Drepturi și facilități când ești angajat și studiezi în același timp
11-11-2020 8824
Timp de citire: 2 min.

Drepturi și facilități când ești angajat și studiezi în același timp

 

Salut.

Ne ocupăm azi de următoarea situație:

Înveți, vrei să te angajezi, te angajezi și, la un moment dat, încep fibrilațiile și panica la gândul că nu vei reușeși să te pregătești de examene și, în consecință, s-ar putea nici să nu înveți ca lumea, nici să nu lucrezi ca lumea, iar pe la trei noaptea să ajungi să te gândești că viața ta nu are sens.

Ce poți face în acest caz, ce poți pretinde?

Dacă ești student la universitate:

Există o Hotărâre de Guvern, adoptată acum mai bine de un deceniu, mai exact la 23 aprilie 2007, dar care e încă în vigoare, și care spune că, dacă muncești și ești, în același timp, înmatriculat la o instituție de învățământ superior (licență sau masterat) numai și numai din Republica Moldova, în primul rând ți se scurtează timpul de muncă până la 35 de ore săptămânal, adică, în medie, ți se scurtează ziua de lucru cu o oră, de la 8 ore la 7 ore.

Apoi, ai dreptul la:

  • Până la 30 de zile calendaristice anual de concediu suplimentar, pe lângă cel anual obligatoriu, pentru sesiunea de reper, executarea lucrărilor de laborator și susținerea colocviilor și examenelor;
  • Până la 30 de zile calendaristice în perioada susținerii examenelor de licență sau de absolvire;
  • Până la 90 de zile calendaristice pentru elaborarea și susținerea tezei de licență, de masterat sau a proiectului de diplomă.

Pe durata acestor concedii suplimentare, salariul primit va fi în mărime de 75% din salariul mediu pentru funcția deținută.

În plus, știi că, în mod normal, Codul Muncii spune că nu ai voie să-ți iei concediu înainte de expirarea a 6 luni din momentul angajării, nu? Ei bine, dacă ești angajat și ești și student, atunci ai dreptul s-o faci.

Și încă ceva: o dată pe an, ai un bilet tur-retur casă-universitate (transport feroviar și auto public, cu excepția celui înscris în serviciile de taxi), în vederea susținerii examenelor și a satisfacerii formalităților similare, achitat din bugetul angajatorului, dacă prezinți documentele de călătorie.

Dacă ești înmatriculat într-o instituție de învățământ profesional tehnic:

Ai dreptul la până la 35 de zile calendaristice de concediu suplimentar prevăzut pentru susținerea colocviilor și examenelor, în care ți se achită 75% din salariul mediu pentru postul deținut.

Ți se asigură și aici transportul tur-retur casă-instituție de învățământ, tot o dată pe an, și tot în cazul în care nu e vorba de serviciile de taxi.

Dacă ești înmatriculat într-o instituție de învățământ liceal cu frecvență redusă:

Ți se scurtează săptămâna de lucru cu o zi sau cu numărul de ore corespunzătoare unei zile de muncă.

Ai dreptul la până la 36 de zile de concediu suplimentar, sau la un număr de ore corespunzătoare celor 36 de zile, care pot fi eșalonate, pe a căror perioadă primești 50% din salariu.

Poți, de asemenea, solicita una sau două zile libere săptămânal, pe lângă cele menționate mai sus, asta dacă acordarea lor nu prejudiciază angajatorul și nu aduce daune activității. Pentru aceste zile, însă, nu vei primi salariu, adică... înțelegi tu... ți-ajunge, ai obraz.

Învățământul dual oferă oportunități excelente pentru a-ți construi o carieră solidă, iar atunci când ești angajat și studiezi în același timp, este important să cunoști și despre drepturile și facilitățile tale.

Spor la muncă. Și la învățat. Și la ce mai vrei tu.

 

 

 

Caută un loc de muncă după:
Catalin Ungureanu
Publicat de către
Catalin Ungureanu
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?