se ține cont de dorința acestuia, cât și de necesitățile companiei, pentru a asigura funcționarea optimă.

Din 2 iulie 2023 au fost operate modificări în Codul muncii privind Programarea concediilor anuale la nivel de unitate.

Angajatorii vor putea decide sinestărător dacă vor elabora si aproba Programa concediilor de odihnă anuale pentru anul următor.

Tot odata pentru unitățile care vor aproba Programa concediilor de odihnă anuale se va ţine cont atât de dorinţa salariaţilor, cât şi de necesitatea asigurării bunei funcţionări a unităţii.

Cum procedăm cînd  concediul anual de odihnă se suprapune cu concediul medical?

Dacă concediul de odihnă programat se suprapune cu concediu medical, salariatul poate solicita amânarea concediului de odihnă în orice perioadă pînă la sfirșitul anualui calendaristic.

O altă opțiune este continuarea concediului de odihnă după încheierea concediului de boală, cu numărul exact de zile rămase, la cererea scrisa a salariatului. De exemplu, dacă ai un concediu de odihnă de 10 zile, iar în a 3-a zi te-ai îmbolnăvit și ai intrat în concediu medical de 5 zile, concediul tău de odihnă se va relua, în baza cererii depuse către angajator, după încheierea celui medical și va dura 7 zile. Aceeași abordare se aplică și în cazul altor tipuri de concedii sociale.

Indemnizația de concediu anual de odihnă

Pe durata concediului de odihnă, angajatul va primi o indemnizație de concediu. Valoarea acesteia se calculează individual și nu poate fi mai mică decât salariul mediu lunar.

Indemnizația de concediu se plătește de către angajator cu cel puțin 3 zile calendaristice înainte de începerea concediului. 

Conform modificărilor legislative întrate în vigoare din 2 iulie 2023, indemnizația de concediu anualpoate fi plătită de către angajator la o dată agreată în comun cu salariatul. Însă, plata trebuie realizată nu mai târziu decât data achitării salariului pentru luna în care a fost acordat concediul.

Zilele de weekend care coincid cu perioada concediului sunt luate în considerare la calcularea duratei acestuia și sunt plătite. De exemplu, dacă ai un concediu de odihnă programat între 11 și 18 iulie, vei beneficia de 7 zile calendaristice de concediu (inclusiv sâmbăta și duminica), iar toate cele 7 zile vor fi remunerate. Totodată, conform articolului 111 din Codul Muncii, zilele de sărbătoare nelucrătoare nu sunt incluse în concediul anual de odihnă.

Angajatorul poate refuza acordarea concediului?

Concediul anual de odihnă este dreptul fiecărui salariat și acesta nu poate fi restricționat în vreun fel. Este interzis ca salariatul să nu beneficieze de concediu anual plătit de odihnă timp de 2 ani consecutiv. De asemenea, nu se admite ca salariatul să primească o compensație financiară în locul zilelor legale de concediu, cu excepţia cazurilor de încetare a contractului individual de muncă al salariatului, care nu şi-a folosit concediul.

Totuși, în Codul Muncii, în articolul 118, există unele prevederi, care pot provoca amânarea concediului. Acestea sunt:

  • aflarea salariatului în concediu medical sau este responsabil de îndeplinirea unei îndatoriri de stat ori în alte cazuri prevăzute de lege;
  • cazurile excepționale, în care aflarea salariatului în concediu, dăunează procesului de lucru. În aceste situații, cu consimțământul scris al salariatului şi cu acordul scris al reprezentanţilor salariaților, jumătate din concediul anual de odihnă poate fi amânat pentru anul viitor.

Ce se întâmplă cu zilele de concediu pe care nu le-ai folosit?

Dacă nu ai folosit cele 28 de zile calendaristice de vacanță timp de un an, atunci acestea se adună și pot fi folosite în următorul an. Astfel, dacă în 2022 ai folosit doar 20 de zile de concediu, în 2023 vei avea la dispoziție 36 de zile de vacanță. Am explicat aici ce poți face dacă angajatorul refuză compensarea zilelor de concediu nefolosite.

În cazul rechemării din concediu, agreată de salariat și angajator, salariatul trebuie să folosească restul zilelor din concediul de odihnă după eliminarea urgenței sau la o altă dată stabilită prin acordul părților.

În cazul în care, contractul individual de muncă încetează sau îți dai demisia, toate zilele de concediu nefolosite vor fi compensate financiar. Modul de calculare a zilelor nefolosite de concediu este similară cu calcularea zilelor de concediu anual de odihnă.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Noutate Legislativă despre zilele concediului anual de odihnă

Zilele concediului de odihnă anual, nefolosite de angajați timp de doi ani, vor fi considerate stinse. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Parlament în lectura finală, cu votul a 56 de deputați. Potrivit documentului, la finele anului calendaristic, angajatorul va informa salariatul, în scris, despre numărul zilelor de concediu de odihnă anual acumulate/nefolosite, termenul de expirare a acestora, precum și va solicita utilizarea acestor zile de concediu de către salariat, în baza unui grafic stabilit de comun acord.

Totodată, zilele de concediu nefolosite de către salariat până la intrarea în vigoare a prevederilor prezentului proiect de lege vor putea fi utilizate până la 31 decembrie 2029. Anterior, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a emis un aviz prin care a atras atenția asupra faptului că în acest mod se încalcă două drepturi fundamentale ale salariatului: dreptul la concediul de odihnă anual și dreptul la indemnizație pentru perioada concediului de odihnă anual. 

Numărul zilelor neutilizate din concediul anual au adus și o povară financiară. În prezent, sunt peste 880 de mii de zile de concediu nefolosite, cu un impact financiar evaluat la peste 400 de milioane de lei și vizează circa 23 de mii de funcționari.

Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat pentru toţi salariaţii. Concediul de odihnă anual poate fi acordat integral sau, în baza unei cereri scrise a salariatului, poate fi divizat în părţi, una dintre care va avea o durată de cel puţin 14 zile calendaristice.

Urmărește delucru.md ca să fii la curent cu toate noutățile de pe piața muncii și despre drepturile tale de angajat.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?