Vrei să lucrezi peste hotare? Iată ce trebuie să știi despre contractul de muncă
01-05-2022 8322
Timp de citire: 2 min.

Vrei să lucrezi peste hotare? Iată ce trebuie să știi despre contractul de muncă

Dacă ai decis să cauți un loc de muncă în străinătate sau ești pe punctul să accepți oferta unor agenţii private de recrutare, trebuie să fii informat în privința contractelor de muncă cu care vei interacționa. Citește despre ele mai jos!

Delucru.md totuși, te încurajează să aplici la locuri de muncă acasă! 

Există anumite acțiuni de verificare și precauție în ceea ce privește contractele de muncă peste hotare, care dacă sunt urmate corect, ar reduce la maxim riscurile unei migrații ilegale sau a exploatării prin muncă.

Este important să nu confunzi Contractul de mediere al agențiilor de plasare în câmpul muncii cu un Contract Individual de Muncă. Multe agenții de intermediere recurg la asemenea metodă de manipulare a persoanei care se află în căutarea unui loc de muncă peste hotare.

# Contractul de mediere

Acesta se semnează între potențialul angajat peste hotare și agenția de intermediere și se referă doar la serviciile prestate de agenția de recrutare în vederea găsirii unui loc de muncă peste hotare. Atenție: acest contract nu îți asigură automat un loc de muncă! Contractul de mediere nu reglementează obligații sau detalii referitoare la viitorul job, ci doar modul de desfășurare al activității de căutare și plasare a unui candidat pentru un anumit job.

Este extrem de important ca fiecare persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în afara țării să înțeleagă importanța Contractului individual de muncă.

# Contractul individual de muncă

Contractul individual de muncă se întocmește între firma angajatoare de pe hotare, care a selectat și admis un candidat și persoana selectată. Acest contract descrie locul de muncă, condițiile de plată, de cazare, transport, dacă este inclusă sau nu asigurarea de sănătate, perioada de desfășurare a contractului.

Contractul de muncă trebuie semnat pe teritoriul Republicii Moldova înainte de plecare. Nimeni nu vă asigură semnarea unui Contract de muncă atunci când se ajunge în țara de destinație. Iată de ce angajatorul este obligat să expedieze/înmâneze un Contract individual de muncă în original, înainte de a ieși din țară

 

* Pentru a solicita consilierea specialiștilor, poți apela la Linia Fierbinte pentru Migrație Sigură și Anti-trafic, la numărul +373 22 233 309 (apeluri de peste hotare), prin Skype – Consultant 080077777 sau la adresa de e-mail hotline@lastrada.md.

*Ai de gând să te angajezi peste hotare? Informează-te înainte de a accepta o ofertă de muncă. Sună la Linia Fierbinte pentru Migrație Sigură și Anti-trafic 0 800 77777 (disponibilă zilnic între orele 8.00 și 20.00)

 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?