Concediu din cont propriu: tot ce trebuie să știi
07-07-2023 51438
Timp de citire: 3 min.

Concediu din cont propriu: tot ce trebuie să știi

Fiecare angajat din Moldova are dreptul la 28 de zile calendaristice  de concediu de odihnă achitat. Suplimentar, salariații beneficiază de: concediu medical, concediu de maternitate, concediu paternitate, concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului și concediu de studii. Dar ce se întâmplă când ai nevoie de mai multe zile libere? În acest caz, poți solicita concediu din cont propriu. Ce sunt concediile din cont propriu, ce durată au și cum poți beneficia de ele, citește în continuare.

Ce este concediul neplătit?

Concediul din cont propriu se acordă din motive de familie ori din alte motive întemeiate. În această perioadă, salariatul nu-și va primi salariul lunar, dar își va păstra locul de muncă.

Cine își poate lua concediu din cont propriu?

Concediu neplătit este de două tipuri, carea au diferită durata si poat fi luat de salariați la înțelegerea părților:

  1. cu o durată de pînă la 120 de zile calendaristice, care pote fi solicitată de  salariații, care se află într-o situație complicată la nivel personal sau familial. În acest caz angajatorul va emite un ordin în baza cererii salariatului;
  2. cu o durată de la 30 zile calendaristice si mai mult cu suspendarea contractului individual de muncă. În acest caz angajatorul va emite un ordin în baza acordului salariatului și angajatorului.

De concedii fără plată  cu o durata de de cel puţin 14 zile calendaristice pot beneficia:

  1. părinții singuri necăsătoriți care au un copil cu vârsta de sub 14 ani;
  2. unul dintre părinții care au doi și mai mulți copiii, cu vârsta de sub 14 ani.

Acest concediu poate fi alipit la concediul de odihnă anual sau poate fi folosit separat (integral sau divizat) în perioadele stabilite de comun acord cu angajatorul.

Pentru a beneficia de concediu neplătit este necesar să scrii o cerere către angajator. Dacă pentru concediul de odihnă (plătit) este indicat că salariatul trebuie să fie angajat de minim 6 luni, în cazul concediului din cont propriu, legea nu impune o perioadă minimă de angajare înainte de a-l solicita. Astfel, salariatul poate beneficia de concediu neplătit în orice perioadă de activitate la unitate înclusiv și imediat după angajare.

Concediul din cont propriu este oportunitatea perfectă pentru a-ți investi timpul în dezvoltarea personală, iar concediul de studii devine astfel un instrument valoros pentru a-ți îmbogăți cunoștințele și abilitățile într-un mod autodidact.

Salariatul poate fi concediat în timp ce se află în concediu din cont propriu?

Contrar altor tipuri de concedii, precum concediul de maternitate, concediul paternal sau concediul suplimentar de îngrijire a copilului, salariatul  poate fi concediat atunci când se află în concediu neplătit. Totuși, concedierea salariatului trebuie să corespundă motivelor enumerate în articolul 86 din Codul muncii.

Ce se întâmplă în cazul suprapunerii concediilor? Care concediu are prioritate?

Pe perioada  concediu fără plată și/sau suspendării contractului individual de muncă indemnizaţiile  pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă precum si alte tipuri de indemnizații  nu se stabilesc salariatului.

Dacă concediul medical se suprapune cu concediul din cont propriu, aceste zile pot fi  prelungește cu numărul exact de zile în care salariatul s-a aflat în concediu medical la cererea scrisa a salariatului.

Angajatorul poate refuza acordarea concediului din cont propriu?

Angajatorul poate refuza acordarea concediului neplătit, atunci când absența salariatului  va perturba procesele de lucru din cadrul instituției. Totuși, credem că angajatorul trebuie să fie deschis la asemenea solicitări, în limita rezonabilă, și să ajungă la un compromis. Această abordare va ajuta administrația companiei să construiască o relație bazată pe loialitate cu salariații.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Angajatul poate fi rechemat la muncă, atunci când se află în concediu neplătit?

Codul muncii expres nu prevede procedura rechemării salariaților din concediu din cont propriu, însă putem să aplicăm prevederile articolul 122 din Codul muncii, prin care salariatul poate fi rechemat din concediu doar cu acordul său scris, în situații de urgență și neprevăzute. După rezolvarea situației urgente, salariatului poate să-și reia concediul ori să-l amâne pentru o altă dată, cu consimțământul angajatorului.

Vacanță frumoasă să ai și cu mai puțin #delucru! Mai multe informații utile despre concedii și indemnizația de concediu, găsești pe delucru.md

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?